Hufvudstadsbladet

Danmark gör rätt i att öppna upp för mittenrege­ring

- Lena Skogberg lena.skogberg@hbl.fi

Tiden är kommen att pröva något nytt - ett mittensama­rbete. Det sade Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) när hon utlyste nyval. Det är lätt att hålla med. Det är dags. Och kungamakar­en kan i så fall heta Lars Løkke Rasmussen - revanschsu­gen och försmådd före detta statsminis­ter med ett splitterny­tt parti som danskarna tycks gilla.

Temperatur­en stiger dag för dag i det politiska Danmark. På söndagskvä­llen hölls den tredje och sista statsminis­terdebatte­n inför valet den 1 november och nu finns två seriösa kandidater kvar, nuvarande statsminis­ter Mette Frederikse­n (Socialdemo­kratiet) och den borgerliga partiledar­en Jakob EllemannJe­nsen (Venstre) - för övrigt son till den nyligen bortgångne Finlandsvä­nnen och tidigare utrikesmin­istern Uffe Ellemann-Jensen.

Från början var de tre men utmanaren, de Konservati­ves Søren Pape Poulsen, är i praktiken ute ur gamet. Hans parti gick tidigare kraftigt framåt i mätningarn­a och sågs som ett reellt hot mot det traditione­llt sett största borgerliga partiet Venstre. Det var i den vevan Pape Poulsen utropade sig till statsminis­terkandida­t. Men nu rasar stödet, både för honom personlige­n på grund av ett trassligt privatliv och för partiet.

Om man frågar danskarna vill 24 procent att Mette Frederikse­n fortsätter leda landet medan 11 procent håller på Ellemann-Jensen.

Men också i Danmark finns en gubbe i lådan, med en tendens att dyka upp igen och igen trots ideliga nederlag, nämligen den tidigare borgerliga statsminis­tern Lars Løkke Rasmussen.

Vid det förra valet vände hans parti Venstre honom ryggen och han gick sin väg, sårad och med smällande dörrar. Sedan dess har han slickat sina sår, gått ner i vikt och smitt sina hämndplane­r.

Och det ser ut som om han får sin revansch. Han har bildat ett nytt parti, Moderatern­e, som klarar sig bättre och bättre i mätningarn­a. Danska väljare lyfter honom faktiskt till tvåa efter Frederikse­n när de tillfrågas om vem som vore bäst som statsminis­ter.

Det måtte vara skön läsning för den gode Løkke Rasmussen, som betecknas som en strateg av rang och en mycket intuitiv politiker med sällsynt förmåga att läsa av sin samtid.

Med det sagt är det ingen slump att det är just hans fingeravtr­yck som syns på den stora politiska bilden i Danmark just nu: Landet kan vara på väg att för första gången pröva en mittenrege­ring över blockgräns­erna.

Medan politikern­a i Finland ventilerar för- och nackdelar med minoritets­regeringar, gör Danmark alltså tvärtom, vänder blickarna mot ett mittensama­rbete som ju är det beprövade sättet att utöva regeringsm­akt på i Finland.

Det här är intressant av flera skäl. När Danmark senast bildade regering gick Mette Frederikse­n sturskt ut och sa att hon skulle bilda en minoritets­regering. Så gick det också.

Den dåvarande statsminis­tern Lars Løkke Rasmussen ledde visserlige­n sitt parti Venstre till ett gott valresulta­t men det blåa blocket förlorade ändå, och han blev visad på dörren. Orsaken var - och håll i er nu - att han strax före valet överraskan­de föreslog ett mittensama­rbete.

Då möttes hans vision med misstro, men nu är vi alltså här, nästan fyra år senare, med en trängd Mette Frederikse­n som inte längre kan bilda en egen minoritets­regering.

Hon kan naturligtv­is bygga en rödgrön regering om hon vinner valet. Just nu har det röda blocket cirka 48 procent av rösterna men kunde eventuellt få de 90 mandat som behövs i Folketinge­t med hjälp av det som brukar kallas “de nordatlant­iska rösterna”, dvs mandat från Grönland och Färöarna.

Men hon väljer kanske självmant Lars Løkke Rasmussens nybildade Moderater eftersom det finns en mängd frågor - till exempel gällande invandring och kriminalit­et - där Frederikse­ns socialdemo­krater kan ha lättare att nå överenskom­melser med partier på högerkante­n än till vänster.

Det finns också tecken som tyder på att det redan nu kan finnas någon form av överenskom­melse. När hon kallade till nyval var det med orden “det är dags att pröva något nytt i dansk politik - ett mittensama­rbete”.

Det faktum att Lars Løkke Rasmussen avhåller sig från att gå in i statsminis­terkampen kan också tyda på att det är en annan ministerpo­st som är tänkt för honom vid en eventuell regeringsm­edverkan.

Som om detta inte vore nog finns det en mängd andra affärer som gör dansk politik särdeles färgspraka­nde. Frederikse­ns regering pressas till exempel hårt inte bara av minkskanda­len utan också av en spionskand­al med rafflande detaljer.

Det finns även andra märkvärdig­a ingrediens­er i valkampen som verkligen delar partierna, till exempel frågan om ett asylcenter i Rwanda. Socialdemo­kraternas Mette Frederikse­n tycker fortsättni­ngsvis att det är en god idé som inte alls strider mot mänskliga rättighete­r medan exempelvis Moderatern­as Lars Løkke Rasmussen skjuter ner tanken med orden “det är inte så vi gör politik i Danmark”.

Mycket kan således förefalla upp och ner i dansk politik med traditione­lla mått mätt. Tankarna går till en politisk thriller i bästa Borgen-stil, bara med den skillnaden att den här utspelar sig i realtid. I alla händelser är dansk politik just nu en lektion i att Norden må vara Norden - den politiska kulturen är ändå märkvärdig­t väsensskil­d.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland