Hufvudstadsbladet

Det halvfärdig­a och föränderli­ga tjusar i Outi Markkulas Parad

- Jan-Peter Kaiku

Dialogiskt och lekfullt med både dans, musik och video bjuder Outi Markkulas premiär på, en av Dansens hus egna nyprodukti­oner inom projektet Sparks. Alla yrkesrolle­r samarbetar som ett kollektiv och binder ihop de sceniska elementen till en fungerande helhet. NUTIDSDANS Kulkue – Parad – Parade

Koncept och koreografi: Outi Markkula, tillsamman­s med arbetsgrup­pen.

Musik: Emilia Lajunen, Eero Grundström; film och videobild: Juhani Haukka; kostymdesi­gn: Aino Simola; ljus- och rumsdesign: Oskari Kaarne.

På scenen: Katriina Tavi, Outi Markkula, Jukka Tarvainen, Anita Vika Langoedegå­rd, Jon Bugge Mariussen, Emilia Lajunen, Eero Grundström, Juhani Haukka. Premiär i Dansens hus, Pannhallen 19.10.

I Pannhallen på Dansens hus har Outi Markkula med arbetsgrup­p skapat en avgränsad scenisk hörna, som skapar gemenskap. Den sträcker sig både till, mellan och bakom de två flankerand­e raderna där publiken sitter. Det sceniska blir tidvis väldigt intimt och upprätthål­ler känslan av att allt och alla är på samma plan och delaktiga i ett processart­at skeende.

Föreställn­ingen Kulkue – Parad – Parade är strukturer­ad i namngivna scener men ger intryck av att växa fram enligt en spretig mindmap-logik fylld av infall. Den har en bärande opretentiö­s kvalitet eller känsla av att öppna upp, föreslå, känna in och resonera istället för att manifester­a och forma. Det blir definitivt en styrka och en känsla som sitter kvar även efter föreställn­ingen. I programbla­det ges den en kärnfull definition: ”Den bärande idén har varit att tillåta och upprätthål­la det halvfärdig­a och föränderli­ga”.

Ett enda kollektiv

Det samverkand­e eller dialogiska går igen i dansen, musiken och den i stunden registrera­nde videon med en känsla av lekfullhet och improvisat­ion i ögonblicke­t. Väldigt tidigt blir det klart att framställn­ingen inte separerar dansare, musiker och filmskapar­e i traditione­lla roller utan gör dem till ett enda sceniskt kollektiv.

Musiken och ljudvärlde­n skapas av Eero Grundström med sin organiska elektronis­ka musik och av

Emilia Lajunen på fiol. Fiolen har en känsla av rytmisk folkmusik som endast två gånger följs upp av en framställn­ing med schottis och polska som referens eller klangbotte­n. Två gånger ingår också ”paraden” som element eller tema. Då mera som en samfälld svärm än något uttrycklig­en traditione­llt.

Tidigare dokumenter­at filmmateri­al, uppspelade texter på finska och norska, historiska foton tillsamman­s med användning­en av simultant registrera­t videomater­ial skapar en fungerande dynamik mellan då och nu. Allt detta ger olika skikt eller betydelser åt närvaro, åt upplevelse eller erfarenhet och åt förmedling.

Dansarna Katriina Tavi, Outi Markkula, Jukka Tarvainen, Anita Vika Langoedegå­rd och Jon Bugge Mariussen tillsamman­s med två musikerna och filmkonstn­ären

Juhani Haukka, agerar samfällt som kollektiv och med fingertopp­skänsla på sina respektive uttryck i likaledes övertygand­e delar.

Inom projektet Sparks erbjuds sex dansskapar­e möjlighet att skapa helt nya verk för Dansens hus utrymmen, med stöd av Finska kulturfond­en. Kulkue - Parad - Parade ges på Dansens hus till lördag 22.10. Näst ut inom Sparks-projektet är Milla Koistinens verk Magenta Haze, som har premiär 27.10.

 ?? MOINEN FOTO: ILKKA SAASTA ?? ■ Alla konstnärer i Outi Markkulas verk Parad har en fingertopp­skänsla för sina respektive uttryck, såväl inom dans, musik som film.
MOINEN FOTO: ILKKA SAASTA ■ Alla konstnärer i Outi Markkulas verk Parad har en fingertopp­skänsla för sina respektive uttryck, såväl inom dans, musik som film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland