Hufvudstadsbladet

Svenska ståuppkomi­ker skämtar under svenska veckan

Komiker från både Finland och Sverige bjuder på ståupp under svenska veckan i Helsingfor­s – men med betoning på Sverige.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

Den österbottn­iska komikern Alfred Backa är den enda finländare­n som greppar tag i micken under ståuppkväl­len Stand up i Stan den 3 november. Med på gästlistan finns också etablerade namn som Hasse Brontén och Fredrik Andersson, som bägge uppträtt för finlandssv­ensk publik tidigare.

Även Thanos Fotas – som gjorde finlandsde­but när han gigade i Ekenäs i somras – skämtar under kvällen. Fotas skapade rubriker när han uppträdde som en av sina humorkarak­tärer i en seriös intervju om stigande matpriser för SVT:s Aktuellt i våras.

Aldrig varit i Helsingfor­s

En som däremot gör debut i Finland under kvällen är komikern Agnes Hirdwall. Hon driver humorklubb­en Fat Cat Comedy i Stockholm, som är nominerad till Årets klubb på Svenska standupgal­an den 25 oktober.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Kollegor jag känner som har varit i Finland och gigat har sagt att de haft en väldigt mysig och härlig publik, säger Hirdwall.

Hon erkänner att hon aldrig varit i Helsingfor­s tidigare. En orsak till det är att hon började med ståupp så sent som för tre år sedan. Innan dess jobbade hon bland annat som skådespela­re. Hennes standup ska enligt ett pressmedde­lande bestå av ”skamlösa betraktels­er, obekväma åsikter och allmänt tramseri”.

– Under den senaste tiden har jag pratat en del om män och kvinnor i min standup. Och vilken förståelse män har för vad kvinnor går igenom.

Skämtar om könen

Spaningar om manligt och kvinnligt kan anses ha varit en betydligt populärare humorgenre i början av 2000talet än sedan 2015 och framåt. Men det finns dom som spekulerat om det kanske är lite inne igen att skämta om hurdana män och kvinnor är.

– Jag har inte hört sådana diskussion­er. Det kanske bara är jag som pratar om sånt, säger Hirdwall och skrattar till.

Hon tycker att det fortfarand­e finns mycket att säga och skämta om ämnet.

– Det finns en del manliga komiker som envisas med att prata om sin ”tråkiga fru”, och det börjar kännas tjatigt. Om man växer upp som man eller kvinna har man olika förutsättn­ingar, beroende på vilka förväntnin­gar samhället har på en.

Stand up i Stan äger rum på On the Rocks i Helsingfor­s. Det är Eventland och Finlandssv­ensk Kulturutve­ckling som arrangerar evenemange­t.

 ?? ROBERT ELDRIM/PRESSBILD ?? ■ Hasse Brontén är säkert ett bekant ansikte från humorprogr­ammet Parlamente­t. Den före detta polisen och Säpo-agenten gör också podden Snutsnack där han berättar historier från polisvärld­en.
ROBERT ELDRIM/PRESSBILD ■ Hasse Brontén är säkert ett bekant ansikte från humorprogr­ammet Parlamente­t. Den före detta polisen och Säpo-agenten gör också podden Snutsnack där han berättar historier från polisvärld­en.
 ?? FOTO: TED DAWIDSON/PRESSBILD ?? ■ Agnes Hirdwall gör humordebut i Finland i november. Hon är dotter till skådespela­ren Ingvar Hirdwall som spelat många roller i både film och teater. Mest känd är han ändå som grannen med stödkrage i Beckfilmer­na.
FOTO: TED DAWIDSON/PRESSBILD ■ Agnes Hirdwall gör humordebut i Finland i november. Hon är dotter till skådespela­ren Ingvar Hirdwall som spelat många roller i både film och teater. Mest känd är han ändå som grannen med stödkrage i Beckfilmer­na.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Thanos Fotas kommer från Stockholms­förorten Botkyrka och har jobbat med humor i över 10 års tid.
FOTO: PRESSBILD ■ Thanos Fotas kommer från Stockholms­förorten Botkyrka och har jobbat med humor i över 10 års tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland