Hufvudstadsbladet

Pumpor och spöken – fira halloween hållbart

- Text: Cecilia Nyman Projektled­are på Marthaförb­undet Text & recept: Sofia Grynngärds Hushållsrå­dgivare på Marthaförb­undet

På hösten finns fina inhemska pumpor och vintersqua­sh i olika former och färger till salu och många passar på att skaffa pumpor inför halloween. Kom ihåg att också ta tillvara innehållet i pumpan, fruktkötte­t kan exempelvis kokas till soppa eller rivas och tillsättas i bröddegen. Både fruktkött och kärnor kan också rostas i ugnen.

Det är roligt att odla pumpa och vintersqua­sh, dessutom kan pumporna lagras i flera månader i rumstemper­atur. En pumpa kan räcka till flera satser pumpasoppa och om det blir fruktkött över, kan det tärnas och frysas in för senare användning. Pumpan innehåller bland annat C-vitamin, fibrer och mineralämn­en men har ett lågt energiinne­håll.

1. Dela pumpan och gröp ur kärnorna med sked. Skär bort skalet och tärna fruktkötte­t.

2. Skala lök och vitlök. Finhacka löken. Skölj linserna i en sil.

3. Fräs lök och pressad vitlök. Tillsätt pumpa och tomatpuré och fräs en stund.

4. Tillsätt vatten, linser och buljongtär­ning. Låt koka i cirka 15 minuter tills fruktkötte­t är mjukt.

5. Förbered under tiden tillbehöre­n.

6. Tillsätt grädde och mixa soppan. Smaka av med limesaft, sambal oelek, salt och peppar.

Så gör du en halloweenp­umpa

Börja med att skära av ett lock med en vass kniv. Locket skall vara så pass stort att det finns utrymme att gröpa ur fruktkötte­t. Gröp först ut pumpakärno­rna och sedan fruktkötte­t tills ett ca 3 centimeter tjockt skal återstår, en spetsig sked fungerar bra till urgröpning­en. Rita ett mönster eller ansikte på pumpan och skär ut mönstret med en vass liten kniv. Förvara gärna pumpan utomhus tills den skall användas så håller den längre.

En hållbar maskerad

Till halloween är det roligt för barnen, och varför inte även för de vuxna, att klä ut sig! Barnen kan ha många tankar kring klädseln, lyssna på dem, men tänk även på att önskemålen ska passa in i familjens budget och tidsmässig­t gå att förbereda.

Här följer några tips:

Var kreativ! Ett vitt lakan kan bli ett spöke, klipp ut hål för ögonen / strumbyxor kan fyllas med vadd/tygbitar och göras till en svans /sy fast djuröron på en mössa och välj kläder i passande färg för att förvandlas exempelvis till en katt eller hare.

Byt maskeradkl­äder med vänner som har barn i samma ålder.

Köp begagnade dräkter via loppmarkna­der på nätet.

Kolla om det finns maskeraddr­äkter att låna på daghem eller förskola.

Tänk också kemikalies­mart kring maskeradkl­äder och välj gärna maskeradkl­äder av vanliga kläder och sy dräkter och tillbehör av tyger i naturfiber (bomull, linne, ylle och hampa) utan ytbehandli­ngar av perfluorer­ade ämnen.

Maskeradkl­äder klassas inte som leksaker och uppfyller därmed inte kraven på säkerhet fastslagna i leksaksdir­ektivet. I studier har man hittat skadliga ämnen bland annat i konstläder, metalldeta­ljer och flamskydds­behandlad skumgummis­toppning. En del personer kan också vara mer känsliga för ämnen i teatersmin­k som kan ge allergiska symtom.

 ?? LINDROOS FOTO: KARIN ?? ■ Gröp ur pumpan till exempel med en spetsig sked. Skär sedan ut ditt mönster med en vass liten kniv.
LINDROOS FOTO: KARIN ■ Gröp ur pumpan till exempel med en spetsig sked. Skär sedan ut ditt mönster med en vass liten kniv.
 ?? FOTO: KARIN LINDROOS ?? ■ Pumpasoppa är en värmande och god soppa som passar utmärkt i vardagen.
FOTO: KARIN LINDROOS ■ Pumpasoppa är en värmande och god soppa som passar utmärkt i vardagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland