Hufvudstadsbladet

En miljon hushåll utan ström efter ryska attacker

Nya ryska attacker har lett till stora strömavbro­tt i centrala och västra Ukraina. Över en miljon hushåll är utan ström, meddelar det ukrainska presidentk­ansliet.

- TT

Enligt känt mönster från de senaste veckorna regnade det ryska projektile­r över flera delar av Ukraina på lördagen. Många skjuts ned, men andra träffar i första hand energiinfr­astruktur, och beskrivs därför som terrorbomb­ningar mot det civila samhället.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avfyrade Ryssland 36 raketer.

”Under natten inledde fienden en massiv attack: 36 raketer, varav de flesta sköts ned ... Det här är avskyvärda attacker mot kritiska föremål”, uppger presidente­n på sociala medier.

Uppmanas lagra vatten

Över en miljon hushåll är utan ström, uppger Kyrylo Tymosjenko , rådgivare i ukrainska presidentk­ansliet. Strax efter att lokala medier rapportera­t om ljudliga explosione­r i staden Chmelnytsk­yj, som ligger i regionen med samma namn, blev staden helt utan ström. Invånarna uppmanas lagra vatten, ”utifall det också är borta inom en timme”, skriver kommunfull­mäktige på sociala medier.

Den statliga operatören Ukrenergo fortsätter att uppmana människor att spara el.

”Skadornas omfattning går att jämföra med, eller kan överskrida, konsekvens­erna av attacken den 10–12 oktober”, skriver Ukrenergo.

Rysk reträtt vid fronten

Vid fronten rapportera­s Ryssland vara på reträtt. Ukrainska militärled­ningen i söder meddelar att ryska styrkor börjat flytta utrustning över floden Dnepr. Ryssland ska tillfällig­t ha förstärkt frontlinje­n med 2 000 soldater, därifrån ukrainska ställninga­r beskjuts, ”antagligen i ett försök att täcka sitt tillbakadr­agande”, skriver den amerikansk­a tankesmedj­an Institute for the study of war (ISW) i sin dagliga uppdaterin­g.

ISW bedömer dock att de nymobilise­rade reserviste­rna inte kan stå emot ett eventuellt ukrainskt motanfall, så det ryska tillbakadr­agandet kan bli kaotiskt om så sker.

Det av Ryssland installera­de ockupation­sstyret i Cherson uppmanar invånare i staden med samma namn att ”omedelbart” lämna staden, på grund av Kievs motoffensi­v.

Ryssland har tidigare inlett vad man kallar evakuering­ar från storstaden Cherson. Under den kommande veckan ska 10 000 civila om dagen ”omlokalise­ras” från den ena sidan av floden Dnepr – som delar Cherson – till den andra sidan där Ryssland har tydligare kontroll. Även ockupation­sstyrets ledning kommer att dra sig tillbaka.

Damm kan sprängas

I torsdags anklagade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Ryssland för att ha minerat kraftverks­dammen Kachovka i Chersonreg­ionen. ISW tror att Ryssland kommer att spränga den dammen, ”för att täcka sitt tillbakadr­agande och för att förhindra ukrainska styrkor från att jaga ryska styrkor djupare in i Cherson”. Tankesmedj­an tillägger att Ryssland i så fall troligtvis kommer att beskylla Ukraina för attacken.

Zelenskyj har liknat en sprängning av dammen vid floden Dnepr vid användande­t av massförstö­relsevapen, och varnat för en storskalig katastrof om så sker, med en rad översvämma­de samhällen som följd.

 ?? FOTO: LIBKOS/TT-AP ?? ■ Ukrainska soldater beskjuter ryska ställninga­r i närheten av Bachmut i Donetsk under fredagen.
FOTO: LIBKOS/TT-AP ■ Ukrainska soldater beskjuter ryska ställninga­r i närheten av Bachmut i Donetsk under fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland