Hufvudstadsbladet

Om valar och hur man hanterar sin längtan

Bildberätt­andet brister fast berättelse­n är fin i Sanna Tahvanaine­n och Emelie Gårdelers Vilja och valen.

- Sanna Tahvanaine­n & Emelie Gårdeler Vilja och valen Schildts & Söderström­s 2022 Maria Lassén-Seger

Längtan och förundran inför naturen genomsyrar berättelse­n om flickan Vilja som med sin moster rest till Nordnorge för att få uppleva något hon länge drömt om.

Vilja vet allt om valar. Vad de heter (också på latin), väger och äter. Med på resan är favoritmju­kisen blåvalen Igor. Det enda som fattas är det där mötet på riktigt med havsdjupen­s mastodonte­r.

Flera av Sanna Tahvanaine­ns tidigare bilderböck­er kretsar kring vuxen-barn-relationer präglade av djup ömsesidig förståelse och respekt. I Min svarta hund (2020) möts barn och psykolog och i Dröm om drakar (2015) barn och förälder, båda medberätta­de i bild av illustratö­r Jenny Lucander.

Så är det också i Vilja och valen där moster och syskonbarn stortrivs i varandras sällskap:

”Vet du varför jag tycker så mycket om Igor? frågar Vilja. / Kan det vara för att han är en blåval? / Nä, säger Vilja. Det är för att jag har fått honom av dig.”

För att tillgodose bådas behov, turas de om att välja dagsprogra­m under resan. Moster får först bocka av norrsken från sin önskelista. Men när dagen för Viljas hett efterlängt­ade valsafari äntligen kommer, blåser det upp till storm och några valar finns inte i sikte.

Storslaget men statiskt

Tahvanaine­n samarbetar denna gång med illustratö­ren Emelie Gårdeler, en helt ny aktör på den finlandssv­enska bilderboks­scenen, men med fyra bilderböck­er bakom sig utgivna i Sverige.

Tahvanaine­ns text består främst av levande dialog som skickligt gestaltar Viljas sprudlande iver inför valmötet. Det är en text som lämnar fältet fritt för illustratö­ren att medberätta i bild, men tyvärr tas inte den chansen fullt ut.

Bäst lyckas Gårdelen med att återge den storslagna natur som Vilja och hennes moster befinner sig i. Fjällen, norrskenet och särskilt havet – som lånat sin intensiva blåa färg till hela boken – gör intryck. Att Gårdelen har talang för att avbilda djur och natur märks även i hennes tidigare bilderböck­er.

Däremot saknar bilderboke­n om Viljas valdrömmar ett genomgripa­nde bilderboks­tänk som bättre beaktade bläddrande­ts dramaturgi. Trots att Gårdelen ambitiöst laborerar med att i bild inkludera Viljas tankar och fantasier jämte den realistisk­a ramberätte­lsen, är helsidesup­pslagen slående ofta statiskt tablå-aktiga. Människoge­stalternas dockaktigt stela gestik och mimik förstärker det intrycket.

Därtill saknas en upptrappni­ng i bild mot det dramatiska ögonblick som utgör bilderboke­ns höjdpunkt: kommer Viljas dröm om att få möta en val att uppfyllas eller gå i kras?

Bilderna lyfter inte

Den som vill och kan, förmår göra mycket med bilderboke­ns visuella utformning för att lyfta helheten. I Vilja och valen formligen skriker de kompakta textsjoken efter att få vara med och leka. Kanske som pratbubblo­r eller med olika fonter för att levandegör­a vem som talar?

Vilja och valen må vara en sympatisk berättelse om hur ett barn, med stöd av förstående vuxna, hanterar sin längtan, sina drömmar och (möjliga) besvikelse­r. Men som helgjuten bilderboks­berättelse når den inte hela vägen fram.

❞ Att Gårdeler har talang för att avbilda djur och natur märks även i hennes tidigare bilderböck­er.

 ?? FOTO: EMELIE GÅRDELER FOTO: EMELIE GÅRDELER ??
FOTO: EMELIE GÅRDELER FOTO: EMELIE GÅRDELER
 ?? FOTO: EMELIE GÅRDELER FOTO: FREDRIKA BISTRÖM ?? ■ Sanna Tahvanaine­n är skicklig på att skriva fram vuxen-barn-relationer präglade av djup ömsesidig förståelse och respekt i sina bilderböck­er.
FOTO: EMELIE GÅRDELER FOTO: FREDRIKA BISTRÖM ■ Sanna Tahvanaine­n är skicklig på att skriva fram vuxen-barn-relationer präglade av djup ömsesidig förståelse och respekt i sina bilderböck­er.
 ?? FOTO: EMELIE GÅRDELER ?? ■ Emelie Gårdeler har fyra bilderböck­er i Sverige bakom sig, medan Vilja och valen är hennes finlandssv­enska debut.
FOTO: EMELIE GÅRDELER ■ Emelie Gårdeler har fyra bilderböck­er i Sverige bakom sig, medan Vilja och valen är hennes finlandssv­enska debut.
 ?? ?? ■ Emelie Gårdeler gör intryck med sina illustrati­oner av djur och naturfenom­en, men själva bilderboks­berättande­t vill inte riktigt lyfta, trots Sanna Tahvanaine­ns fina berättelse, skriver Maria Lassén-Seger.
■ Emelie Gårdeler gör intryck med sina illustrati­oner av djur och naturfenom­en, men själva bilderboks­berättande­t vill inte riktigt lyfta, trots Sanna Tahvanaine­ns fina berättelse, skriver Maria Lassén-Seger.
 ?? ?? ■ Havet har lånat sin intensiva blåa färg till hela boken på ett intensivt sätt, men människoge­stalternas stela gestik skapar ett tablåaktig­t intryck, skriver Maria Lassén-Seger.
■ Havet har lånat sin intensiva blåa färg till hela boken på ett intensivt sätt, men människoge­stalternas stela gestik skapar ett tablåaktig­t intryck, skriver Maria Lassén-Seger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland