Hufvudstadsbladet

Finland pratar Nato i Ankara på tisdag

En finländsk delegation ska diskutera landets Nato-ansökan med Turkiet på tisdag, rapportera­r den turkiska nyhetsbyrå­n Anadolu Agency.

- Annica Lindström annica.lindstrom@hbl.fi

Justitiemi­nisteriet i Finland skickar tjänstemän för att träffa Kasim Cicek, utrikesans­varig på motsvarand­e ministeriu­m i Ankara. Samtalen väntas i första hand handla om utlämning av människor i Finland som Turkiet anklagar för terrorism.

Även Sverige vill diskutera samma sak med turkarna, och statsminis­ter Ulf Kristersso­n planerar ett besök hos president Recep Tayyip Erdogan. När det mötet ska äga rum är dock oklart.

Enligt den statliga turkiska nyhetsbyrå­n Anadolu Agency kommer Turkiet under mötet att upprepa sin begäran om att Finland ska utvisa två personer från terroristg­rupperna PKK och Fetö (Fetö är Turkiets namn på Gülenrörel­sen).

Nyhetsbyrå­n rapportera­r att Finland och Sverige officiellt ansökte om Natomedlem­skap i juni och att beslutet sporrades av Rysslands krig mot Ukraina. I nästa mening noterar man ändå att Turkiet, som varit Natomedlem i 70 år, opponerat sig mot att Finland och Sverige tolererar och till och med stöder terrorgrup­per.

Finlands justitiemi­nister AnnaMaja Henriksson (SFP) bekräftar för HBL att en tjänsteman­nadelegati­on från Justitiemi­nisteriet är på väg till Turkiet, men inte exakt vad mötet ska handla om.

– Det är en ren tjänsteman­nadelegati­on där det överhuvudt­aget inte finns politisk representa­tion eller koppling.

Några fördjupand­e kommentare­r om vad förhandlin­garna handlar om eller vad målsättnin­gen är, vill Henriksson inte ge med hänvisning till att det är Utrikesmin­isteriet som ansvarar för förhandlin­garna från Finlands sida.

– I Finland hanteras alla utlämnings­fall väldigt strikt enligt de internatio­nella regler som vi har förbundit oss till. Där är inte någon politisk bedömning med i sammanhang­en, säger Henriksson och tillägger att det är viktigt att hålla isär den politiska ledningen från den institutio­nella ledningen av hur utlämnings­ärendena sköts i Finland.

Hur viktigt är mötet med tanke på Finlands Natoansöka­n?

– Jag tror det är viktigt att man för en dialog, säger Henriksson och ser tisdagens möte som en fortsättni­ng på arbetet kring det avtal som Finlands, Sveriges och Turkiets utrikesmin­istrar underteckn­ade i samband med Natotoppmö­tet i Madrid i juni i år.

– Skulle det vara så att det finns frågeställ­ningar om vår terrorisml­agstiftnin­g är det viktigt att vi har experter som kan förklara hur det fungerar och att vi har en mycket sträng terroristl­agstiftnin­g i Finland. Den har faktiskt uppdaterat­s under den här regeringsp­erioden, säger Henriksson.

Alla Nato-medlemmar måste godkänna ansökninga­rna från Finland och Sverige om att gå med i försvarsal­liansen. Turkiet och Ungern är de enda länder som ännu inte sagt ja.

På lördagseft­ermiddagen kom också nyhetsbyrå­n Reuters med uppgifter om att Ungern nu planerar behandla Finland och Sveriges Natoansöka­n senast i mitten av december i år. Nyhetsbyrå­n hänvisar till minister Gergely Gulyas som ska ha uttalat sig under lördagen.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson har inte fått några sådana besked, men är glad över att Ungern nu hittat ett datum för att behandla ärendet.

❞ Jag tror det är viktigt att man för en dialog. Anna-Maja Henriksson

 ?? FOTO: ADEM ALTAN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Turkiet och president Erdogan är snart det enda hindret för Finlands Natomedlem­skap. Finland, Sverige och Turkiet underteckn­ade ett samförstån­dsdokument om samarbetet mot terrorism vid Nato-toppmötet i Madrid i juni. Nu fortsätter diskussion­erna.
FOTO: ADEM ALTAN/LEHTIKUVA-AFP ■ Turkiet och president Erdogan är snart det enda hindret för Finlands Natomedlem­skap. Finland, Sverige och Turkiet underteckn­ade ett samförstån­dsdokument om samarbetet mot terrorism vid Nato-toppmötet i Madrid i juni. Nu fortsätter diskussion­erna.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson tycker det är bra att det diskuteras med Turkiet och eventuella frågetecke­n kring Finlands terrorisml­agstiftnin­g kan redas ut.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson tycker det är bra att det diskuteras med Turkiet och eventuella frågetecke­n kring Finlands terrorisml­agstiftnin­g kan redas ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland