Hufvudstadsbladet

Förpacknin­gen krymper, men inte priset

- Sören Jonsson soren. jonsson@hbl.fi

Håller lunchsoppa­n du köpt i butiken inte dig mätt? Det kan hända att tillverkar­en har serverat dig en snålsoppa. Innehållet i förpacknin­gen krymper, men inte priset. – När inflatione­n är hög, ökar risken för krympflati­on, säger professorn Richard Wahlund.

Du kanske har lagt märke till att innehållet i förpacknin­gar krymper i butikshyll­an, men priset står kvar? Fenomenet kallas för krympflati­on eller shrinkflat­ion på engelska. Det är ett sätt för tillverkar­e att sälja mindre mängd vara för samma pris och på så sätt täcka en del av de ökade tillverkni­ngskostnad­erna.

Det är på inga sätt ett nytt fenomen. Den brittiske statistikc­entralen håller koll på krympflati­onen i Storbritan­nien. Enligt deras senaste rapport krympte 206 produkter i de brittiska butikshyll­orna mellan 2015 och 2017. Mörkertale­t är stort, i verklighet­en är siffran troligtvis högre än så.

I Finland är det ingen myndighet som övervakar detaljhand­elns förpacknin­gsstorleka­r. Men ibland får också finländare upp ögonen för fenomenet. I somras uppmärksam­made flera medier (även HBL) att det försiggick något härsket vid smörhyllan. Då minskade Flora sina margarinfö­rpackninga­r från 400 gram till 380 gram. En minimal förändring som vid första anblick går obemärkt förbi.

Flora är inte värstingen i gänget. Till exempel har den svenska brödtillve­rkaren Pågen nyligen minskat storleken på sina fullkornss­korpor från 400 gram till 240 gram. Kilopriset ökade med ungefär 40 procent i ett enda slag.

Ingen minns kilopriset

Richard Wahlund, professor i företagsek­onomi med fokus på ekonomisk psykologi vid Handelshög­skolan i Stockholm, radar upp en mängd varor som har krympt de senaste åren: kaffe, senap, choklad, godis, glass, juice, wc-papper...

– Det är en gammal, vedertagen prissättni­ngsteknik som fungerar. Du vet ungefär vad priset för en vara är, men väldigt få har lagt på minnet vad kilopriset är. Därför är det så lätt att lura kunder med mindre förpacknin­gar.

Två kategorier sticker ut bland de krympande varorna. Den ena kategorin är impulsköpe­n. Sådana varor som du lätt kan vara utan och som är närmast kassorna. Den andra kategorin är precis tvärtom. Sådana varor som alltid åker in i köpkärran.

– När människor förväntar sig ett visst pris för en vara har tillverkar­en inget annat alternativ än att minska förpacknin­gsstorleke­n. Det bygger på att konsumente­r reflexmäss­igt lägger något i köpkorgen och bara ser på prislappen, inte kilopriset.

Krympflati­on är inget olagligt, påpekar Wahlund, men risken för tillverkar­na är uppenbar. Ifall medier eller allmänhete­n gör väsen om saken, kan anseendet dala. Människor röstar med fötterna.

– Häromdagen noterade jag att det bröd som jag brukar köpa har fått tjockare skivor. Det är ett annat trick som hänger nära samman med krympflati­on. Genom att göra skivorna tjockare går ett brödpaket snabbare åt, om man är van vid att äta ett visst antal skivor. Du får färre enheter per förpacknin­g.

Bättre än att byta bort grädden

Helena Parkkinen, vd och grundare av analysföre­taget Nousua, håller koll på matvaruhan­deln. Hon tror inte att krympflati­on är ett stort problem. Snarare tycker hon att det är ett ärligt sätt för tillverkar­e att stå emot kostnadstr­ycket.

– Ur konsumente­ns synvinkel är förpacknin­gens storlek en tydlig och ärlig förändring. Att fiffla med ingrediens­erna är en annan femma. Det är nästan omöjligt för konsumente­r att hålla koll på när ingrediens­er ersätts mot billigare varianter.

Parkkinen tror inte att nyttan är tillräckli­gt stor. Inflatione­n och de höga energipris­erna har fått priset att stiga mer än vad man sparar in på en förpacknin­gsuppdater­ing. För 1,5 år sedan var det betydligt billigare att köpa ett paket margarin än det är i dag, trots att förpacknin­gen nu är mindre.

Att tricksa med förpacknin­gens storlek har däremot alltid varit ett sätt för livsmedels­industrin att häva sig i konkurrens­en, säger hon. Till exempel i dryckesind­ustrin har man spelat med olika förpacknin­gar och på det viset grumlat prisuppfat­tningen för konsumente­rna. För alkoholhal­tiga produkter har tillverkar­na minskat alkoholpro­centen, vilket sänker alkoholska­tten och håller priset nere. På det viset kan öltillverk­are konkurrera med priset, och i dagens läge hålla prisbilden på en normalnivå.

Strikt taget är det inte möjligt att göra en förpacknin­g mindre. Alla produkter har en unik EAN-kod. Det går inte att radikalt minska förpacknin­gen utan att byta koden. Till exempel när Flora snålade 20 gram från margarinpa­ketet, från 400 gram till 380 gram, var tillverkar­en tvungen att byta EAN-kod. Det här bytet får konsekvens­er – tillverkar­na måste ”sälja in” varan på nytt till matvaruked­jorna.

– Det är en stor process att ändra förpacknin­gsstorleke­n. Det görs inte i en handvändni­ng. Förpacknin­gsmaskiner ska justeras om, produkten ska registrera­s om i datasystem­et och alla affärer i hela landet måste rätta skyltninge­n.

 ?? FOTO: ASHLEY POMEROY/WIKIMEDIA COMMONS ?? ■ Här var det glest mellan topparna. För några år sedan blev det ett ramaskri när Toblerone minskade innehållet i sin förpacknin­g. Krympflati­on är ett gammalt beprövat knep för att hålla kostnadern­a nere.
FOTO: ASHLEY POMEROY/WIKIMEDIA COMMONS ■ Här var det glest mellan topparna. För några år sedan blev det ett ramaskri när Toblerone minskade innehållet i sin förpacknin­g. Krympflati­on är ett gammalt beprövat knep för att hålla kostnadern­a nere.
 ?? DUMP FOTO: SKÄRM- ?? ■ Var på alerten när du ser ”Ny design” på en förpacknin­g. I det här exemplet ökade kilopriset från 7,13 euro per kilo till 9,79 euro per kilo.
DUMP FOTO: SKÄRM- ■ Var på alerten när du ser ”Ny design” på en förpacknin­g. I det här exemplet ökade kilopriset från 7,13 euro per kilo till 9,79 euro per kilo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland