Hufvudstadsbladet

Nya bostadskva­rter med höghus planeras i Köklax

Ett tätbebyggt centrumomr­åde med höghus och affärsloka­ler i gatunivå samt en kollektivt­rafiktermi­nal som sammanlänk­ar bussar och tåg. Så ser planen ut för det nya, urbana området Glashyttan i Köklax.

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Söder om strandbana­n i Köklax planerar Esbo stad ett grönt och urbant, tätbebyggt bostadsomr­åde med namnet Glashyttan. Det ska förenas med Köklax gamla centrum, som ligger norr om järnvägen, och en ny kollektivt­rafiktermi­nal ska förbättrar bytesförbi­ndelserna för buss- och tågtrafike­n.

Glashyttan planeras för omkring 4 000 nya invånare i framtiden.

Genom det planerade området ringlar sig Esbo ådal, som utgör en betydande del av områdets kulturarv. Området söder om järnvägen har tidigare huvudsakli­gen varit ett industriom­råde.

”Området vid ån är för närvarande buskigt och till viss del inhägnat, men i framtiden bygger vi en trivsam och tillgängli­g miljö för stadsborna kring ån”, säger arkitekten Sonja Sahlsten vid centralen för stadsplane­ring i Esbo.

Kvarteren ska bilda ett tätt centrumomr­åde där det på båda sidorna av ån finns bostäder, parkområde­n och friluftsle­der samt offentliga och kommersiel­la tjänster.

”Samordning­en av Köklax gamla centrum och det nya urbana byggandet har styrt planeringe­n. De byliknande dragen har framhävts genom valet av fasadmater­ial, att placera affärsloka­ler på gatunivån samt med olika rutter och öppna platser mellan husen”, förklarar

Sahlsten.

Köklax station är en gammal kulturmilj­ö. I planeringe­n har man beaktat de kulturhist­oriskt värdefulla gamla byggnadern­a, exempelvis stationsby­ggnaden och godsmagasi­net skyddas.

Söder om spåret planeras en ny kollektivt­rafiktermi­nal. Vid terminalen byggs flera platser för pendelpark­ering och det planeras en ny underfart som kopplar ihop Glashyttan, kollektivt­rafiktermi­nalen och Handelsbac­ken med varandra.

Det nya planförsla­get, som var framlagt för påseende hösten 2021, har nu granskats och ändrats enligt de anmärkning­ar som kommit in. Stadsplane­ringsnämnd­en i Esbo behandlar planen vid sitt möte den 26 oktober 2022. Därefter går planförsla­get vidare till stadsstyre­lsen och fullmäktig­e.

 ?? FOTO: ARKITEKTER ANTTILA & RUSANEN ?? ■ Området Glashyttan ligger intill Esbo ådal, där det tidigare funnits ett industriom­råde. Nu ska det bli ett bostadsomr­åde för 4 000 nya Köklaxbor.
FOTO: ARKITEKTER ANTTILA & RUSANEN ■ Området Glashyttan ligger intill Esbo ådal, där det tidigare funnits ett industriom­råde. Nu ska det bli ett bostadsomr­åde för 4 000 nya Köklaxbor.
 ?? QVIST FOTO: NIKLAS TALL- ?? ■ Handelsbac­ken i Köklax är ett värdefullt kulturland­skap som ska bevaras. Arkivbild.
QVIST FOTO: NIKLAS TALL- ■ Handelsbac­ken i Köklax är ett värdefullt kulturland­skap som ska bevaras. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland