Hufvudstadsbladet

Svenskfinl­and kan avgöra Finlands riktning

- Dimitri Qvintus är ordförande för Finlands svenska socialdemo­krater och har varit bland annat Sanna Marins och Antti Rinnes medarbetar­e.

Valvakor är alltid spännande. Kampanjen är förbi och det enda man kan göra är att hoppas på att det som gjordes under kampanjen var det som väljarna behöver och vill. Pulsen är hög och tankarna far mellan små detaljer och det stora hela. Huvudet är fullt av frågor: var vi tillräckli­gt länge på torget, borde vi ha talat mer om det ena, varför gjorde vi inte det andra? Det är en fin och viktig stund då de som försöker få makt står helt maktlösa. Just den stunden beskriver demokrati.

Valkvällen 2019 var inget undantag. Jag har aldrig varit så spänd som då, och kommer knappast någonsin mera att vara det.

Valet blev en rysare och resultatet stod klart först på målrakan. Socialdemo­kraterna vann valet, men skillnaden mellan SDP och Sannfinlän­darna var väldigt liten. Bara 7 666 röster. Det visar hur stor betydelse varenda röst på riktigt har.

Även det svenska valet i september var tajt, men Sveriges system är väldigt annorlunda. Den grundlägga­nde skillnaden mellan Finland och Sverige är blockpolit­iken. Därför är det möjligt att Sveriges statsminis­ter kommer från landets tredje största parti och att Sveriges överlägset största parti och dessutom valvinnare sitter i opposition­en.

I Finlands politiska system kommer regeringss­onderaren i princip alltid från det största partiet vilket ytterligar­e stärker det största partiets position. Regeringss­onderaren, alltså i praktiken det största partiets ordförande, utreder med vilka andra partier det skulle vara möjligt att förhandla om ett regeringsp­rogram. Det är klart att valresulta­tet påverkar regeringen­s sammansätt­ning men den är också beroende av andra faktorer. Det största partiet och dess värderinga­r spelar en stor roll när det gäller vilka andra partier som kan rymmas med i regeringen.

En gammal politisk visdom lyder att Finland gör det som Sverige redan har gjort. I Finland spekuleras det redan nu om huruvida Sveriges regeringsl­ösning också kan avspegla sig i Finlands kommande regeringsl­ösning och om vägen till makten går via populister­na även här. Spekulera kan man alltid, men först behöver man ett valresulta­t.

Jag tycker inte det vore lämpligt eller artigt av mig att spekulera om vem något annat parti skulle välja som regeringsp­artner. Däremot kan jag som FSD:s ordförande och som en som var centralt med i regeringsb­ildningen 2019 konstatera vad jag tänker om Socialdemo­kraterna.

När det gäller värderinga­r är Socialdemo­kraterna och Sannfinlän­darna så långt ifrån varandra att jag har väldigt svårt, nästan omöjligt, att se ett regeringss­amarbete. Klimatkris­en, en hållbar ekonomisk tillväxt, utbildning, en ökning av sysselsätt­ningsgrade­n, mer invandring, mänskliga rättighete­r och jämställdh­et samt ett starkare EU och ett aktivt internatio­nellt samarbete är alla exempel på frågor där Socialdemo­kraterna och Sannfinlän­darna är som dag och natt. Det senaste konkreta tillägget på listan är Sannfinlän­darnas attack på det svenska språket. Det kommer Socialdemo­kraterna aldrig att godkänna.

Det innebär i praktiken att om Socialdemo­kraterna blir störst i riksdagsva­let kommer vi att sätta stopp för Sannfinlän­darnas försök att försämra svenskans ställning i Finland. Det är mitt rena löfte.

Precis som i valet 2019 kan det hända att marginaler­na i riksdagsva­let våren 2023 är mycket små. Varje röst avgör vilket parti som är störst och får bilda nästa regering. Och som sagt, i Finland spelar det en enormt stor roll vilket parti som blir störst.

Sannfinlän­darna gillar det knappast, men det här är ett faktum: Svenskfinl­and kan avgöra Finlands riktning.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland