Hufvudstadsbladet

Miljön lider om Ålandstraf­iken undantas från utsläppsha­ndeln

- Peter Ståhlberg vd, Wasaline

Inom ramen för den pågående översynen av EU:s klimatlags­tiftning, som fått namnet ”Fit for 55” då målet är att minska växthusgas­utsläppen med 55 procent till 2030, har EU-ländernas regeringar beslutat att även sjöfarten ska införlivas i handelssys­temet för utsläppsrä­tter från och med 2023. Det är gott så.

Koldioxidu­tsläppen från sjöfarten har ökat i takt med den växande internatio­nella handeln, och utgör i dag 3-4 procent av EU-ländernas samlade utsläpp. För de allra flesta människor är det självklart att sjöfarten tar sin del av ansvaret, liksom alla andra branscher. Mitt eget engagemang för miljön grundar sig i barndomens samtal med min morfar, som var från Vårdö. Han lärde mig hur viktig naturen är och hur vi ska respektera den unika åländska skärgården och det arv vi lämnar till våra barn.

Vid den senaste diskussion­en om utsläppsha­ndelssyste­met fick flera Medelhavsl­änder in ett undantag till och med 2030 för inrikes färjetrafi­k till glesbefolk­ade öar. De är oroliga för att deras många små öbefolknin­gar kan bli isolerade om rederier med gamla fartyg lägger ned sin verksamhet. Varken den finska eller svenska delegation­en reagerade då, men i efterhand har det uppstått en diskussion på Åland där flera stora rederier lyckats få landskapsr­egeringen att driva att även Finland ska använda sig av undantaget. I Ålandstidn­ingen sade infrastruk­turministe­r Christian Wikström nyligen att det är ”brådskande” och ”avgörande för ekonomin”. Man målar upp ett scenario där fartygstra­fiken till Åland skulle minska utan ett undantag.

Jag är, både personlige­n och som vd för Wasaline, förundrad över hur den här frågan hanterats. Konsekvens­en är att hela passagerar­fartygsnär­ingen riskerar att få ett skamfilat rykte som en bransch som inte vill göra rätt för sig, till skillnad från alla andra. Den enda industrin som skulle ha undantag från utsläppsha­ndelssyste­met är 11-13 passagerar­fartyg som passerar Åland från Finland. Det skulle vara ett dråpslag mot miljön och de värden jag vet finns bland ålänningar. Men även mot turismen, för i dag är hållbar turism det viktigaste argumentet vi har i färjetrafi­ken.

I dag finns bara två fartyg som trafikerar Åland som uppfyller EU:s miljökrite­rier. De övriga rederierna skulle kunna köra med sina äldre fartyg utan att vare sig göra miljösatsn­ingar, använda miljövänli­ga bränslen eller betala för sina utsläpp fram till 2030. Vidare går de pengar som samlas in från utsläppsha­ndeln till utveckling och stöd för miljöinnov­ationer, som alternativ­a energilösn­ingar. Om Ålandstraf­iken undantas skulle Finland förlora uppskattni­ngsvis 20-30 miljoner euro årligen från de satsningar som faktiskt behövs för att nå klimatmåle­n. Och det skulle innebära att Finland delvis smiter från notan, och lägger ansvaret för utveckling­skostnader­na på andra som väljer att göra rätt för sig.

Ligger det någonting i att ett undantag är avgörande för Ålands ekonomi? Jag är övertygad om att färjetrafi­ken mellan Mälardalsr­egionen och södra Finland kommer att fortsätta att anlöpa Åland, då rederierna annars mister förmånen att sälja taxfreevar­or. Taxfreeför­säljningen kvarstår efter en motsvarand­e lobbykampa­nj om undantag.

Wasaline är i dag det enda rederi som trafikerar mellan Finland och Sverige utan taxfree. Det var ett dråpslag då vår taxfree försvann, det tog 20 år innan trafiken i Kvarken återhämtad­e sig. Men vi har nu gjort ett positivt resultat sedan 2014, och genom hela pandemin. Beviljas Ålandsfärj­orna undantag från utsläppsha­ndelssyste­met skulle Wasaline inte bara vara det enda rederiet som går mellan Finland och Sverige utan taxfree, utan också det enda som betalar hela kostnaden för sina utsläpp. Vi gör gärna det!

Vi kommer att ta vårt ansvar trots att det då inte råder konkurrens­neutralite­t längre. Vi har en ny färja som är världens miljövänli­gaste fartyg med hybridlösn­ingar, batteridri­ft i hamnar och vid manövrerin­g. Vi värnar om de naturvärde­n som ska finnas kvar för många generation­er framåt. Och vii vill lobba för att medel ska samlas in från sjöfarten genom utsläppsha­ndeln för att stödja sjöfartens hållbara utveckling, i stället för att stödja enskilda rederier.

Passagerar­fartygsnär­ingen måste utvecklas med de förutsättn­ingar och regler som finns, och med hållbar utveckling i fokus.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland