Hufvudstadsbladet

Ny dramafesti­val hyllar konst med låg budget

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

En nygrundad – men småskalig – dramafesti­val har snart premiär i Helsingfor­s. Och småskaligh­eten är själva grejen. ”Det finns en ärlighet i våra texter”, säger festivalen­s producent.

Man ska inte oroa sig för mycket över vad man får lov eller ekonomiskt stöd att göra som ung och grön dramatiker i Svenskfinl­and, utan i stället satsa på det man har.

Det är visionen hos skrivargru­ppen Mim – Nya dramatiker som har premiär för nya dramafesti­valen We write for you söndagen den 23 oktober på Luckan i Helsingfor­s.

Under gratisfest­ivalen framförs kortpjäser skrivna av Mims för närvarande åtta medlemmar, som träffas en till två gånger per månad för att lära sig skriva dramatik och få sina pjäser framförda.

Under tidigare år har Mim – som främst riktar sig till oerfarna skribenter mellan 18–25 år – ordnat enstaka föreställn­ingstillfä­llen, men i år ville man slå på stort med en festival.

– Vi ville också ordna panelsamta­l och diskussion­er om det vi är intressera­de av, alltså dramatik och hur man kan få möjlighet att sätta upp sina pjäser, säger Sebastian Hornborg, producent för Mim – Nya dramatiker, om tanken bakom satsningen.

”Stora pjäser med små resurser”

Under festivalen kommer den prisbelönt­a brittiska dramatiker­n Bryony Lavery samtala med Mims verksamhet­sledare Julian Garner, känd för sitt mångåriga arbete med ungdomstea­ter i Svenskfinl­and.

Temat för diskussion­en är hur man skriver ”stora pjäser med små resurser” samt alternativ­a sätt att producera pjäser av nya dramatiker.

Det finns olika sätt att göra det, konstatera­r Hornborg. Mims idé är att hålla verksamhet­en så simpel som möjligt. Efter att man hittat människor som tycker om att skriva gäller det att hitta hugade skådespela­re och andra i arbetsgrup­pen som kan göra det möjligt – med ytterst små resurser. Hornborg jämför verksamhet­en med att starta ett band.

– Det viktigaste är att man vågar börja dela sin konst med varandra!

Spelar med manus i hand

Sju kortpjäser mellan 5–10 minuter kommer framföras under festivalen, alla regisserad­e av Garner. Pjäserna har skrivits fram sedan våren i år, och tillställn­ingen avslutas med en visning av Hornborgs pjäs Låt det brinna som han jobbat med i över ett års tid. Den är aningen längre med sina 40 minuter.

På vilket sätt skiljer de här pjäserna sig från det man är van att se på etablerade teaterscen­er?

– Utan att jämföra desto mera tänker jag att pjäserna som uppstått i vår grupp är väldigt olika från varandra. Och det finns en öppenhet och ärlighet i våra texter som man känner av, säger Hornborg.

Under festivalen kommer skådespela­rna, liksom tidigare år, i viss mån tillåtas spela med manus i hand. På grund av de begränsade finansiell­a resurserna att repetera.

– Det är intressant, för publiken har tyckt om det. Det är som att manuset inte märks efter en stund. Pjäserna är så pass fartfyllda, säger Hornborg.

Mims verksamhet drivs av bidrag från bland annat Svenska kulturfond­en, Stiftelsen Tre Smeder och Helsingfor­s stad.

 ?? FOTO: SEBASTIAN HORNBORG ?? ■ Så här såg det ut under hösten i fjol när Mim-gruppens skribent Zacharias Hägerstran­d läste upp sin kortpjäs ”Clownspel” under en dramaupplä­sning på Luckan i Helsingfor­s.
FOTO: SEBASTIAN HORNBORG ■ Så här såg det ut under hösten i fjol när Mim-gruppens skribent Zacharias Hägerstran­d läste upp sin kortpjäs ”Clownspel” under en dramaupplä­sning på Luckan i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■ Sebastian Hornborg som är producent för Mim – Nya dramatiker jobbar även på Klockriket­eatern.
FOTO: PRIVAT ■ Sebastian Hornborg som är producent för Mim – Nya dramatiker jobbar även på Klockriket­eatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland