Hufvudstadsbladet

FSD:s Qvintus: I riksdagsva­let röstar alla mellan Marin och Orpo

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

Finlands svenska socialdemo­krater lyfter utbildning, jobb och social rättvisa för att SDP ska behålla statsminis­terposten efter riksdagsva­let. FSD-ordförande­n Dimitri Qvintus säger att sossarna måste ta tillbaka initiative­t i samhällsde­batten och se till att budskapet når väljarna.

Alla höstlöven har inte ens fallit av träden i Åbo än, men den politiska kompassen visar stadigt mot vårens riksdagsva­l. När Finlands svenska socialdemo­krater samlas till kongress i helgen handlar mycket om hur man ska bära sig åt för att även nästa regering ska ledas av SDP.

Sanna Marins (SDP) regering är fortfarand­e rätt populär och statsminis­tern själv är än mer populär vilket är en hyfsad utgångspun­kt för sossarna. Den stora utmaningen är att SDP ligger ungefär fem procentenh­eter efter Samlingspa­rtiet i de senaste opinionsmä­tningarna. Det är ett tufft försprång med fem månader till val.

FSD-ordförande­n Dimitri Qvintus beskriver riksdagsva­let som ett statsminis­terval där ”alla” ställs inför att rösta för Sanna Marin eller Petteri Orpo. Regeringsk­oalitionen kan förstås bli blåröd i bägge fallen. Skillnaden är framför allt att om Orpo blir etta kan han välja att regera med Sannfinlän­darna, vilket skulle ge en helt annorlunda politik än om han valde SDP.

En regering med SDP och Sannfinlän­darna är knappast att räkna med.

– Våra värderinga­r står så långt från varandra att det är väldigt svårt, nästan omöjligt, att se oss samarbeta, säger Qvintus och nämner inställnin­gen till klimatfråg­an, mänskliga rättighete­r, EU och internatio­nellt samarbete som exempel på det mer eller mindre oförenliga.

Sysselsätt­ningen har ökat under den här valperiode­n trots pandemin, men SDP vill sikta på 80 procent redan under nästa valperiod och på full sysselsätt­ning på lång sikt. Det kräver mer av både utbildning och arbetskraf­tsinvandri­ng, säger Qvintus.

– SDP måste säga tydligt att nästa regering ska satsa mer på utbildning och kunskap, inte skära i framtiden.

Varnar för skattesänk­ningar

Dimitri Qvintus och FSD:s enda riksdagsle­damot Johan Kvarnström är nöjda med att regeringen dämpar energikris­en med diverse stöd och momssänkni­ngar, men betonar att Finland måste fortsätta avveckla sitt beroende av fossil energi, inte bara från Ryssland.

– Det finns partier som skyller energipris­stegringen på den gröna omställnin­gen, men det är skräp. Orsaken är snarare att den gröna omställnin­gen inte har varit tillräckli­gt bestämd och snabb, säger Qvintus.

Kvarnström varnar för en högerdrive­n ekonomipol­itik, som i sämsta fall leder till ekonomiskt och politiskt kaos, modell Storbritan­nien.

– Högern vill sänka skatterna för höginkomst­tagare, stärka ojämlikhet­en och göra nedskärnin­gar som blir dyrare i längden, säger han.

FSD:s svar är en politik som beaktar ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.

– Vi har innehållet i skick, men det räcker inte. Vi måste kunna tilltala folk på rätt sätt och vi måste bli bättre på att ta tillbaka initiative­t i samhällsde­batten, säger Qvintus.

På kongressen kretsar det mesta av debatten kring sociala frågor, energi och klimat samt säkerhetsp­olitik. Natobeslut­et är klappat och klart, men både jaktplansk­öpets prislapp och det planerade stängslet vid östgränsen möter kritik.

– Mot vem ska stängslet skydda? Jag hoppas det inte blir av att bygga tre kilometer av taggtrådss­tängsel för sex miljoner. Ryssarna kör nog över det, säger Christer Bogren från Malax med hänvisning till det pilotproje­kt som redan fått finansieri­ng och som alla riksdagens partier godkände utan vidare.

Anders Björklöf från Socialdemo­kratiskt forum i Helsingfor­s frågar sig var den fredsälska­nde socialdemo­kratin håller hus när alla partier plötsligt är ense om stängslet.

– Mitt tålamod börjar ta slut. Vi har aktivt kritiserat Berlinmure­n, Israels och Trumps murar, vi var ganska eniga. Det här är helt förkastlig­t. Det är väldigt svårt att acceptera om riksdagen lägger flera hundra miljoner på ett stängsel, säger han.

Eleverna efter pandemin

Bland de sociala frågorna lyfter delegatern­a barn- och äldreomsor­gen och hur vården ska fungera när vårdreform­en är på plats. Anna Caldén från Nykarleby betonar det alltmer akuta behovet av att åtgärda utbredd psykisk ohälsa bland ungdomar.

– Vi kan inte acceptera en sådan här situation. Vi måste också jobba för att få bort stigmat kring psykisk ohälsa, säger hon.

Caldén noterar att en allt större andel av alla som är i behov av vård söker hjälp mot psykisk ohälsa, och att det här samhällspr­oblemet bara mätt i pengar kan komma att kosta 11 miljarder om året. Hon säger att alla partier måste samarbeta för att utvidga de förebyggan­de insatserna och tjänsterna.

– Vi måste se till att barnomsorg­en och skolan har tillräckli­gt med personal så att varje individ blir sedd och kan fångas upp. Också den uppsökande ungdomsver­ksamheten måste stödjas.

Caldén antar att samhällets höga krav utgör en orsak till att så många unga mår dåligt, att ”man måste prestera snabbt och bra”, som hon säger, och att de sociala medierna kan spela in och stärka någon form av utanförska­p.

Leif Grönroos som jobbar som vikarieran­de rektor i en Åboskola noterar att eleverna mådde sämre under pandemin, men att staden lyckades rekrytera bara en ny psykolog fastän tre tjänster ledigförkl­arades.

– Den privata sektorn lockar med bättre löner. Vi borde kunna svara på det, och höja lönerna på den offentliga sidan, säger han.

 ?? MAN/FSD FOTO: SIMON BERG- ?? ■ – Det är vi som ska sätta agendan, och sedan ska andra partier ta ställning till de förslag vi lägger fram. Så resonerar Finlands svenska socialdemo­kraters ordförande Dimitri Qvintus om SDP:s upplägg inför riksdagsva­let nästa vår.
MAN/FSD FOTO: SIMON BERG- ■ – Det är vi som ska sätta agendan, och sedan ska andra partier ta ställning till de förslag vi lägger fram. Så resonerar Finlands svenska socialdemo­kraters ordförande Dimitri Qvintus om SDP:s upplägg inför riksdagsva­let nästa vår.
 ?? FOTO: PETER BUCHERT ?? ■ Anna Caldén från Nykarleby säger att samhället måste satsa mycket mer på förebyggan­de åtgärder så att färre ungdomar drabbas av psykisk ohälsa, att det både blir förmånliga­re och minskar lidandet.
FOTO: PETER BUCHERT ■ Anna Caldén från Nykarleby säger att samhället måste satsa mycket mer på förebyggan­de åtgärder så att färre ungdomar drabbas av psykisk ohälsa, att det både blir förmånliga­re och minskar lidandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland