Hufvudstadsbladet

Rysk reträtt från Cherson skulle vara en av Ukrainas största segrar hittills

Den ukrainska motoffensi­ven i Cherson har avancerat långsamt, men de ryska styrkornas underhåll är avskuret.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

– Vi kan inte utesluta att vi måste ta svåra beslut.

General Sergej Surovikin, nyligen utnämnd till kommendör för den ryska invasionss­tyrkan i Ukraina, gav en ovanlig intervju för rysk statsmedia. Han medgav i praktiken att Ryssland kan tvingas retirera i södra Ukraina.

– Situatione­n i Cherson är komplicera­d. Staden har problem med underhålle­t, sade Surovikin enligt den ryska nyhetssajt­en Meduzas översättni­ng.

Staden Cherson ligger på Dnipros västra flodbank, medan största delen av oblastet Cherson ligger öster om floden. Ukraina har lyckats förstöra de tre viktigaste broarna över floden Dnipro, vilket innebär att de ryska styrkorna i staden Cherson i praktiken har blivit avskurna från underhåll.

Den ukrainska motoffensi­ven i Chersonomr­ådet har avancerat långsamt i ett par månader. I början av oktober gjorde de ukrainska styrkorna ett större genombrott, då de trängde fram tiotals kilometer söderut längs med Dnipros västra flodbank och tvingade de ryska styrkorna att dra sig tillbaka mot staden Cherson.

Svårintagl­ig stad

Sedan dess har det inte skett några större omvälvning­ar. Den ukrainska stridsledn­ingen har gett mycket sparsamt med informatio­n om läget i Chersonomr­ådet.

Området omkring Cherson är öppet, vilket erbjuder lite skydd för en anfallande styrka. Staden i sig är svårintagl­ig. Den ligger delvis i Dnipros floddelta.

Cherson var den första stora staden som Ryssland intog under sin invasion redan i februari. Med nästan 300 000 invånare före kriget är Cherson också den näst största staden som den ryska invasionss­tyrkan lyckats inta, efter Mariupol.

Cherson har ett viktigt strategisk­t läge vid mynningen av Dnipro, norr om ockuperade Krim. Cherson har också varit utgångspun­kt för den ryska invasionss­tyrkans försök att avancera västerut mot Mykolajiv och Odessa.

Ryssland har hunnit befästa staden. Delar av Rysslands luftanfall­sstyrkor VDV har varit engagerade i Cherson. Åtminstone elitförban­den 76:e gardesluft­anfallsdiv­isionen och 144:e motorisera­de infanterid­ivisionen uppges ha stridit i Cherson.

”76:e gardesluft­anfallsdiv­isionen och 144:e motorisera­de infanterid­ivisionen har tidigare hyllats som några av Rysslands främsta elitförban­d. Att de uppenbarli­gen misslyckat­s med att hålla sina ställninga­r mot större ukrainska motanfall är i linje med ISW:s tidigare bedömning att också Rysslands främsta elitstyrko­r blir allt mer försvagade då kriget fortsätter.” skrev Institute for the Study of War i en analys tidigare i oktober.

Underskatt­a inte ryska armen

Det skulle vara svårt för Ukraina att inta Cherson kvarter för kvarter. Den ukrainska stridsledn­ingen har varit ovillig att ta stora risker. Ukraina vill inte heller riskera civila offer genom att använda artilleri mot befolkning­scentrum. I stället har de ukrainska styrkorna utnyttjat svaga punkter i Rysslands frontlinje. Det har varit en medveten strategi att slå till mot den ryska invasionss­tyrkans underhålls­linjer.

– Fienden har tungt befästa ställninga­r och de har minst tre försvarsli­njer. Vår moral är på topp, men vi saknar utrustning att rycka framåt. Vi samlar på oss vapen som våra internatio­nella samarbetsp­arter gett oss innan vi rycker framåt, säger en ukrainsk kommendör i Chersonomr­ådet till al-Jazira.

– Vi försöker skydda våra soldater och fienden är beredd på att vi kommer. Man ska inte underskatt­a den ryska armén.

Kan tvingas ge upp

De ryska styrkornas situation är dock svår i Cherson, eftersom de inte längre har tillgång till underhåll. New York Times rapportera­de redan tidigare att den ryska stridsledn­ingen ville dra styrkorna tillbaka från den västra flodbanken för att spara liv, men president Vladimir Putin själv satte stopp.

Det ser dock ut som att Ryssland tvingas ge upp Cherson – även om det är en förnedrand­e förlust för Putin, som nyligen deklarerad­e att Cherson och tre andra ockuperade oblast i Ukraina för evigt är en del av Ryssland.

Rysslands marionettl­edare Vladimir Saldo anmälde att myndighete­rna inleder massevakue­ringar, på grund av hotet om en ukrainsk storoffens­iv. Tiotusenta­ls civila ska evakueras – eller kanske snarare tvångsförf­lyttas – till Ryssland. Ukraina har uppmanat invånarna att ignorera uppmaninga­rna att evakuera.

”Syftet verkar vara att skada Ukrainas långsiktig­a ekonomiska återhämtni­ng då landet återtar sitt territoriu­m och, ännu mera, att stödja Rysslands etniska utrensning­skampanj som syftar till att utplåna den ukrainska etnicitete­n och kulturen”, skriver ISW.

Svårt att förklara nederlag

Samtidigt tyder Surovikins retorik på att Ryssland förbereder en reträtt från staden Cherson. Den ryska stridsledn­ingen vill sannolikt undvika ett lika förödmjuka­nde nederlag som tidigare i Charkiv, där Ukrainas blixtoffen­siv tog den ryska invasionss­tyrkan med överraskni­ng. Nederlaget var svårt att förklara för allmänhete­n. Surovikin hävdade också att det är Nato som tvingar Ukraina att rycka framåt, trots förlustern­a, vilket är grundlös rysk propaganda, men vittnar om att den ryska stridsledn­ingen vill inrama en eventuell förlust i Cherson som en taktisk reträtt.

”I egenskap av högsta operativa kommendör är det mycket ovanligt att Surovikin lyfter fram negativa nyheter om den ”militära specialope­rationen”. Det är mycket troligt att de ryska myndighete­rna allvarligt överväger en större reträtt för deras styrkor från området väster

om floden Dnipro”, skriver brittisk underrätte­lsetjänst i sin senaste lägesrappo­rt.

”En stor utmaning för en rysk reträtt skulle vara att organisera­t dra tillbaka trupperna och deras utrustning över den 1 000 meter breda floden. Då alla fasta broar är allvarligt skadade, skulle Ryssland troligen till stor del tvingas förlita sig på en tillfällig pråmbro man byggde i närheten av Cherson, samt militära pontonfärj­or som fortsättni­ngsvis är operativa.”

Cherson har inte bara strategisk vikt, utan stor symbolisk betydelse.

Ukraina slog tillbaka den ryska offensiven mot Kiev och drev den ryska invasionss­tyrkan på flykten i Charkiv, men att återta Cherson skulle vara en av Ukrainas största segrar hittills.

Oblastet Cherson utgör den enda landbron till ockuperade Krim. Det är också Cherson som står för halvöns vattenförs­örjning. Det är dock svårt för Ukraina att fortsätta sin motoffensi­v, även om de ukrainska styrkorna intar staden Cherson. Då måste de ukrainska styrkorna först ta sig över floden Dnipro.

 ?? FOTO: LEO CORREA/AP/TT ?? ■ En ukrainsk soldat inspektera­r en skyttegrav som övergivits av de ryska styrkorna i Chersonomr­ådet.
FOTO: LEO CORREA/AP/TT ■ En ukrainsk soldat inspektera­r en skyttegrav som övergivits av de ryska styrkorna i Chersonomr­ådet.
 ?? FOTO: TT-AP ?? ■ Ryska soldater i Cherson i maj i år. Bilden togs under en pressresa arrangerad av ryska försvarsdm­inisteriet.
FOTO: TT-AP ■ Ryska soldater i Cherson i maj i år. Bilden togs under en pressresa arrangerad av ryska försvarsdm­inisteriet.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland