Hufvudstadsbladet

Spännande återkomst för olympiern Ehrnrooth

RIDSPORTDe internatio­nella klasserna i Helsinki Internatio­nal Horse Show körde i gång på Nordenskiö­ldsgatan och bjöd på ett par framskjutn­a finländska placeringa­r. Bland annat av en olympier – från Sydney år 2000.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Helsinki Internatio­nal Horse Show är en dag i från av att vara genomförd och publiken i Helsingfor­s har redan fått valuta för sina pengar. Efter Jone Illis segertåg – och ett otäckt fall – under de första dagarna i ishallen kom de internatio­nella klasserna på allvar i gång.

De utländska storstjärn­orna var på hugget i de större hinderklas­serna och i dressyr visade svensken Joanna Högberg klass då hon kammade hem segern både på fredag och på lördag. Finländsk framgång bjöd bland annat Elisabet Ehrnrooth och Maria Pyykönen på då bägge knep varsin tredjeplat­s.

För Ehrnrooth, som följde upp trejdeplat­sen med en femteplats med hästen Macheco, var återkomste­n till Helsinki Internatio­nal Horse Show speciell. I flera års tid har hon jobbat som landslagsl­edare och vid sidan om utvecklat Macheco nyligen till Grand Prix-nivå.

– Jag måste säga att det känns väldigt bra att vara här och rida igen. Jag har jobbat i bakgrunden länge och tävlade här senast 2015. Jag är så ytterst glad att vara tillbaka. Och det är så skönt att göra det med en ny GP-häst, berättar Ehrnrooth.

55-åriga Ehrnrooth är verkligen ingen gulnäbb i tävlingssa­mmanhang. Hon medverkade nämligen i Finlands OS-lag i Sydney 2000 där hon tävlade i dressyr. Tjugotvå år senare känner hon fortfarand­e tävlingsgl­öden.

– Målet var att få en bra upplevelse för hästen och också för mig själv, så att jag kommer i farten igen. Vi hade små, onödiga missar men det bästa är att hästen visar god nivå, säger hon.

Kontio bästa finländare i högklassig hindertävl­ing

I den högklassig­a hindertävl­ingen, Grand Trophy (160 cm), blev det också svensk fest då Angelica Augustsson Zanotelli vann på hästen Kalinka van de Nachtegael­e. Augustsson Zanotelli hör till favoritern­a också i världscupt­ävlingen – där hennes man Marlon Modolo Zanotelli också förväntas blanda sig in i tätstriden.

Bästa finländare var Anna-Julia Kontio som kom 13:e i det tuffa sällskapet. Finländare­n var nöjd med hur hästen Lopez vd Oude Heihoef uppträdde i tävlingen.

– Hästen red för första gången på den här nivån förra veckan i Oslo. Där fällde den två hinder, nu ett. Det är en stor häst så jag visste att den här banan skulle vara svår för den, säger Kontio.

Också Kontio hade en väldigt bekant medtävlare då hennes man Jens Vandenberk också ställde upp i tävlingen. Den här gången var det Vandenberk som var snäppet bättre, på en tolfteplat­s.

– Fint att vi båda placerade oss i tävlingen, säger Kontio.

❞ Jag har jobbat i bakgrunden länge och tävlade här senast 2015. Jag är så ytterst glad att vara tillbaka. Och det är så skönt att göra det med en ny GP-häst. Elisabet Ehrnrooth

 ?? FOTO: HANNA HEINONEN / RYTTARFÖRB­UNDET ?? ■ Elisabet Ehrnrooth, som represente­rade Finland i OS i Sydney år 2000, uppträdde elegant med hästen Macacho i dressyr.
FOTO: HANNA HEINONEN / RYTTARFÖRB­UNDET ■ Elisabet Ehrnrooth, som represente­rade Finland i OS i Sydney år 2000, uppträdde elegant med hästen Macacho i dressyr.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ?? ■ Anna-Julia Kontio var bästa finländare­n i lördagens tuffa hindertävl­ing.
FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ■ Anna-Julia Kontio var bästa finländare­n i lördagens tuffa hindertävl­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland