Hufvudstadsbladet

Arsenal imponerar, Union skräller och Juventus går trögt

Då cirka en fjärdedel avverkats av de stora ligorna går det att så småningom börja dra lite mer långtgåend­e slutsatser om vartåt det lutar. HBL går igenom de fem stora ligorna.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Premier League

Höstens lag? Tvivelsuta­n Arsenal som vunnit nio av tio matcher och toppar tabellen fyra poäng före Manchester City och Tottenham. Arsenal spelar en snabb, varierad och underhålla­nde fotboll. Mikel Arteta har fått tid på sig att förankra sin spelstil och det ger resultat nu.

Av de enskilda spelarna är Granit Xhaka den som överraskat mest positivt. Schweizare­n har tidigare säsonger gjort sig känd som en grinig hetsporre men har nu hittat en helt annan harmoni i sitt spel.

De unga spelarna i Arsenal har tagit för sig ännu mera och om det här laget hålls något så när intakt i några år till ser framtiden väldigt lovande ut för The Gunners.

I bredd kan Arsenal ändå inte tävla med exempelvis Manchester City. Håller laget hela vägen? En plats bland de fyra bästa blir det men i titelracet är City ändå favorit.

Liverpool gjorde en bra match mot City och kanske är på väg upp ur sin svacka. Takterna i stormötet var lovande.

Höstens besvikelse? Finns många kandidater men Leicester är den största. Försvaret läcker som ett såll och det ligger något uppgivet över tränaren Brendan Rodgers. Kan sluta riktigt illa, i synnerhet om James Maddison lämnar i vinter.

Andra besvikelse­r är bland annat Aston Villa och Everton där de forna storspelar­na Steven Gerrard respektive Frank Lampard är ännu två exempel på ex-spelare som inte lär bli särskilt bra som tränare.

Bundesliga

Höstens lag? Union Berlin. Kultlaget, vars supportrar dessvärre skapat lite mindre smickrande rubriker under hösten, hade ett uttalat mål att klara nytt seriekontr­akt i Bundesliga. Efter tio omgångar leder laget ligan på 23 poäng, fyra före Bayern München. Unions lag är värderat till 100 miljoner euro, Bayerns till närmare 900 miljoner euro. Siffror som knappast smickrar Bayernträn­aren Julian Nagelsmann. 5-0 senast mot Freiburg var dock ett fall framåt och tipset är i givetvis det att Bayern så småningom får i gång alla cylindrar och vinner ligan i vanlig stil.

Höstens besvikelse? Bayer Leverkusen. Florian Wirtz har visserlige­n saknats på grund av en svår knäskada men det räcker inte riktigt till för att förklara lagets kräftgång. Tränare har laget redan bytt och nu försöker Xabi Alonso vända kursen.

Till att börja med måste han försöka fixa till balansen och positionss­pelet. Leverkusen har varit oerhört dåligt bakåt. Finska landslagsm­ålvakten Lukas Hradecky gör sin sämsta höst i Bundesliga hittills. Hradecky har stått för osedvanlig­t många missar.

La Liga

Höstens lag? Real Madrid får väl utmärkelse­n även om laget inte alltid förmår att övertyga spelmässig­t. Men Los Blancos har en kuslig förmåga att få med sig resultaten också med mediokert spel. Mot Barcelona var laget bra och vann rättvist med 3-1.

Real har en väldigt stark stomme och på sommaren tog man in ett par kvalitetss­pelare. Karim Benzema håller alltjämt hisnande nivå på topp.

Också Real Betis förtjänar en stor eloge. Laget ligger fyra i ligan.

Höstens besvikelse? Sevilla. Mittbackar­na Diego Carlos och Jules Kounde försvann i somras och med dem stadgan bakåt. Sevilla har släppt in alldeles för många enkla mål och då det varit trubbigt framåt ligger laget hela sexton poäng bakom Real Madrid.

Jorge Sampaoli ersatte nyligen Julen Lopetegui. Återstår att se om Sampaoli kan vända kursen. Sampaolis karriärkur­va har inte pekat spikrakt uppåt de senaste åren.

Ligue 1

Höstens lag? Lorient. Skuggar sensatione­llt PSG i tabelltopp­en med en trupp som är värderad till 70 miljoner euro. Att jämföra med 900 miljoner för PSG som ändå lär rycka rätt snart. PSG med nya tränaren Christoph Galtier imponerar defensivt och offensivt och kanske att ett aningen mindre tränarnamn kan föra laget till den stora drömmen, seger i Champions League.

I Lorient har nigerianne­n Terem Moffi varit ypperlig på topp och 23 år ung lär han inte bli särskilt långvarig i Bretagnekl­ubben.

Höstens besvikelse? Nice. Femma i fjol och in i det sista med i kampen om en plats i Champions League. I höst har det hyfsat namnstarka laget bara vunnit tre av elva matcher och Nice parkerar på en trettonde plats i ligan, hela sjutton poäng bakom PSG.

Serie A

Höstens lag? Napoli tappade trotjänare som Insigne och Koulibaly i somras men det har inte bekommit Luciano Spalletti och hans mannar nämnvärt. Napolis expressfot­boll är ett nöje att skåda och spelet har burit frukt också i Europa där laget golvat både Liverpool och Ajax.

Laget leder ligan och är utan förlust så här långt. Målskyttet har fördelats tämligen jämnt inom truppen vilket är ett ypperligt tecken.

I en väldigt jämn liga är Napoli alla gånger en kandidat till titeln.

Höstens besvikelse? Juventus. Laget har inte stått att känna igen de senaste åren och den segermaski­n laget en gång var är ett minne blott.Nygamla tränaren Max Allegri har inte lyckats på sin post. Juventus har gått trögt både i Italien och Champions League och laget går knappast vidare från gruppspele­t.

Uppgiftern­a från Turin vet att berätta att myteristäm­ningen mot Allegri sprider sig bland spelarna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ ODD ANDERSEN ?? ■ Union Berlin gör en fantastisk höst.
FOTO: LEHTIKUVA FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ ODD ANDERSEN ■ Union Berlin gör en fantastisk höst.
 ?? ?? ■ Arsenal ser bättre ut än på många år.
■ Arsenal ser bättre ut än på många år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland