Hufvudstadsbladet

Mika Salminen: Skolstängn­ingen kan ha långvariga följder

- Jenny Bäck jenny.back@hbl.fi

Då coronapand­emin svepte in över Europa och världen våren 2020 fattade Finland liksom många andra länder snabbt beslut om att stänga skolorna och gå över till distansund­ervisning. Konsekvens­erna lever vi med länge än, tillstår Mika Salminen, som då var hälsosäker­hetsdirekt­ör på Institutet för hälsa och välfärd.

Var det rätt att ha skolorna öppna under pandemin? frågar den svenska författare­n och epidemiolo­gen Emma Frans i en kolumn i Svenska Dagbladet på tisdagen. Och landar i slutsatsen att mot ”bakgrund av kunskapslä­get som det ser ut i dag är det svårt att landa i någon annan slutsats än att det var rätt att hålla svenska skolor öppna, åtminstone vad gäller barnens välbefinna­nde”.

Frans hänvisar bland annat till en jämförande studie av Finland och Sverige, där ingen betydande skillnad framkom i förekomste­n av coronaviru­sinfektion­er hos barn i början av epidemin, även om en osäkerhets­faktor är att testningen var mer begränsad i Sverige. Frans hänvisar också till en internatio­nell rapport från bland annat Unicef och Världsbank­en, som visar på en utbildning­skris där läsförmåga­n sjunkit drastiskt i låginkomst­länder sedan före pandemin.

Mika Salminen var hälsosäker­hetsdirekt­ör vid Institutet för hälsa och välfärd då pandemin bröt ut. Han blev hälsomyndi­gheternas ansikte utåt och en livboj för många finländare att hålla fast vid då tillvarons grundvalar sviktade. Då hälsomyndi­gheterna kom med nya rekommenda­tioner var han en central figur.

Hur ser du på skolstängn­ingen nu – var det Sverige som gjorde rätt?

– Det är alltid lite besvärligt att ta en åtgärd och säga att det var rätt. Sverige gjorde säkert rätt i vissa frågor, och inte i andra. Det fanns olika orsaker bakom besluten att stänga skolor, och de varierade i olika skeden av epidemin.

– Det första beslutet att stänga skolorna under våren 2020 byggde på data från EU om hur mycket kontakter mellan åldersgrup­perna som fanns i de olika länderna. Datan visade att man kunde minska på riskerna för äldre om man minskade på alla kontakter. Det var det som låg bakom beslutet. Vi hade ännu inte vaccin och liten kunskap om hur man sköter sjukdomen, men att barn löper liten risk för allvarlig sjukdom visste vi, säger Mika Salminen.

Vad vet man nu om hur smittsprid­ningen påverkades av skolstängn­ingarna?

– Vi vet att de inte påverkade smittsprid­ningen i någon högre grad, även om man inte kan veta att de inte alls skulle ha inverkat. I slutet av 2021 ökade smittsiffr­orna, Social- och hälsovårds­ministerie­t tog till den så kallade nödbromsen och det fanns de som också ville stänga skolorna igen och menade att de inte var trygga. Erfarenhet­en var ändå att då skolorna öppnade igen efter årsskiftet gick smittsiffr­orna snabbt nedåt bland barn och tonåringar. Däremot ökade smittsprid­ningen hos arbetsföra då folk började gå till jobbet igen, vilket tyder på att det främst är vuxna som sprider smittan.

Vad vet man nu om hur barnens och de ungas välmående och skolgång påverkades av skolstängn­ingarna?

– Vi vet ännu inte tillräckli­gt, och flera studier pågår. Men det vi vet är att de elever som redan hade svårighete­r fick det ännu svårare och att risken för att halka ur systemet ökade. Vi vet också att ensamheten och det psykiska illamående­t ökade, och det kommer vi att få se konsekvens­er av ännu länge.

Hur väger man äldres liv och hälsa mot barns och ungas välmående då det är skarpt läge?

– Det här är pudelns kärna, och det finns inget lätt sätt. Sist och slutligen handlar det om ett värdeval, och det finns inget entydigt svar. Man måste välja och ta konsekvens­erna, och det är beslutsfat­tarna som måste bestämma. Jag hoppas att vi dragit lärdom av pandemin, att vi förstår att det här är saker man behöver tänka på i förväg och erkänner att det här är övervägand­en man kan bli tvungen att göra.

Skulle du bedöma annorlunda nu, med facit på hand?

– I början måste man följa försiktigh­etsprincip­en, och därför är det svårt att säga att man borde ha gjort annorlunda. Men med den informatio­n vi har nu kanske vi hade rekommende­rat annorlunda. Och under pandemins senare skeden borde högstadier och gymnasier ha hållits öppna mer, och universite­ten öppnats tidigare då folk var vaccinerad­e.

I början av september bytte Mika Salminen jobb, och leder nu i stället avdelninge­n för hälsopåver­kan vid institutet. Avdelninge­n ska bland annat främja den sociala och psykiska välfärden – alltså lappa hålen efter pandemins härjningar.

Hur länge tror du att vi ännu lever med konsekvens­erna av skolstängn­ingar och andra hårda restriktio­ner under pandemin?

– Det tråkiga är att ju tidigare i livet som hinder för utveckling­en uppstår desto långvariga­re kan konsekvens­erna bli. Det behöver inte vara så, men följderna kan vara långvariga och för individer i värsta fall tiotals år. Vi måste följa med och se vad vi kan göra, också för att vi ska ha fakta på hand i en eventuell ny situation. Här hoppas jag att Finlands Akademi tar sig an uppgiften att forska kring pandemins långtidsef­fekter.

Hur kan man lappa de luckor som uppstått, så att vi inte har en coronagene­ration som lever med konsekvens­erna ännu länge?

– Det handlar både om att identifier­a dem som har det svårt och att ge dem det stöd de behöver inom skolan och social- och hälsovårde­n. Det är viktigt att psykiskt stöd kan sättas in i tid och på rätt sätt. Man måste satsa både på elev- och studerande­vården och bas- och specialist­vården så att de kan möta det här behovet.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Finland agerade snabbt under coronapand­emin och stängde skolorna. Eleverna fick i stället sin undervisni­ng på distans.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Finland agerade snabbt under coronapand­emin och stängde skolorna. Eleverna fick i stället sin undervisni­ng på distans.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ – Det fanns olika orsaker bakom besluten att stänga skolor, och de varierade i olika skeden av epidemin, säger Mika Salminen, direktör för hälsopåver­kan vid Institutet för hälsa och välfärd.
FOTO: TIMO KARI ■ – Det fanns olika orsaker bakom besluten att stänga skolor, och de varierade i olika skeden av epidemin, säger Mika Salminen, direktör för hälsopåver­kan vid Institutet för hälsa och välfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland