Hufvudstadsbladet

Satsa på utbildning över partigräns­er och regeringsp­erioder!

- Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

Finland har halkat efter när det gäller högre utbildning för unga vuxna jämfört med övriga OECD-länder. Nu ligger Finland på samma nivå som Turkiet och Chile. Det rimmar illa både med vår självbild och med officiellt ställda mål. Partierna borde enas om utbildning­ssatsninga­r som löper över regeringsp­erioderna.

Utbildning­ens centrala betydelse för ett litet land som Finland har varit en ledstjärna i decennier. Det har nötts in i oss att om Finland ska klara sig i världen måste vi se till att vara högt utbildade och kunna vår sak – bara så kan vi slå oss fram i den konkurrens som i dag gäller globalt.

Många andra länder har förstått detsamma. OECD, alltså organisati­onen för ekonomiskt samarbete och utveckling med 38 medlemslän­der, mäter bland annat andelen högt utbildade unga vuxna bland sina medlemslän­der. Den senaste mätningen gjordes 2021. Den visar att andelen som har avlagt högre högskoleex­amen i Finland är rätt stabil, kring 40 procent. Men Finland blir efter i jämförelse­n med andra OECDländer eftersom andelen högt utbildade har ökat på annat håll.

För 22 år sedan var Finland ett av de länder med störst andel högt utbildade unga vuxna i åldern 25–34 år, och ännu för 11 år sedan låg vi nästan 8 procentenh­eter över genomsnitt­et i OECD. Nu ligger vi klart under genomsnitt­et, på samma nivå som Turkiet och Chile.

Till saken hör att den arbetskraf­tsundersök­ning som ligger som grund för jämförelse­rna har reviderats och därmed har tillförlit­ligheten ökat. Under de senaste åren har den finländska utbildning­snivån framstått som högre än den egentligen är, men nu är alltså statistike­n pålitligar­e.

Den springande punkten är att Finland har halkat efter i utveckling­en. Där andra länder ganska snabbt har kunnat öka andelen högt utbildade har detsamma inte skett i Finland. Att klara sig bra i jämförelse med andra länder är naturligtv­is inget självändam­ål. Poängen är att högre utbildning ger utdelning i arbetsplat­ser och välstånd och påverkar hur ett land utvecklas och klarar sig. Det gäller nationellt, men även individuel­lt.

I mitten av 1990-talet infördes yrkeshögsk­olor i Finland. Före det betydde högskoleut­bildning universite­tsutbildni­ng. Tanken var att fler skulle studera i högskolor, målet var 60 procent av årskullen.

I och med yrkeshögsk­olorna samlades det som tidigare hade varit utbildning på institutni­vå, som sjukskötar­e och ingenjörer, i yrkeshögsk­olor som Arcadia och Novia med utbildning på kandidatni­vå. Det betydde att betydligt fler fick kandidatut­bildning. Det gav en bild av att det finns en stor andel högt utbildade i Finland.

I praktiken ändrades ändå inte så mycket, det vill säga utbildning­en blev inte längre, påverkade inte sysselsätt­ningsmöjli­gheterna och inte heller inkomstniv­ån.

Målet i Finland är att hälften av alla unga vuxna år 2030 ska ha en högskoleex­amen. Det kan bli svårt att nå det målet med tanke på dagens siffror eftersom det tar tid att utbilda människor.

På Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet ser man det som ett problem att en del har flera studieplat­ser eller tar flera examen. Det leder till att andra blir utan studieplat­s. Av 58 000 studieplat­ser på högskoleni­vå går 7 000 till sådana som redan har en examen. Dessutom finns det en ovilja att flytta till en studieort där det skulle gå att komma in.

Under den här regeringsp­erioden har högskolepl­atserna i alla fall blivit ungefär 10 000 fler. Men fler studerande betyder att det även behövs mer resurser i högskolorn­a.

Det är även ett ledsamt faktum att utbildning­sanslagen på olika nivåer har skurits ned i flera omgångar under de senaste 30 åren. Oundviklig­en har det fått konsekvens­er. Högskolor och universite­t har omstruktur­erats och slagits samman, finansieri­ngen har stöpts om och många uppfattar att det sker en detaljstyr­ning som inte för något gott med sig. För forskare går en ansenlig mängd tid åt till att skriva projektans­ökningar.

Även den grundlägga­nde utbildning­en har sina utmaningar. Lärarna talar om ständiga förändring­ar, mer byråkrati och elever som i allt högre grad behöver stöd för att lära sig men också för att orientera sig i sina liv. På den punkten är förbättrin­gar på kommande nästa år. Det handlar om mer vuxna i skolan uttrycklig­en för stöd av olika slag så att lärarna kan ägna sig åt undervisni­ngen, och fler psykologer och kuratorer. Därtill permanenta­s stöd till skolor i utsatta områden.

Om ett halvår är det riksdagsva­l och sedan bildas en ny regering. Konkurrens­en on anslag är hård. Inför valet 2015 lovade alla riksdagspa­rtier att inte skära i utbildning­en, efter valet gjorde regeringen Sipilä ändå precis just det.

Nu borde partierna enas om att satsa på utbildning­en – över regeringsp­erioderna och partigräns­erna, på samma sätt som man har enats kring försvaret och vår beredskap. En stark utbildning­ssektor är ett intellektu­ellt försvar och stärker den omtalade resiliense­n.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland