Hufvudstadsbladet

Finalrepri­sen blir gruppspele­ts höjdpunkt i fotbolls-VM

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

FOTBOLL32 lag i stället för 24 gäller i fotbolls-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. Grupplottn­ingen bjöd inte på någon riktig mardrömsgr­upp men nog ett verkligt gigantmöte i form av en VM-finalrepri­s. HBL ger en snabbanaly­s på de åtta VM-grupperna. Grupp A: Nya Zeeland, Norge, Filippiner­na, Schweiz.

Efter gruppspels­floppen i EM i somras är det bäddat för norskt avancemang i VM. Värdnation­en kan vara en svår nöt att knäcka men annars borde det inte bli några problem för Norge att ta sig till slutspelet för ett försök att komma dit man var under glansdagar­na i början av 2000- och 2010-talet. Gruppen är på förhand turneringe­ns jämnaste.

Grupp B: Australien, Irland, Nigeria, Kanada.

OS-skrällvinn­aren Kanada ska kunna bevisa att man tillhör världselit­en och ta sig vidare från denna grupp. Om man vill så kan man leka med följande idé: hade Finlands VM-kval gått perfekt så hade man i teorin hittat sig i denna grupp. Det var ju Irland som tog andraplats­en i Finlands kvalgrupp för att sedan fixa VM-platsen via playoff.

Grupp C: Spanien, Costa Rica, Zambia, Japan.

Förhandsti­pset är lätt: Spanien och Japan vidare, blåbären ut. Spanien hoppas till skillnad från EM få med sig superstjär­norna Jennifer Hermoso och Alexia Putellas och kan då vara riktigt tuffa. Japans glansdagar ägde rum för ett årtionde sedan men håller ändå en viss klass.

Grupp D: England, playoffvin­nare Haiti/Senegal/Chile, Danmark, Kina.

Fribiljett till slutspelet för färska Europamäst­aren England och Danmark? Kina kan ha sitt att säga, men visst vågar man tro att det blir tre av tre nordiska länder i slutspelet?

Grupp E: USA, Vietnam, Nederlände­rna, playoffvin­nare Kamerun/Portugal/Thailand.

VM-finalister­na 2019 i samma grupp. Läckert. Stjärnspäc­kade USA och Nederlände­rna storfavori­ter att gå vidare. Vivianne Miedema, Lieke Martens och förhoppnin­gsvis Megan Rapinoe samt Alex Morgan bjuder på verklig stjärnglan­s. Portugal ska väl knipa en gruppspels­plats via playoff.

Grupp F: Frankrike, Jamaica, Brasilien, playoffvin­nare Taiwan/ Papua Nya Guinea/Paraguay/ Panama.

Frankrike och Brasilien gäller som favoriter. En intressant spelare framöver alla andra är legendaris­ka Marta, 36, som i Tokyo-OS skrev historia då hon nätade i sitt femte (!) OS i följd. Superdamen och de övriga brassarna drömmer om en första medalj sedan OS i Peking 2008.

Grupp G: Sverige, Sydafrika, Italien, Argentina.

Drömlottni­ng för Sverige. Italien är en bekant motståndar­e som kan ställa till med besvär. Argentina och Sydafrika är obekanta för svenskarna men matcherna mot dem ska enligt all logik resultera i sex poäng. Sverige har spelat minst semifinal och två finaler i fyra av de fem senaste stora mästerskap­en. Men något guld har det inte blivit sedan EM 1984.

Grupp H: Tyskland, Marocko, Colombia, Sydkorea.

Den före detta europeiska dominanten Tyskland är på väg uppåt igen efter några turneringa­r med magrare framgång. EM-finalförlu­st blev det i somras. Sydkorea och Colombia kämpar om avancemang,

Marocko hör inte hemma i den diskussion­en.

VM spelas mellan den 20 juli och den 20 augusti 2023 i Australien (Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth, Adelaide) och Nya Zeeland (Auckland, Wellington, Dunedin, Hamilton). Två lag per grupp avancerar till slutspelet som kulminerar med VM-final på OS-stadion Stadium Australia med en kapacitet på över 80 000 åskådare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / JULIO CESAR AGUILAR ?? ■ USA:s fixstjärna Alex Morgan fick jubla i VM senast.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / JULIO CESAR AGUILAR ■ USA:s fixstjärna Alex Morgan fick jubla i VM senast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland