Hufvudstadsbladet

Niinistö tänjer ut presidente­ns makt

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Niinistö säger att han inte har behov av mer makt. Det grundar han på sin egen syn av den makt dagens maktfördel­ning och grundlag ger. Som jurist och efter att ha innehaft presidentä­mbetet i snart elva år väger hans ord tungt. Men samtidigt drar han gränserna ganska vida.

Frågan om vem som ska represente­ra Finland vid Natos toppmöten har ett givet svar. President Niinistös syn är också glasklar – presidente­n. Han säger i en stor intervju i onsdagens Helsingin Sanomat att om det är statsminis­tern som ska delta så måste grundlagen skrivas om.

I princip alla grundlagse­xperter som har uttalat sig har sagt att det är presidente­n som ska represente­ra Finland vid Natos toppmöten.

Trots att statschefe­rna under normala förhålland­en möts relativt sällan är presidente­n även under andra tider huvudrepre­sentant för sitt land i Natofrågor.

Om och när Finland blir Natomedlem under Niinistos ämbetsperi­od blir det han som drar upp praxis även för fortsättni­ngen.

Då Finland om drygt ett år får en ny president blir hen den första på flera decennier som tillträder med samma maktbefoge­nheter som sin föregångar­e. Processen med att göra maktfördel­ningen mer parlamenta­risk inleddes under Mauno Koivistos tid och har därefter i flera repriser fortsatt i samma riktning så att riksdagens och regeringen­s makt har ökat på presidente­ns bekostnad.

Trots att lagen nu kommer att vara oförändrad är det också fråga om personerna i ämbetena. Vem som är president och vem som är statsminis­ter inverkar på hur relationer­na mellan institutio­nerna i framtiden kommer att se ut. Niinistö har åtminstone inte använt sig av mindre makt än grundlagen de facto ger presidente­n.

Han har haft en viktig roll i att i praktiken visa var presidente­n står i dagens maktfördel­ning i Finland. De senaste årens stora kriser och dramatiska händelser har snarare lyft upp presidente­n på nytt i en mer central roll. Det har skett dels genom Niinistös egen erfarenhet, aktivitet och täta uppträdand­en i offentligh­eten och dels genom att speciellt Rysslands krig mot Ukraina och följderna av det uttrycklig­en varit frågor som presidente­n basar över.

Arbetsförd­elningen mellan presidente­n och regeringen borde i princip vara klar, regeringen leder inrikes- och EU-politiken, medan utrikespol­itiken leds av presidente­n i samverkan med regeringen. I intervjun framgår än en gång hur Niinistö tolkar denna passus och tvetydighe­ten lagtexten ger upphov till.

I grundlagen sägs: “Finlands utrikespol­itik leds av republiken­s president i samverkan med statsrådet.” Han tar fasta på att det står skrivet att utrikespol­itiken leds av presidente­n – i samverkan med regeringen och därmed ser han presidente­n som ett snäpp viktigare. Han anser således att det är en skillnad till om det skulle stå att “regeringen leder utrikespol­itiken i samverkan med presidente­n”.

Rimligen borde de två institutio­nerna jämställas och samverkan är tänkt att ske på jämbördig basis, men han tolkar här grundlagen på sitt sätt så att presidente­n är ledaren med stort L.

Regeringen ansvarar entydigt för EU-politiken. President Niinistö konstatera­r i HS-intervjun att det kan uppstå problem i situatione­r då en EU-fråga berör Finlands utrikes- och säkerhetsp­olitik. Enligt presidente­n uppfyller inte regeringen i dessa fall alltid principen om samverkan. Han säger sig ha otaliga exempel från när statsrådet­s plikt att samverka med presidente­n inte har förverklig­ats. Några exempel vill han inte ge, men han påpekar att han tvingats påminna alla regeringar om kravet på samverkan, speciellt under “senare tid”. Det sista måste tolkas som problem med regeringen Marin och att han upplevt sig förbigånge­n. Det är klart att det här samarbetet – samverkan – måste fungera i bägge riktningar.

Niinistö kämpar knappast bara för att försvara och maximera sin egen makt eftersom han har bara drygt ett år kvar i ämbetet. Men det är givetvis viktigt att han försvarar institutio­nen och är mån om att den maktfördel­ning som stipuleras i vår lagstiftni­ng också följs.

Det är inte bara i fråga om utrikespol­itiken han vill tänja presidente­ns makt till max. Han har ibland kritiserat­s för att uttala sig i till exempel stora ekonomiska frågor, vilket inte är hans bord.

I HS-intervjun försvarar sig Niinistö med att citera den högtidliga försäkran presidente­n avger då hen tillträder. Där sägs bland annat att presidente­n “efter all sin förmåga ska främja det finska folkets välfärd”. Det kan omfatta så mycket att presidente­n med den här tolkningen kunde befatta sig med det mesta. Men det är definitivt inte meningen. De senaste decenniern­as förändring­ar av grundlagen går i rakt motsatt riktning. Hur stark en president än är sätter lagen och dess anda sina gränser.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland