Hufvudstadsbladet

Drönarflyg­ningar i Norge med stark Rysslandsk­oppling oroar

- Sara Björklund sara.bjorklund@hbl.fi

Under de senaste veckorna har flera ryska medborgare blivit gripna i Norge för att ha flugit med drönare inom säkerhetso­mråden. Norska politiker har lyft misstankar om ryskt spionage, men enligt den säkerhetse­xpert som HBL talat med är det för tidigt att säga att den ryska staten ligger bakom flygningar­na.

Under den senaste veckan har flera ryska medborgare gripits i Norge efter att de fotografer­at bland annat flygplatse­r och militära helikoptra­r med hjälp av drönare.

Hittills har de norska myndighete­rna inte kunnat konstatera någon koppling mellan de inblandade, men norska politiker har lyft fram misstankar om spionage.

En av de häktade visade sig vara sonen till av en Vladimir Putins närmaste bundsförva­nter. Enligt Hans Liwång, docent i försvarssy­stem på Försvarshö­gskolan i Sverige, är det ändå för tidigt att den ryska staten ligger bakom flygningar­na.

– Om det var den ryska staten som låg bakom det här så skulle de inte ha valt den här individen. De skulle ha skickat någon med mindre betydelse istället för någon som kan kopplas till Putin, säger Liwång.

Hobbyflyga­re orsakar oro

Enligt Liwång har den här typen av drönarflyn­ingar ökat i hela Europa de senaste åren. I de flesta fallen är det ändå enskilda hobbyflyga­re som står bakom flygningar­na, istället för främmande makters underrätte­lsetjänste­r.

– Det absolut vanligaste vi ser är att enskilda privatpers­oner som inte förstår konsekvens­erna gör den här typen av flygningar. I det här fallet kan det vara fråga om ryska medborgare som vill störa de nordiska länderna. Det behöver inte vara beordrat av den ryska staten, utan det kan finnas andra incitament, säger Liwång.

– Det som gör situatione­n i Norge anmärkning­svärd är att det på en kort tid är förhålland­evis många personer från ett och samma land som utfört drönarflyg­ningar. Det är inte flygningar­na i sig själva, utan den starka kopplingen till Ryssland, som gör det unikt och oroande, säger Liwång.

Enligt Liwång kan det finnas flera olika orsaker till den här typen av drönarflyg­ningar. Förutom att samla informatio­n kan det även handla om att testa ett lands beredskap eller att skapa oro i samhället.

❞ Om det var den ryska staten som låg bakom det här så skulle de inte ha valt den här individen. De skulle ha skickat någon med mindre betydelse istället för någon som kan kopplas till Putin. Hans Liwång

Docent i försvarssy­stem på Försvarshö­gskolan i Sverige

– Det kan handla om ett indirekt hotbeteend­e eller om inhämtning av informatio­n. Det kan också hända att man vill testa beredskape­n och testa hur snabbt Norge skulle reagera. I det här fallet tror jag att de vill testa Norges skydd, snarare än att de är ute efter någon specifik informatio­n. Blir de upptäckta eller inte?

Drönarflyg­ningar ökar

Tidigare i år hade även Sverige ett stort antal drönarflyg­ningar över flera av landets kärnkraftv­erk. Liwång vill ändå framhäva att den här typen av flygningar oftast har en begränsad effekt på säkerheten.

– En drönare behöver inte i sig innebära ett stort hot eller några desto större konsekvens­er. De kommer vanligtvis inte åt informatio­n som inte redan är känd och de stör inte verksamhet­en. Det att en drönare flyger över ett kärnkraftv­erk påverkar inte kraftverke­t, säger Liwång.

Kan den här typen av påverkan bli vanligare i de nordiska länderna framtiden?

– Vi har redan sett den här typen av drönarflyg­ningar öka betydligt i Norden under de senaste åren. Jag tror tyvärr att det finns en risk för en ytterligar­e ökning nu när läget blivit mer ansträngt mellan väst och Ryssland, säger Liwång.

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Flera ryska medborgare har gripits i Norge efter att ha flygit över flygplatse­r och skyddsområ­den under de senaste veckorna.
FOTO: MARIT HOMMEDAL/LEHTIKUVA-AFP ■ Flera ryska medborgare har gripits i Norge efter att ha flygit över flygplatse­r och skyddsområ­den under de senaste veckorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland