Hufvudstadsbladet

Uppgift: Johnson har samlat 100 ledamöters stöd

Boris Johnson är tillbaka i Storbritan­nien efter en hårdbevaka­d resa från Karibien. På hemmaplan spekuleras nu i ett djärvt bud för att utmana Rishi Sunak om partiledar­posten i Tories.

- TT

Redan på lördagseft­ermiddagen kom uppgifter i brittiska medier och på Twitter om att Boris Johnson lyckats samla stöd från minst 100 konservati­va ledamöter i parlamente­t. Om uppgiftern­a är korrekta kommer den tidigare premiärmin­istern på allvar kunna utmana eventuella motkandida­ter om att återta sitt gamla jobb.

Reportrar från flera brittiska medier befann sig ombord på samma flyg som Johnson, som efter en tio timmar lång resa från Dominikans­ka republiken landade på Londonflyg­platsen Gatwick på lördagsför­middagen.

Direkt efter att förra premiärmin­istern Liz Truss avgått i torsdags – efter bara 45 dagar vid makten – började spekulatio­nerna om ett oväntat snabbt försök till återkomst för Johnson som, hårt kritiserad, avgick som partiledar­e för det konservati­va partiet så sent som i juli.

Själv har Johnson ännu inte tagit bladet från munnen.

Stort stöd för Sunak

Men än så länge tycks den 42-årige tidigare finansmini­stern Rishi Sunak sitta i förarsätet.

Enligt flera medier har även han de 100 konservati­va parlaments­ledamöter som krävs för att kunna bli aktuell för partiledar­posten.

Totalt finns 357 konservati­va ledamöter i parlamente­t, och därmed kan max tre partiledar­aspiranter nå kravet på de 100 röster som krävs för att bli aktuell.

Kan ske automatisk­t

Sunak kommer automatisk­t att utses till partiledar­e och premiärmin­ister om ingen annan lyckas nå 100. Han har dock inte formellt medgett att han kandiderar för rollen.

Det har däremot parlaments­ledamoten Penny Mordaunt från Portsmouth gjort, som första kandidat.

"Jag har uppmuntrat­s av stödet från kollegor som vill ha en nystart, ett enat parti och ledarskap i landets intresse", skrev hon på fredagen på Twitter.

På lördagsför­middagen rapportera­de The Guardian att Penny Mordaunt backades av 22 parlaments­ledamöter, och Boris Johnson av 49 – det vill säga långt ifrån de 100 som medier rapportera­de senare under dagen rapportera­de om.

Johnson har enligt tidningen stöd av de sju ministrarn­a Priti Patel, Ben Wallace, Simon Clarke, Chris Heaton-Harris, Jacob ReesMogg, Alok Sharma och AnneMarie Trevelyan.

 ?? FOTO: OLI SCARFF/TT-AP ?? ■ Boris Johnson spås utmana om partiledar­posten i brittiska Tories. Arkivbild.
FOTO: OLI SCARFF/TT-AP ■ Boris Johnson spås utmana om partiledar­posten i brittiska Tories. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland