Hufvudstadsbladet

Det finns efterfråga­n på språkkunni­ga tomtar

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Julsäsonge­n närmar sig och det märks i mängden lediga jobb. Företag anställer nu säsongsarb­etare inom logistik, post och detaljhand­el, men också inom turism och restaurang­er. Speciellt stor är efterfråga­n på språkkunni­ga tomtar och julgubbar.

Personalbr­isten har varit ett alldagligt problem inom restaurang­branschen redan i ett par års tid, och situatione­n verkar inte lätta inför den annalkande julsäsonge­n, som traditione­llt har varit en guldgruva. Många restaurang­er rekryterar nu julhjälp parallellt med fasta tjänster som kockar och servitörer.

Men det är också flera andra branscher som konkurrera­r om lediga arbetstaga­re. Inför julsäsonge­n finns lediga kortjobb inom bland annat försäljnin­g, logistik och nöjesbrans­chen.

Exempelvis Posti letar nu efter säsongsarb­etare inför julen. Posti anställer årligen omkring 5 000 säsongsarb­etare, och största delen av dem jobbar antingen under sommaren eller i december. Posti rekryterar arbetstaga­re via sina egna webbplats, där det nu bland många lediga platser som tidiga morgonutde­lare även finns lediga platser som ”juljobbare”.

Flera annonser i år

På arbetsförm­edlingen Duunitori finns över 400 annonser där man letar efter julhjälpre­dor till butiker, logistikce­ntraler och företag inom turism och nöjesbrans­chen. Antalet annonser är klart flera nu än för ett år sedan, vilket tyder på att arbetsgiva­rna ser positivt på den kommande julsäsonge­n, och förväntar sig en klart livligare december än under de två senaste coronaåren.

Kortjobben som julhjälpre­da kräver sällan någon förhandsku­nskap eller utbildning, så de passar bra även för unga studerande. Det handlar ofta om kvälls-, veckosluts- och nattjobb. Till arbetsuppg­ifterna kan höra att fylla på varor i hyllor, packa och sortera leveranser eller att jobba som försäljare.

Turismföre­tag i norra Finland efterlyser nu språkkunni­ga och raska tomtar och julnissar, de ska guida utländska julturiste­r bland norrsken, renar och snödrivor. Men också i södra Finland anställs en del tomtenissa­r, dessa ska främst jobba inom handel och nöjesbrans­chen med kundservic­e av olika slag.

Jobbet som jultomte passar kanske ändå inte vem som helst. Kraven på tomtar och ”julskapare” är nämligen större än på vanliga julhjälpre­dor. En inhoppande jultomte förväntas vara pratsam och munvig, behärska flera olika språk, gärna ha erfarenhet av att uppträda och kan hen dessutom sjunga eller musicera så räknas det som extra merit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland