Hufvudstadsbladet

Skyhögt antal hjortkrock­ar i östra Nyland

- Bille Sirén bille.siren@hbl.fi

Förra veckan skedde många hjortkrock­ar i västra Nyland, nu plågar de bilister i östra Nyland.

Hjortar, älgar och andra hjortdjur rör sig aktivt den här tiden på året, varnade polisen i HBL förra veckan. Då skedde många hjortkrock­ar i västra Nyland.

Nu verkar olyckan vara framme i östra Nyland. Från måndag till fredag har bilar kört in i hjortar hela 36 gånger, en siffra som polisen kallar ”svindlande”.

– Även annars har vi kollisione­r dagligen men nu när vi går in i den mörka tiden på året ser vi en markant ökning, säger kommissari­e Jarmo Ojala.

De flesta kollisione­rna har inträffat i mörker och skymning, mellan klockan 6 och 9 på morgonen och 18 och 22 på kvällen. Flest krockar har skett i Hyvinge, Nurmijärvi, Sibbo, Borgå, Lovisa och Vanda. Ökningen beror sannolikt på att det är mörkt ute när pendlare kör till jobbet.

Inga älgar involverad­e

Ojala inflikar att det lyckligtvi­s inte skett en enda älgkollisi­on – då brukar det gå illa för föraren och passagerar­na.

– Hjortar är så pass lätta och låga att de inte krossar motorhuven, vilket älgar gör om man kör in i dem. Så om vi ska se något positivt i det här är det att vi helt lyckats undvika personskad­or.

I de flesta fallen har föraren ringt polisen och försäkring­sbolaget, men lämnat olycksplat­sen utan att invänta polispatru­llen. Det är tillåtet, påpekar Ojala, men i så fall ska man helst märka ut stället så andra kan akta sig för hjorten.

Det främsta knepet för att undvika kollisione­r på motor- och riksvägar är att sänka hastighete­n, påpekar Jarmo Ojala.

– Det är stor skillnad om man kör 120 eller 80 kilometer i timmen. Det är lätt hänt att man drabbas av tunnelseen­de i höga hastighete­r. Men man gör klokt i att kasta ett öga på vägrenen.

Hur går det då för hjortarna? Många skadar sig så pass allvarligt att polisen ringer lokala jaktlag som avlivar hjortarna.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ■ Många hjortar har fått sätta livet till i kollisione­r med bilar den gångna veckan.
FOTO: HBL-ARKIV ■ Många hjortar har fått sätta livet till i kollisione­r med bilar den gångna veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland