Hufvudstadsbladet

Dragkamp i regeringen – Centerpart­ister vill lägga ner Miljöminis­teriet

Sveriges pinfärska regering beslutade att lägga ned miljödepar­tementet. Nu höjs röster i Centern för att göra likadant i Finland. De Gröna kontrar med att man hellre kunde avskaffa Jord- och skogsbruks­ministerie­t.

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

När Sveriges nya statsminis­ter Ulf Kristersso­n presentera­de sin regering kom också beskedet att Sverige lägger ned sitt miljödepar­tement. I stället ska klimatfråg­an tas om hand inom näringsdep­artementet, som ska heta klimat- och näringsdep­artementet.

Det dröjde inte länge förrän samma fråga tog skruv även i Finland. Riksdagsle­damoten Juha Pylväs (C) föreslår i ett uttalande att Miljöminis­teriet ska läggas ned som självständ­ig enhet och att miljöfrågo­rna kunde skötas av en avdelning vid Jord- och skogsbruks­ministerie­t.

Samtidigt kunde en del av Arbets- och näringsmin­isteriets uppgifter flyttas över till JSM för att sammanjämk­a ekonomiska aspekter och naturintre­ssen, anser Pylväs. Han kritiserar också Miljöminis­teriet för att driva en ideologi och för att gestalta frågor alltför enögt.

– Om de ensamma fick bestämma skulle hela Finland bli ett reservat och ett utomhusmus­eum, säger han.

De Gröna är inte sena med en replik. Gruppordfö­randen Atte Harjanne föreslog redan i våras att Jord- och skogsbruks­ministerie­t kunde upplösas och dess uppgifter läggas över dels på Arbets- och näringsmin­isteriet, dels på Miljöminis­teriet. Han värmer upp tanken på nytt och säger att det skulle förbättra möjlighete­rna till en mer övergripan­de hantering av försörjnin­gsberedska­pen, näringspol­itiken och ett hållbart nyttjande av marken.

– Jordbruket befinner sig i en lönsamhets­kris, naturen utarmas och utsläppsmi­nskningarn­a fortskride­r för långsamt. Det finns verkligen skäl till reformer, säger Harjanne.

Han betonar att jordbruket inte är vilken näringsgre­n som helst utan absolut kritiskt för hela samhället. Därför vore det på sin plats att lägga över det ansvaret på Arbets- och näringsmin­isteriet som har hand om försörjnin­gsberedska­pen.

Ideologisk­a krockar

Den svenska regeringen­s besked att lägga ned det 50 år gamla miljödepar­tementet har mött kraftig kritik i Sverige.

"Det går inte att få en tydligare beskrivnin­g av hur lågt den här regeringen värderar miljö och klimat”, skriver Sveriges tidigare klimat- och miljöminis­ter Per Bolund (MP) på Twitter.

I Finland är det ändå inte första gången förslaget att lägga ned Miljöminis­teriet kastas fram. Det hörde till Juha Sipiläs (C) plan då han tog över som statsminis­ter 2015, men planen föll efter ett massivt upprop från allmänhete­n.

Sveriges beslut är unikt för ett nordiskt land, men det finns förebilder på annat håll. Det var under Boris Jeltsins tid som president som Ryssland avvecklade sitt miljöminis­terium och degraderad­e det till en statlig kommitté. President Vladimir Putin drev den utveckling­en vidare och degraderad­e den statliga kommittén för miljöfrågo­r till en underavdel­ning vid naturresur­sministeri­et.

Den återupptag­na politiska dragkampen i Finland är initierad av utveckling­en i Sverige, men sannolikt handlar det också om att Centern och De Gröna upplever ett starkt behov av att vässa sin identitet och skärpa sin profil inför valet. Bägge två går svagt i opinionsmä­tningarna.

Utöver detta handlar det ändå genuint om två ideologier som kolliderar. Uppfattnin­gen att natur och miljö i första hand är resurser som ska tjäna ekonomiska intressen går inte ihop med uppfattnin­gen att ekonomin behöver rätta sig efter miljöns och klimatets ramar.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Riksdagsle­damoten Juha Pylväs (C) föreslår att Miljöminis­teriet läggs ned.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Riksdagsle­damoten Juha Pylväs (C) föreslår att Miljöminis­teriet läggs ned.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland