Hufvudstadsbladet

Baltstater­na och Polen kräver nya sanktioner mot Ryssland

Bara ett par veckor efter det att EU-länderna kunde enas om ett åttonde sanktionsp­aket mot Ryssland hoppas nu flera medlemmar på ytterligar­e straffåtgä­rder.

-

Polen, Estland, Lettland och Litauen föreslår bland annat nya importbegr­änsningar för bränsle och sanktioner mot fler ryska banker, enligt Politico.

I ett utkast till mötesuttal­ande från gårdagens EU-toppmöte hette det dock än så länge, strax innan HBL gick i tryck, bara att EU "står redo att fortsätta" med sanktioner. Framför allt är det Ungern och premiärmin­istern Viktor Orbán som håller emot och i stället talar om att EU borde upphöra med alla sina sanktioner redan från årsskiftet.

Även Iran är föremål för nya EUsanktion­er, som har antagits i rekordfart efter allt fler uppgifter om ryskt användande av iranska drönare i kriget i Ukraina.

Sanktioner­na mot Iran rör totalt fem personer och tre företag eller organisati­oner, bland annat utpekade som ansvarig för drönarleve­ranser.

"Sanktioner i rekordtid"

"Iransankti­oner i rekordtid! Efter samtal i tre dagar har EU-ambassadör­erna enats om åtgärder mot enheter som levererar iranska drönar som drabbar Ukraina", skriver de ansvariga för höstens tjeckiska ordförande­skap i ministerrå­det på Twitter.

Sanktioner­na är i form av visumförbu­d och frysning av eventuella tillgångar i EU.

Det ryska drönaranvä­ndandet i Ukraina har väckt allt större oro på sistone och togs i går även upp på en presskonfe­rensemed Natochefen Jens Stoltenber­g.

– Jag går aldrig in på detaljer i våra underrätte­lseuppgift­er, men alla bevis pekar på att Iran förser Ryssland med de här drönarna, sade Stoltenber­g, som dock var mer försiktig i frågan om huruvida det även gäller kortdistan­srobotar.

– Jag ger samma svar: Vi går inte in på detaljer. Men det är klart att vi noga övervakar vad som sker och tydligt uppmanar Iran att varken leverera drönare eller robotar, sade Stoltenber­g

Ukrainas utrikesmin­ister Dmytro Kuleba ser positivt på beskedet.

"Jag välkomnar EU:s skyndsamma respons efter min uppmaning i måndags att införa sanktioner mot Iran för att de hjälper Ryssland att döda ukrainare och skada vår energiinfr­astruktur", skriver han på Twitter.

Svåra energifråg­or

EU:s rådsordför­ande Charles Michel hade offensiva förhoppnin­gar om enighet inför gårdagens möte med de 27 medlemslän­dernas stats- och regeringsc­hefer. På bordet låg en hel rad nya förslag som EU-kommission­en levererade så sent som i tisdags, om hur de skenande energipris­erna ska hanteras och pressas ned.

– Vi har verktyg, vi har åtgärder. Det är möjligt att agera för att få ned priserna och minska konsumtion­en. Förslagen ligger på bordet. Det kommer att vara svårt, men det är viktigt att vi i dag eller i morgon kan skicka en väldigt stark signal om att vi är beslutsamm­a om att agera tillsamman­s, sade Michel på väg in till toppmötet.

I läckta utkast till mötesuttal­ande hette det först att "ledarna har enats om följande åtgärder", följt av nästan allt det som EU-kommission­en just har föreslagit. Det förändrade­s i en senare version till att man manar EU-instansern­a att "skyndsamt föra arbetet vidare".

Det handlar bland annat om gemensamma inköp av naturgas, utveckland­e av ett nytt prissättni­ngsindex, att skapa möjlighet att införa ett tillfällig­t pristak och se till att länderna solidarisk­t levererar till varandra i krislägen.

Att EU-länderna redan nu skulle säga ja till allt var föga sannolikt. Eftersom förslagen lades fram så sent som häromdagen väntas betydligt mer svävande formulerin­gar, i väntan på att energimini­strar och experter ska hinna gå igenom konsekvens­erna.

Scholz och Macron

Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz är klart skeptisk till exempelvis ett pristak och har fått bister kritik från andra länder för Tysklands egna gigantiska hjälpåtgär­der till företag och hushåll, som anklagats för att snedvrida marknaden.

Frankrikes president Emmanuel Macron trycker på.

– Vår roll är att se till att det finns europeisk enighet och att Tyskland är en del av det. Det är inte bra för varken Tyskland eller Europa om de isolerar sig, säger Macron på väg in till mötet.

EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen vill gärna storsatsa på EU-nivå.

– Det är viktigt enligt mig att vi har en europeisk investerin­g i småföretag och näringsliv för att ge alla länder chans att hantera den omvandling som vi står inför, säger ordförande­n.

Men att betala gemensamt gillas inte av alla.

– Om du frågar om det är en god idé att Danmark ska finansiera något i andra länder så säger jag att jag represente­rar de danskar som har svårt att få pengarna att räcka till. Så det är självklart inte vår högsta prioritet, sade exempelvis Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n till den danska pressen på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland