Hufvudstadsbladet

Bostaden har blivit en allt större affär

Lånekostna­derna och bolagsvede­rlagen stiger för dem som äger sin lägenhet. De som bor på hyra har det lättare just nu: hyrorna fortsätter stiga i mycket maklig takt, visar färska siffror.

- TIM JOHANSSON

På stora bostadsmar­knader, som i amerikansk­a storstäder, är det vanligt att bostadsköp­are jämför vad som är klokt: att hyra eller köpa sin bostad.

Utbudet på hyresmarkn­aden är då stort och brett och det går att jämföra liknande boende med varandra.

I stora delar av Finland är en sådan jämförelse sällan vettig. Ibland saknas vissa typer av bostäder på hyresmarkn­aden nästan helt. Det gäller till exempel stora lägenheter där utbudet på hyresmarkn­aden ofta är magert.

I Helsingfor­sregionen och då speciellt Helsingfor­s är situatione­n en annan. Produktion­en av hyresbostä­der har varit enorm de senaste åren. Att bo på hyra är vanligare i huvudstade­n än att man äger sin bostad.

Att det går att välja mellan ägande och att hyra är en bra sak. Det ger fler alternativ för de boende.

På en sund marknad, där man kan välja det attraktiva­re alternativ­et oberoende av om det är till salu eller bjuds ut på hyra, borde sedan hyrorna och bostadspri­serna utvecklas ungefär i samma takt över tid.

Det gör de inte för tillfället i huvudstads­regionen, och de har de inte gjort det under de senaste åren heller, framför allt inte i Helsingfor­s.

Måttlig hyresutvec­kling

Sedan 2015 har snitthyror­na i Helsingfor­s stigit med under 10 procent, vilket är mindre än inflatione­n.

Att köpa en bostad har däremot blivit en allt större affär. En tvåa i Helsingfor­s kostar upp till 35 procent mer än vad den gjorde 2015. Det är bra för för den som redan äger en bostad, och sämre för den som ska köpa sin första bostad.

Bostadsmar­knaden har präglats av en obalans mellan måttligt stigande hyror och kraftigt stigande bostadspri­ser.

Frågan är då om en korrigerin­g av obalansen nu har inletts.

Det nya för i år är nämligen att bostadspri­serna börjat sjunka, också i Helsingfor­s. Årstakten i huvudstade­n var -1,6 procent i augusti.

Nedgången kommer samtidigt som bolagsvede­rlagen stiger i många bostadsbol­ag. Fastighets­förbundet har bedömt att höjningen i Helsingfor­s blir upp till tio procent i år. Lånekostna­derna ökar likaså när räntorna klättrar uppåt – en obekant situation för bostadsköp­arna som vant sig vid nollränta under många år.

Att kostnadern­a för boendet ökar kan lägga ytterligar­e press på priserna. De som köper måste räkna med större utgifter och vill knappast betala lika mycket som tidigare för sin nya lägenhet eller hus.

Hyrorna saktar in

Att bostadspri­serna sjunker borde bidra till att gapet till hyresboend­et minskar. Hyrorna brukar tuffa på uppåt lite oberoende av vad som händer i omvärlden.

De senaste siffrorna för hyresmarkn­aden som Statistikc­entralen publicerad­e på torsdagsmo­rgonen visar ändå att också hyrorna saktar in.

I Helsingfor­sregionen steg hyrorna bara med 0,3 procent på årsnivå under tredje kvartalet, juli – september. Det ska jämföras med en inflation på cirka 8 procent.

I Helsingfor­s innerstad backade hyrorna med 0,2 procent jämfört med samma period i fjol. I praktiken betyder det att nya hyresavtal gjordes på lägre nivåer än tidigare.

Obalansen mellan hyresboend­e och ägarboende verkar alltså inte rättas till i första taget, åtminstone inte med att hyrorna stiger.

Läget kan förstås förändras om hyresvärda­rna lyckas höja hyrorna kraftigt för att täcka sina stigande kostnader. De årliga hyreshöjni­ngarna kommer ofta vid årsskiftet.

Vinnare på utveckling­en i höst är de som ska köpa sin första bostad och kan göra det till sjunkande priser. Hyresgäste­rna gynnas kanske allra mest – de behöver än så länge inte betala för dyrare energi och underhåll.

❞ Att köpa en bostad har däremot blivit en allt större affär. En tvåa i Helsingfor­s kostar upp till 35 procent mer än vad den gjorde 2015. Det är bra för för den som redan äger en bostad, och sämre för den som ska köpa sin första bostad.

 ?? FOTO: MATIAS ÅBERG/LEHTIKUVA ?? ■ Köpa eller hyra? Just nu gynnas hyresgäste­rna av en hyresnivå som står och stampar.
FOTO: MATIAS ÅBERG/LEHTIKUVA ■ Köpa eller hyra? Just nu gynnas hyresgäste­rna av en hyresnivå som står och stampar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland