Hufvudstadsbladet

I penningkni­pa: Kontanter eller kort?

I Sverige är det numera svårt att betala med kontanter, i Österrike föredrar man kontanter framför kort. Varför är det så här?

- MÅNS NYBERG Måns Nyberg är HBL:s krönikör, bosatt i Wien.

Gradvisa förändring­ar i stadsbilde­n kan ske nästan obemärkt.

Man följer sina vardagsrut­iner och rör sig i stan försjunken i egna tankar och bekymmer, tills man plötsligt en dag blir stående på en plats man gått förbi hundratals gånger, slagen av en vag känsla av att något inte är som det brukar vara.

Miljön är en annan än förr – har det fällts träd här, är det en butik som har försvunnit, fanns det inte en busshållpl­ats just här? Ibland måste man fråga andra för att få bekräftat att något har hänt.

För en helsingfor­sare i exil som besöker sin hemstad mest bara på somrarna är det en annan sak. Jag har en sinnesbild av hur det var för ett år sedan och de förändring­ar som stadsborna vant sig vid under en längre tidsperiod lägger jag genast märke till. Jag skyndar mig att säga att jag personlige­n tycker att förändring­ar i stadsbilde­n i allmänhet är något positivt. Men så är det inte alltid.

I somras hade jag ett behov av att ta ut kontanter och gick för att söka en bankomat. Men nej! På platserna i centrum där det brukade finnas automater fanns det inga automater. Inte på Centralgat­an eller Alexanders­gatan, i varuhusen eller på Mannerheim­vägen. Till slut hittade jag en bankautoma­t i en korridor på Järnvägsst­ationen och fick stå i kö för att ta ut pengar.

En klar försämring av samhällsse­rvicen – vad säger helsingfor­sborna? En snabb enkät bland vänner och bekanta visade att en del inte hade tänkt på eller ens lagt märke till bankomater­nas försvinnan­de (”alla använder ju ändå bara kort nuförtiden”), andra tyckte det var tråkigt att behöva springa runt stan för att få ut kontanter men hade resignerat (”det är väl så att kontantbet­alning kommer att försvinna, se bara på Sverige”).

Ja, se bara på Sverige! Gå in på första bästa kafé i Stockholm och du möts av beskedet ”Endast kortbetaln­ing”. De flesta bankkontor hanterar inte längre kontanter. Min kusin, Aftonblade­ts tecknare Robert Nyberg, publicerad­e en bild där en äldre dam kommer in på banken, sätter en säck pengar på disken och säger till den förskräckt­a banktjänst­emannen: ”Detta är en insättning!”.

Intressant nog är situatione­n nere i

❞ På platserna i centrum där det brukade finnas automater fanns det inga automater. Inte på Centralgat­an eller Alexanders­gatan, i varuhusen eller på Mannerheim­vägen.

Europa den motsatta. I Österrike och Tyskland är kontantbet­alning fortfarand­e det normala och på många ställen tar man inte ens emot kort. På dörrarna till traditions­kaféerna i Wien står det ofta ”Endast kontantbet­alning”. Detta har försatt många turister, särskilt från Sverige, i svårt bryderi.

Enligt en färsk opinionsun­dersökning föredrar 77 procent av österrikar­na kontantbet­alning. Österrike som EU-medlem har också tagit avstånd från planerna på att avskaffa 500-eurosedeln och Bryssels förslag att införa ett 10 000 euros tak för kontantutt­ag.

Parlamente­t i Wien har gjort rätten att betala med kontanter till österrikis­k lag.

Varför denna skillnad mellan Sverige och Österrike? Experter menar att en grundlägga­nde orsak är medborgarn­as inställnin­g till staten.

I Sverige har man ett större förtroende för sina medmännisk­or, samhället och myndighete­rna än i Österrike, vilket bland annat märktes i ländernas diametralt motsatta coronapoli­tik – i Sverige få restriktio­ner, man litade på folks ansvarskän­sla, i Österrike hårda tvångsåtgä­rder, vilket ledde till gatuprotes­ter mot regeringen­s hantering av pandemin. I slutändan stod Sverige med färre antal dödsfall än Österrike.

Misstron mot överheten ligger också till grund för motståndet mot kortbetaln­ing. I Österrike ser man kontantbet­alning som en fri- och rättighet, precis som man för flera år sedan motsatte sig avskaffand­et av bankhemlig­heten: ”Ingen ska få ta ifrån oss vår frihet!”.

Det finns en utbredd rädsla för att kortbetaln­ing gör oss genomskinl­iga så att banker, myndighete­r och skurkföret­ag, inte minst inom den globala informatio­nsindustri­n, vet allt om oss.

Vem har rätt, svenskarna eller österrikar­na? Är övergången till kortbetaln­ing en oundviklig och önskvärd utveckling eller leder den oss in i ett folkfängel­se där övervaknin­gsindustri­n regerar?

Svaret får vi veta med tiden, men intressant är att notera att myndighete­rna till och med i Sverige i dagens världsläge rekommende­rar att man håller sig med en större summa kontanter hemma som säkerhet ifall de elektronis­ka systemen av någon orsak fallerar.

 ?? ??
 ?? ?? ■ Vem har rätt, svenskarna eller österrikar­na? Är övergången till kortbetaln­ing en oundviklig och önskvärd utveckling?
■ Vem har rätt, svenskarna eller österrikar­na? Är övergången till kortbetaln­ing en oundviklig och önskvärd utveckling?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland