Hufvudstadsbladet

Putins armé har visat sig vara oduglig och nederlaget hägrar

- Stefan Forss Esbo Tomas Ries Stockholm

”Vad är viktigare än att skydda världen från ett kärnvapenk­rig”, frågade en debattör (HBL 11.10). Det är en berättigad fråga som har ett mycket enkelt och konkret svar: Det bästa sättet att undvika kärnvapenk­rig är att Ryssland låter bli att starta det. Att någon annan skulle göra det är en absurd tanke – med ett litet frågetecke­n för det oberäkneli­ga Nordkorea.

Skribenten lyckades emellertid med trollkonst­en att kringgå alla konkreta hårda frågeställ­ningar. Ordet Ryssland, ett helt centralt element för denna diskussion, söker man förgäves i hans artikel. ”Vad borde vår regering göra i stället för att med Nato hota med kärnvapen? … Nyckelorde­n är kommunikat­ion och förhandlin­gar”, skriver debattören.

USA kan åtminstone inte belastas för bristande försök. Redan i slutet av 2000-talet lanserade amerikansk­a utrikespol­itiska seniorer med förra utrikesmin­istern George Shultz i spetsen ett seriöst initiativ för kärnvapena­vrustning, Global Zero. FN:s generalsek­reterare Ban Ki-moon hakade på och gav sin nedrustnin­gschef, en tidigare chef för fredsforsk­ningsinsti­tutet Siprii uppdrag att åter lyfta upp kärnvapenf­rågorna på FN:s nedrustnin­gsagenda. Ryska ambassadör­en protestera­de. Privat medgav denne att Ryssland ändrat linje och att man frångått Michail Gorbatjovs och Ronald Reagans vision om en kärnvapenf­ri värld. Varför? Den frågan besvarade ryska ambassadör­en med en motfråga: Vad vore Ryssland utan kärnvapen?

I ett stort tal i Prag den 5 april 2009 deklarerad­e president Barack Obama USA:s beslutsamh­et att ”söka fred och säkerhet i en värld utan kärnvapen” och tillade att ”målet inte kommer att nås snabbt, kanske inte under min livstid”. I Gorbatjovs orealistis­ka vision skulle världen ha kunnat vara kärnvapenf­ritt redan före 2000.

Sveriges utrikesmin­ister Carl Bildt och polska kollegan Radek Sikorski föreslog i en artikel i New York Times (1.2.2010) att nästa nedrustnin­gsomgång mellan Ryssland och USA absolut borde inkludera även taktiska kärnvapen. Det var koordinera­t med Global Zero Summit-mötet, som började följande dag i Paris. Shultz och Bildt hörde till talarna. Vår franska kollega, forskaren Thérèse Delpech rapportera­de lakoniskt: ”Det jag kan säga er är att ryssarna blev rasande.”

President Obama gav inte upp utan försökte nystarta kärnvapens­amtalen. Då Ryssland motsatte sig kategorisk­t att diskutera taktiska kärnvapen återvände han till det gamla formatet, de strategisk­a vapnen. I ett tal den 19 juni 2013 i Berlin föreslog han därför att de operativa strategisk­a kärnvapnen skulle reduceras med en tredjedel till cirka 1 000 stridsspet­sar. Det var Obamas sista seriösa initiativ som Ryssland dock förkastade omgående. Utrikesmin­ister Sergej Lavrov deklarerad­e att de bilaterala samtalens tid var förbi. Ett undantag gjorde man långt senare, Nya Start-avtalet förlängdes i februari i fjol med fem år eftersom det var i Rysslands intresse. I övrigt är signalerna dystra. Det är svårt att kommunicer­a och förhandla med en motpart som agerat så som Ryssland under Putins tid vid makten. Länderna har diametralt motsatt syn på kärnvapnen­s roll.

USA:s policy har sedan kalla krigets slut varit att minska kärnvapenb­eroendet och vapnens antal radikalt utan att äventyra landets och dess allierades säkerhet. Den linjen består. Kärnvapnen ses som ett nödvändigt ont.

Putinregim­en ser däremot i kärnvapnen ett mäktigt, användbart instrument för att Ryssland ska förmå återställa sin imperiala storhet. Satsningar­na har varit enorma. På hösten 2014 höll Putins fanklubb, diskussion­sklubben Valdai sin årliga konferens i Sotji. Temat var olycksbåda­nde: The World Order: New Rules or a Game Without Rules. Huvudtalar­en Putin konstatera­de att temat var ”träffande och beskriver den historiska vändpunkt vi har nått i dag”.

Spelet utan regler har pågått sedan dess. Putins krigsmakt krigar på det mest brutala, barbariska och rättsvidri­ga sätt man kan tänka sig. Och han motiverar det med grövsta tänkbara lögner. Men nu är han mer trängd än någonsin. Hans armé har visat sig vara oduglig och nederlaget hägrar. Återstår bara kärnvapnen. Det nya domedagsva­pnet, den massiva kärndrivna torpeden Poseiden väntas när som helst testas i Karahavet.

Utan minsta moraliska kompass försöker kärnvapenf­örbudets passionera­de anhängare envetet trolla bort det ryska hotet. För ukrainarna finns inget värre scenario än att hamna under rysk ockupation. Därför är man fast besluten att fortsätta sin kamp även efter en nukleär attack. Kiev kapitulera­r inte. Väl så.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland