Hufvudstadsbladet

Vi har spårat ut, men det kan ännu finnas hopp

- Tore Bäckström tidigare ansvarig för Volvo Buss i Nordoch Sydamerika, Helsingfor­s

Jag läser med glädje Ralf Nikanders inlägg (HBL 11.10). Det är precis som han beskriver det, det är konsultfir­mor och byggföreta­g som är de aktiva lobbyister­na som vill lägga spår överallt. Då dessutom budgetverk­samheten i Helsingfor­s hemlighåll­s allt mer från stadsborna får vi aldrig se de kalkyler med alternativ som görs, om de nu görs.

Vi lever i en tid då vi verkligen inte har ett överskott på pengar. De sociala medierna fylls med uppgifter om att vi inte har pengar för vår framtid, det vill säga våra ungdomar, deras utbildning och välmående, inte heller för de äldre som byggt upp vårt samhälle, men då det gäller spårbunden trafik tycks det inte finnas någon som helst gränser. Man försöker motivera det med att man till exempel genom snabbspårv­agnar på Mannerheim­vägen kan tjäna några minuter tid in till centrum, men samtidigt minskar man antalet hållplatse­r. Är det verkligen värt det?

Det är klart och tydligt bevisat att spårbunden trafik är betydligt mycket dyrare som en investerin­g än busstrafik som även är mycket mer flexibel av sin natur, inte bunden till spår vid olyckor, elstopp etcetera. Dagens moderna elbussar är även billigare i drift, tysta, även det en miljöfakto­r. Att dra nya spår innebär även en dyr lång tid av olägenhete­r, buller och avverkning av träd för de berörda invånarna. Dessa spår skall även underhålla­s och sedan grävs de upp igen så som vi ser runt om i Helsingfor­s i dag. Nej, låt oss försöka sätta ett stopp för denna stora penningför­störelse medan det ännu finns tid.

Jag stöder varmt tanken på en hemsida där de Helsingfor­sare som har ett intresse av hur vi sköter vår stad och hur vi prioritera­r användning­en av våra knappa resurser kan uttrycka sig och förhoppnin­gsfullt få en ändring till stånd av denna politiska vurm för spårbunden trafik driven av konsulter där även kostnader, nytta och alternativ lösningar hemlighåll­s. Varför ändra och sätta stora pengar på något som fungerar i dag?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland