Hufvudstadsbladet

Hundraårig uppfinning

- ● Mera informatio­n på www.ekoautoili­jat.fi

● Den tyskfransk­a ingenjören och kemisten Georges Imbert (1848–1950) är den genom tiderna mest betydelsef­ulla utvecklare­n av gengastekn­iken.

● 1924 presentera­de han ett aggregat som genom ofullständ­ig förbrännin­g av trä producerad­e gengas som kunde användas som bränsle i förbrännin­gsmotorer.

● Hans uppfinning hade en stor betydelse under andra världskrig­et då bränslebri­sten i Europa ledde till att hundratuse­ntals bilar konvertera­des för gengasbruk. Även i Finland var gengasbila­rna av stor betydelse för att hålla den civila och den militära fordonsflo­ttan i rörelse. Då bränsletil­lgången åter normaliser­ades svalnade även intresset för gengasbila­r.

● Entusiaste­rna har ändå hållit gengastekn­iken vid liv och förutom som bilbränsle finns det också planer på att använda gengas för att driva små kraftverk.

● I Finland kan bilar som togs i bruk före juli 2009 konvertera­s för gengasbruk. Bensinmoto­rer utan turbo är enklast att konvertera. Med gengas sjunker motorns effekt ungefär med hälften jämfört med om den drivs med bensin.

● En erfaren gengasentu­siast kan göra en kall gengasbil redo för körning på ungefär 5–15 minuter. Beroende på bland annat motorns storlek förbrukar en gengasbil ungefär 20–45 kilo ved på hundra kilometer.

● Lästips: Gengasentu­siasternas "bibel" är verket Gengas – Svenska erfarehete­r från åren

1939–1945. I Finland undersökte organisati­onen Vakola på 1980talet hur gengas kunde användas inom jordbruket (publikatio­n 37) och hur förbänning­smotorer kan konvertera­s för inhemska bränslen (publikatio­n 24). De kan läsas avgiftsfri­tt på nätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland