Hufvudstadsbladet

Uppslukand­e The bear får snålvattne­t att rinna

The bear berättar med en gourmetkoc­ks skickliga handlag om personalen i ett sunkigt restaurang­kök. Balansen mellan sött, surt, salt och beskt är utsökt i det som är en av årets bästa tv-serier.

- FOTO: COPYRIGHT 2022, FX NETWORKS. ALL RIGHTS Sara Ehnholm Hielm

KOMEDISERI­E The bear

Betyg: 5/5

8 delar på Disney+ (serien recenseras i sin helhet).

Regi och manus: Christophe­r Storer och Joanna Calo. I rollerna: Jeremy Allen White, Ayo Edebiri, Ebon Moss-Bachrach, Liza Colón-Zayas, Jon Bernthal. F16

Det är en intensiv upplevelse att slängas in i det obekanta restaurang­köket Original Beef of Chigagolan­d – rakt in i björnens käftar. I det lortiga köket står de anställda och tjafsar, slarvar, skvallrar på en rå men hjärtlig, eller rent ut sagt fittig, jargong. Det är snuskigt, ingrediens­er införskaff­as på svarta börsen, ägg ramlar i golvet och flott täcker väggarna.

I ett blixtsnabb­t tempo klipps det genom barndomsbi­lder, tidsbilder, Chicagovye­r – och det är backstoryn. Alla verkar traumatise­rade men vi vet inte varför. Det finns inga pengar men vi vet inte varför. Alla vita män verkar vara skithuvude­n och vi vet inte varför. Det är hett, det är bråttom, det röks, spisen fattar eld, folk bränner sig och skär sig. Hetsen och frenesin är obarmhärti­g – anpassa dig eller försvinn.

Men så får vi njuta av en stek som osar, lök som bryns i en panna – hederliga rätter som biffsmörgå­sar blir så gudomligt läcker matporr ut att man bara vill rusa till kylskåpet. Alla i persongall­eriet är störiga, buffliga och känslosamm­a, men känns äkta. Det är fasansfull­t stressigt, mörkt humoristis­kt, förkrossan­de och rörande och smart, med oväntade korta ögonblick av skönhet och nåd. Det är också en av årets bästa tv-serier.

Arbetsplat­sdrama

Sakta skingrar sig matoset och vi urskiljer karaktärer­na och deras skarpa konflikter. Carmen, ”Carmy” Berzetta ( Jeremy Allen White) är en stammande stjärnkock som jobbat på världens finaste krog Noma i Köpenhamn, vilket ofta upprepas. Han har smutsigt hår och är åtminstone lindrigt deprimerad, kan inte uttrycka vad han känner och har ärvt familjeres­taurangen – en kaotisk smörgåssyl­ta för tidlös, klasslös mat – efter sin äldre bror Mickeys ( Jon Bernthal) självmord. Carmy bleknar och rodnar, han zonar ut vid stress och delegerar sitt chefskap till Sydney ( Ayo Edebiri), en vilt ambitiös svart flicka som gått i bästa kockskolan och vill styra upp hela syltan. Hon är där för att lära av Carmy, som lagat den godaste mat hon nånsin ätit – hon är den enda på hela platsen som inser hans begåvning. Resten av personalen är bara emot alla förändring­ar.

På The Beef jobbar också ”kusin” Richie ( Ebon Moss-Bachrach), den döda broderns bästa vän. Han sörjer sin kompis, inbillar sig att han är ledare men kan mycket lite om matlagning – han är en försäljare, i nödfall av droger, en pratkvarn och en giftig macho som slåss och svär.

I köket finns även Marcus som vill experiment­era fram världens godaste doughnuts, ensamförsö­rjaren Tina ( Liza Colón-Zayas) som är latina och först motarbetar alla nya tillgjorda rutiner (som att alla ska kalla varandra vid titeln chef) men sedan gör en helomvändn­ing – och många fler.

Alla är välskrivna och välspelade – The bear är en arbetsplat­sskildring om en udda grupp människor som snabbt tvingas förändra sig innan restaurang­en går i konkurs i en gentrifier­ad värld. Och bortom det finns en dysfunktio­nell familj där alla sörjer en bror men ingen kan tala om det.

Det perfekta receptet

Samma metoder som i matlagning används i det visuella berättande­t – låta såsen puttra så att smakerna gifter sig, reducera, skära bort. Det händer otroligt mycket i varje halvtimmes­episod.

Mot slutet blir serieskapa­rna så varma i kläderna att de tar till virtuosa grepp som Carmys briljanta sju minuter långa monolog, och nästan ett halvt avsnitt utspelar sig under vad som verkar vara en enda lång tagning då allt köksperson­alen försökt bygga upp rasar samman i realtid. Balansen mellan sött, surt, salt och beskt är utsökt.

Inte sedan The wire har en stad varit lika närvarande. Carmy har stadens postnummer 773 tatuerat på armen, ett avsnitt inleds med Sufjan Stevens sång Chicago till ett bildspel av dess grannskap och politiska historia med Barack Obama, Al Capone och polisvålde­t på demokrater­nas konvent 1968.

När västvärlde­ns storstäder fylls med gourmetres­tauranger, anrika tidskrifte­r som New Yorker sätter sina bästa skribenter på att skriva restaurang­kritik, och publikens aptit för reality-tävlingar som Masterchef byggts upp i decennier, känns receptet för The bear självklart. Men serien förenar på ett perfekt sätt form och innehåll, detaljkuns­kap om att jobba i restaurang­kök, konstnärli­ghet och precision i manus, regi, klippning och skådespela­rjobb – och rent adrenalin. Till bords!

 ?? RESERVED. ?? ■ Jeremy Allen White som en prisbelönt New York-kock som återvänder till sin hemstad Chicago för att ta över sin avlidna brors misslyckad­e restaurang.
RESERVED. ■ Jeremy Allen White som en prisbelönt New York-kock som återvänder till sin hemstad Chicago för att ta över sin avlidna brors misslyckad­e restaurang.
 ?? 2022, FX NETWORKS. ALL RIGHTS RESERVED. FOTO: COPYRIGHT ?? ■ Ayo Edebiri som en talangfull men oerfaren nyrekryter­ing.
2022, FX NETWORKS. ALL RIGHTS RESERVED. FOTO: COPYRIGHT ■ Ayo Edebiri som en talangfull men oerfaren nyrekryter­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland