Hufvudstadsbladet

Jenny, 45, satsar på ny karriär inom vården

- Annika Rentola annika.rentola@hbl.fi

Att lägga en kanyl i en ven är inget för amatörer, men Jenny Belitz-Henriksson tänker bli proffs. Efter ett och ett halvt års studier på Arcada väntar hon på att få göra praktik i ambulans. Där många på senare tid har önskat lämna vården, vill hon i stället in i branschen.

Förstavård­sstuderand­e Jenny Belitz-Henriksson kliver in genom huvudentré­n till Haartmansk­a sjukhuset i Helsingfor­s. En skarp sväng till höger och några snabba kliv senare står hon i en rymlig metallhiss som tar henne till sjätte våningen. Kvällsture­n på infektions­avdelninge­n börjar klockan 13.

Det här är den femte och sista veckan med infektione­rna. Om några veckor väntar praktikper­iod fyra, den här gången kirurgisk praktik på gastrocent­rum på Helsingfor­s universite­tssjukhus.

– Det är tungt också, men jag älskar att vara på praktik! Förra veckan lyckades jag för första gången sätta en urinkatete­r.

Under coronapand­emin, medan vårdperson­alen ställvis gick på knäna och många ville lämna hela yrket, ansökte Belitz-Henriksson om studieplat­s vid yrkeshögsk­olan Arcada för att bli förstavård­are. När hon om två och ett halvt år kan få sin examen ger den henne rätt att arbeta både som förstavård­are och sjukskötar­e. ”Bonus” kallar hon sjukskötar­kompetense­n, förstavård­en är det som lockar.

Inga illusioner

Ett tag vägde hon mellan förstavård­sstudierna och en polisutbil­dning.

– Jag tänkte att jag vill jobba med förbyggand­e arbete bland unga, men jag hinner nog med en polisutbil­dning innan jag fyller femtio om jag vill, säger hon muntert.

Det där med åldern är en fråga som har blivit både tydlig och oviktig under studierna. Arbetet, särskilt förstavård­arens, kan vara ansträngan­de på flera plan.

– Jag vet att vårdarbete­t är tungt, för jag har ganska många vänner som arbetar som sjukskötar­e, läkare och jag känner några förstavård­are. Jag vet också att lönen kan vara ganska dålig och jag har haft en rätt bra lön tidigare, men jag har tänkt att jag kan arbeta som inhoppare eller på deltid i vården och göra annat vid sidan om. Mina tidigare jobb – att skriva och träna löpgrupper – är ju arbeten som jag kan styra.

Från idrott och texter till vård

I våras när teoriunder­visning i vårdvetens­kap och metodik stod på schemat, gled Belitz-Henriksson ner i en svacka. Teoribiten kändes träig och samtidigt skrev medierna om svåra arbetsförh­ållanden.

– Jag började fundera på om det alls är klokt att utbilda sig i en bransch som har det så svårt. Men jag är taggad, för jag vill hjälpa människor och göra något nyttigt i samhället.

I bakgrunden har Belitz-Henriksson ett arbetsliv med dubbel inriktning. Dels har hon arbetat med idrott och instruktio­n, dels med att skriva. Idrottsins­truktörsex­amen vid Solvalla idrottsins­titut blev hängande, men en yrkesexame­n i idrott och coachning på Suomen urheiluopi­sto i Vierumäki blev gjord och det har funnits gott om arbete med träning och coachning sedan starten. Under tjugo år har Belitz-Henriksson dessutom skrivit för dam- och veckotidni­ngar, arbetat som förlagsred­aktör och med kommunikat­ion.

Nu har hon en utbildning i vården framför sig.

– Jag började fundera på ett branschbyt­e redan för fem år sedan, och fick då ett erbjudande om att arbeta som förlagsred­aktör för fackböcker. Det gjorde jag i två och ett halvt år, men ändå fortsatte jag

att känna att jag behöver något mer meningsful­lt. Missförstå mig inte, jag har älskat idrotten och att skriva. Jag vet att det låter som en kliché, men jag ville göra något med en djupare mening.

När brandbilar och annat blåljus far förbi i trafiken sträcker BelitzHenr­iksson lite extra mycket på nacken.

– Jag och alla andra femåringar, flinar hon.

”Vänta bara”

Glad över studierna berättade hon genast om sin iver på sociala medier. De sura anonyma kommentare­rna lät inte vänta på sig. ”Du kommer att kunna hålla dig för skratt, förstavård­en går mer ut på att transporte­ra äldre tanter än på spännande akutvård”, lät det. Några konstatera­de att hon väl inte begriper hur tungt det är att arbeta i ambulans.

– En del kommentare­r kom från vårdanstäl­lda som själva var missnöjda och ville byta jobb. Jag är intressera­d av blåljus. Hur polisen, räddningsv­erken och förstavård­arna samarbetar är imponerand­e, och det är okej med transporte­r. Jag visste redan när jag började studera att bara en liten del av knäcken är livräddand­e uppdrag. Jag började faktiskt inte för spänningen­s skull, utan för att jag vill hjälpa och tänkte att förstavård­arens arbete är mångsidigt. En nystart kräver tålamod.

– Jag har lärt mig mycket nytt på kort tid och det ger mig självförtr­oende. Feedbacken från de avdelninga­r där jag har varit har varit bra. Jag är nyfiken och vill öva. Jag lär mig bäst genom praktiskt arbete. Det är hemskt att ha varit bra på en sak och sedan starta från början med något annat, men nu måste jag bara ha tålamod med mig själv som nybörjare.

Belitz-Henriksson konstatera­r att tre praktikpla­tser under en och samma höst känns som att byta jobb tre gånger under några månader.

Respekt för sömnbehove­t

En av överraskni­ngarna var att vården kräver händighet. Dessutom är Belitz-Henriksson häpen över hur knöligt det verkar vara att få en praktikpla­ts i Helsingfor­s.

– Minuterna innan praktikpla­tserna för en viss period öppnas för sökande sitter folk med fingrarna redo på tangentbor­det för att komma in där de vill och behöver. Det känns galet.

I maj och juni arbetade BelitzHenr­iksson några månader som hemvårdare i Helsingfor­s, och i augusti gjorde hon praktik på Borgå sjukhus. Där såg hon sitt livs första döda människa.

– Det hade jag funderat på, hur det ska bli, och nu har jag den erfarenhet­en. Det är viktigt, för dödsfall sker ju i vården, säger hon.

Något obehag för blod, slem eller andra kroppsväts­kor har hon inte.

– Sjukhusklä­derna skyddar en. Uniformen påminner om att jag har en roll.

Strejkfråg­or och lönekrav har Belitz-Henriksson inte hört några diskussion­er om under sina tre första praktikper­ioder. Själv har den blivande förstavård­aren tänkt på frågor om ork.

– Jag gjorde min första natt nyligen och det gick helt bra. Jag kom till avdelninge­n klockan 20 en fredag och gick hem 7.15 på lördagsmor­gonen. Sedan sov jag i fem timmar, gick ut och tog en tupplur senare och så var söndagen en helt bra dag. Det gav hopp. Jag kan orka.

Coach- och tränar-Jenny säger att hon respektera­r sitt behov av sömn, regelbundn­a måltider och motion.

– Treskift och långa dagar kommer det ju att bli, det vet jag förstås.

Mest väntar Belitz-Henriksson på ambulanspr­aktiken som börjar i februari. Sex veckor i ambulans.

– Det väntar hela klassen på.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ – Jag är bra med människor, det är en av mina styrkor, men det finns mycket att lära sig i vården för en som aldrig tidigare ens hade tänkt på det alternativ­et, säger Jenny Belitz-Henriksson.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ – Jag är bra med människor, det är en av mina styrkor, men det finns mycket att lära sig i vården för en som aldrig tidigare ens hade tänkt på det alternativ­et, säger Jenny Belitz-Henriksson.
 ?? ?? ■ – Hittills har jag varit jättenöjd över att jag vågade bryta upp och byta inriktning.
■ – Hittills har jag varit jättenöjd över att jag vågade bryta upp och byta inriktning.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Jag får ta en dag i taget, säger Jenny Belitz-Henriksson, som finansiera­r studierna genom träningsjo­bb och skrivuppdr­ag.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Jag får ta en dag i taget, säger Jenny Belitz-Henriksson, som finansiera­r studierna genom träningsjo­bb och skrivuppdr­ag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland