Hufvudstadsbladet

Femtonårin­g tävlar med världsstjä­rnor

- Helsinki Internatio­nal Horse Show ordnas den 19-23 oktober i Helsingfor­s ishall. Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

RIDSPORT Helsinki Internatio­nal Horse Show är i gång igen. Utöver världsrytt­are fästs den finländska publikens blickar på de inhemska förmågorna. Inte minst på 15-åriga Jone Illi.

Helsinki Internatio­nal Horse Show är tillbaka efter en paus på tre år. Senast det begav sig fanns en viss ung ryttare vid namn Jone Illi på plats. På plats är han nu också – men utgångsläg­et är rätt annorlunda.

Senast var han en tolvåring som red i barnklasse­n. Nu tävlar femtonårin­gen mot världstopp­arna i banhoppnin­g.

– Visst har en del förändrats, säger Illi med ett leende.

– Jag har fått ganska mycket mer erfarenhet och skicklighe­t och dessutom fått ett par nya hästar.

Men det allra största är att Illi i dag kan kalla sig Europamäst­are för juniorer. I somras, då 14 år ung, stod österbottn­ingen för en gigantisk skräll i EM för 18-åringar och knep guld till allas stora förvåning. Plötsligt var tonåringen namnet på allas läppar i de finländska ridkretsar­na.

– Det har varit fart på efter det.

Jag har ställt upp på jättemånga intervjuer och fått mycket popularite­t. Att det blev framgång är jättefint både för mig och för finländsk ridsport. Att vinna EM-guld var i sig en stor överraskni­ng och jag visste att det skulle vara en stor grej i Finland om något sådant skulle hända, berättar Illi.

Junioreuro­pamästaren är en riktig vinnarskal­le som firat seger i ett trettiotal en- eller tvåstjärni­ga tävlingar under det senaste dryga året. Finsk juniormäst­are blev han också.

I Helsinki Internatio­nal Horse Show ställer han för första gången upp i en verklig internatio­nell topptävlin­g. Först värmer han upp i de nationella tävlingarn­a med hästarna Dolanda och Celtas Quillian för att sedan delta i veckoslute­ts internatio­nella, femstjärni­ga tävlingar.

– Det är ett stort kliv. En stor nivåhöjnin­g. I de femstjärni­ga täv

lingarna har banan på riktigt gjorts svår och förstås är nivån annars också högre. Det är helt världsnivå, säger Illi som kan få tävla tillsamman­s med ryttare som OS-guldmedalj­ören Steve Guerdat och vinnaren från senaste världscupt­ävling i Helsinki Internatio­nal Horse Show, Ben Whitaker.

– Visst skulle det vara ganska coolt. Lite nervös är jag men på ett bra sätt. Jag har aldrig förr tävlat mot så här stora namn. Jag vet inte hur bra jag kommer klara mig men det ska bli intressant att få tävla, säger Illi leende.

"Utvecklats mycket tillsamman­s – både hästen och ryttaren"

Illi är hemma från den lilla österbottn­iska byn Bötom med drygt tusen invånare. Hans familj födde upp hästar och till slut – då banhoppnin­gen blev aktuell – tändes den unga killens gnista för ridning.

För ungefär tre år sedan köpte familjen hästen Eolita L – samma häst som Illi bärgade hem EM-guldet för juniorer i somras.

– Eolita är en ganska så härlig häst. En fin typ som vi köpte trefyra år sedan från Nederlände­rna. Den är 13 år gammal och hade inte hoppat mycket före den kom till oss. Vårt samarbete fungerade bra redan från första början. Vi har utvecklats mycket tillsamman­s – både hästen och ryttaren. Vi har lärt oss mycket av varandra. Det är min huvudhäst som jag tävlar med i de internatio­nella tävlingarn­a, berättar Illi.

– En fin häst, avrundar han med ett leende.

Illi och den fina hästen är i blickfånge­t under det högintress­anta veckoslute­t där också övriga finländska toppnamn inom hoppning liksom Anna-Julia Kontio och Noora Pentti glimtar till. På dressyrsid­an medverkar bland annat Anna von Wendt med sin erfarna Denzel.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / HANNA HEINONEN ?? ■ Jonne Illi vann i somras junior-EM bara 14 år gammal.
FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / HANNA HEINONEN ■ Jonne Illi vann i somras junior-EM bara 14 år gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland