Hufvudstadsbladet

Barnens idrottsmöj­ligheter håller på att bli en klassfråga

- Henrika Backlund Generalsek­reterare för Finlands svenska idrott FSI

Det är höstlovsve­cka i huvudstads­regionen och jag står vid ingången till Backasbrin­kens simhall och väntar på en vän som snart ska anlända för ett gemensamt träningspa­ss. Samtidigt anländer en mamma med sitt barn till hallen och medan mamman köper biljetter vid kassan ställer sig barnet vid dörren till gymnastiks­alen i anslutning till simhallen för att följa med en massa barn som leker i salen.

De har svarta t-tröjor på sig och på ryggen står det ”Sporttilei­ri”. Mamman får svårt att få barnet att lämna dörröppnin­gen och när det väl lyckas förklarar hon för dottern: ”Jag skulle nog ha anmält dej till sportlägre­t men det var alldeles för dyrt”. Sen försvinner de till omklädning­srummet. Jag kan inte släppa tankarna på mamman och barnet under hela veckan.

Det borde aldrig vara en kostnadsfr­åga för barn att röra på sig men det har vi ändå lyckats skapa med på tok för dyra avgifter för barns hobbyer.

Föregående vecka rapportera­de Yle om kraftigt stigande priser för barns idrottande i ishallar som en följd av de stigande elpriserna. Hur mycket månadsavgi­fterna har höjts på grund av detta varierar kraftigt från kommun till kommun och har också att göra med om det är kommunen eller ett privat bolag som äger hallen.

Oberoende om månadsavgi­fterna stiger eller inte så är de redan så höga att endast medelklass­familjer med stabila inkomster klarar av dem. Kommunen har en skyldighet att erbjuda mindre bemedlade barnfamilj­er ekonomiskt stöd för hobbyverks­amhet via barnskydde­t men få familjer använder sig av denna tjänst. Till månadsavgi­fterna för låt oss säga ett barns ishockeyho­bby tillkommer införskaff­ning av utrustning, skjutsande till hallen, skjutsande till turneringa­r och möjligtvis ännu försäljnin­g av produkter till förmån för laget.

Det är endast föräldrar med tid och pengar som klarar av detta. Vad är följden av dyra hobbyer?

Vi ser en klar polariseri­ng mellan barn som ges möjlighete­n till idrottsint­ressen och barn som inte idrottar. Beväringar­nas fysiska tester har de senaste decenniern­a tytt på en polariseri­ng mellan de som har riktigt bra kondition och de som har riktigt dålig och skillnaden blir tydligare år för år. Det här betyder även att den vuxna befolkning­en segregeras i de som mår riktigt bra och en växande del som mår riktigt dåligt.

Tyvärr ser det ut som att samhället håller på att få en ny elit och det är de vuxna som haft möjlighet att idrotta som barn, fortsatt med motion och rörelse och som har en högre livskvalit­et och ork än de som aldrig getts möjlighet att röra på sig.

Att råda bot på polariseri­ngen mellan barn som rör på sig och de som inte gör det hjälper endast en åtgärd: Konkreta handlingar som möjliggör idrott och motion för alla. Barns idrottshob­by skall inte ses som en kostnadsfr­åga som bemedlade föräldrar väljer till sina barn.

Barns idrottande skall ses som en investerin­g av samhället i en friskare framtid med mindre segregatio­n. Därför bör kostnadern­a för idrottshob­byer ses över så att det inte är ett hinder för någon att delta i ett sportläger över höstlovet, för det vinner alla på i det långa loppet.

Och vad som kommer till vinterns stigande kostnader så ser jag gärna att kommuner subvention­erar barnens hallturer så att det inte inverkar på någons möjlighet till hälsosam rörelse. Och att staten stödjer privata hallar eller föreningar såsom man gjorde under pandemin då företag och idrottsför­eningar led av nedstängni­ngen för att inte föräldrarn­a skall behöva ta på sig den extra kostnaden.

Vi har bokstavlig­en inte råd med mera avhopp nu från idrottsför­eningarna.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland