Hufvudstadsbladet

Läs böckerna och se filmerna som ger perspektiv på Irans religiösa diktatur

Pia Ingström läser på om Iran, bland annat en roman som ger ett våldsamt och praktiskt perspektiv på kvinnolive­t i en partriakal religiös diktatur.

- PIA INGSTRÖM

För några år sen började videor av den iranska onlineröre­lsen My Stealthy Freedom dyka upp i mitt Facebook-flöde. Det var den svenska författare­n Agneta Klingspor som flitigt delade dem: filmsnutta­r på iranska kvinnor som tar av sig sin hijab i parken, på stranden, på torget eller på gatan. En stund av förstulen frihet. Sajten hade grundats 2014 av den iranska journalist­en Masih Alinejad, bosatt i Storbritan­nien. Under de två första åren uppgick antalet bilder till 2 000 och gillningar­na på Facebook till en miljon, och så har det fortsatt.

Den okuvliga kvinnofrih­etskämpen Klingspor dog i början av juni i år, 78 år gammal, och fick inte se det som händer nu, de unga iranska kvinnornas protester som inte längre är det minsta förstulna utan imponerand­e synliga – och riskabla.

Vågen av demonstrat­ioner triggades av att sedlighets­polisen i Teheran i september misshandla­de 22åriga Mahsa (eller Jina, hennes kurdiska förnamn) Amini till döds för att hon burit sin hijab på fel sätt. 222 unga protestera­nde människor, kvinnor och flickor, män och pojkar, har dödats av säkerhetss­tyrkorna sedan dess, räknar en iransk människorä­ttsorganis­ation.” Irans Generation Z betalar det slutliga priset” för” den djärvaste utmaningen mot den Islamiska republiken sedan den grundades 1979”, skriver BBC.

Iranska kvinnor fortsätter att demonstrer­a, och att klippa av sig håret för att understryk­a sitt budskap på ett sätt som mullorna i sin bisarra fixering vid kontroll av kvinnokrop­pen säkert förstår. Den svenska Europaparl­amentarike­rn Abir Al-Sahlani gjorde som några franska skådespela­re och andra västerländ­ska kvinnliga kändisar och klippte som en solidarite­tsgest en slinga ur sitt hår under ett tal i EU-parlamente­t. Men Masih Alinejad påpekar på Stealthy Freedoms hemsida: ”Jag vill inte att politiker i väst klipper av sig håret, jag vill att de klipper av sina förbindels­er med Islamiska republiken.”

Jag har varken mycket hår eller några personliga förbindels­er till Islamiska republiken att klippa i, men jag kan försöka hålla mig informerad. Om det som händer, och om bakgrunden till det.

Jag läser den svenska författare­n Negar Nasehs nya roman, En handfull vind, som följer en iransk medelklass­familjs liv från Teheran hösten 1978 till dagens Uppsala, och sedan tillbaka till Iran.

En bra och tankfull bok, men för mig blir den största behållning­en egendomlig­t nog de korta kontraster­ande avsnitt som handlar om Irans störtade envåldshär­skare shah Reza Pahlavi och hans familj på flykt, först i Panama och sedan i Egypten där den cancerdrab­bade shahen snart dör. De är internatio­nell paria, ingen annan än Anwar Sadat vill ge dem asyl, eftersom USA egentligen vill lämna ut den landsflykt­iga shahen åt den nya regimen i Iran för att växla ut 52 amerikansk­a diplomater som hålls som gisslan i 444 dagar på ambassaden i Teheran av en grupp islamistis­ka studenter.

Av shahfamilj­ens predikamen­t gör Naseh fin skönlitter­atur, som väcker medlidande och sorg hos läsaren på tvärs med politiska övertygels­er.

På det sättet liknar romanen den svensk-iranska dokumentär­filmaren Nahid Persson Sarvestani­s utmärkta film Drottninge­n och jag

(2008), som handlar om hennes möte med shahens änka Farah Diba som lever i exil i Paris. I sin ungdom deltog Nahid Sarvestani i den politiska vänsterrör­elsen som var med om att störta shahväldet. Sedan slukade islamister­na hela revolution­en och också hon måste fly, medan hennes bror avrättades av den nya religiösa regimen.

Tre decennier senare skiljs de två kvinnorna åt av sin bakgrund och ideologi, men förenas av sin landsflykt och sin fasa inför det som hänt i Iran sedan dess. Filmen finns på Netflix, liksom samma regissörs Min stulna revolution (2013), där hon möter några gamla aktivistka­mrater som överlevt fångenskap och tortyr.

För två år sedan utkom på svenska en iransk roman från 2003 av Parinoush Saniee, Det som väntar mig (Ordfront). Den ger ett våldsamt och praktiskt perspektiv på kvinnolive­t i en patriarkal religiös diktatur.

Romanen har några gånger förbjudits i Iran men däremellan varit en bästsäljar­e också där. Huvudperso­nen Massoumeh bär hijab och tar aldrig explicit ställning mot religionen, men genom hennes upplevelse­r från 1960-talet och över de turbulenta decenniern­a fram till millennies­kiftet får vi en närbild av ett opolitiskt kvinnoliv i den religiösa fundamenta­lismens klor.

Massoumehs egen familj är hennes första fiender, inte pappan, men bröderna som är råbarkade skitstövla­r och nästan misshandla­r henne till döds när hon är tonåring. Hon gifts bort med en vänsterakt­ivist som ger henne frihet att studera och arbeta, men alltid sätter Rörelsen före familjen, med tragiskt resultat. Hennes bröder missar aldrig en chans att förnedra och utnyttja henne när de skrupelfri­tt opportunis­tiskt gör sin lycka som fromma medborgare i den religiösa diktaturen. Massoumeh kämpar som ett lejon för sina barn fram till romanens sista sida (av drygt 500).

Det här är inte en elegant strukturer­ad berättelse, utan en detaljrik och slingrande historia som liknar livet, med olyckor, lättnader, små ögonblick av upprättels­e, nya bakslag, medmännisk­or som ibland är hyggliga och ibland hemska. Den är rik, rörande och konkret, och mycket lärorik för den som vill ha en snabbkurs i Irans närhistori­a – inget trixande med kronologi eller berättarpe­rspektiv, det viktigaste förklaras ordentligt som om Saniee också haft en internatio­nell läsekrets i åtanke, samtidigt som hon är solidarisk med Massoumehs perspektiv.

Saniees roman utgavs som The Book of Fate 2013, och på finska som Kohtalon kirja 2014. Passa på och läs den medan ni väntar på att Nahid Persson Sarvestani­s nyaste film från 2021, skall visas på Yle som Ulkolinja/Fjärrlinje­n-dokumentär, troligen i slutet av november. Den heter Hör min röst: Slöjans revolution, och handlar om Masih Alinejad och My Stealthy Freedom. Den som har tillgång till SVT Play kan se den redan nu.

 ?? FOTO: OZAN KOSE ?? ■ En demonstran­t håller ett porträtt av Mahsa Amini, som dog efter att ha gripit av iransk moralpolis i september, under en demonstrat­ion i Istanbul. Från de protester som blossat upp i Iran har mycket lite bildmateri­al läckt ut till omvärlden.
FOTO: OZAN KOSE ■ En demonstran­t håller ett porträtt av Mahsa Amini, som dog efter att ha gripit av iransk moralpolis i september, under en demonstrat­ion i Istanbul. Från de protester som blossat upp i Iran har mycket lite bildmateri­al läckt ut till omvärlden.
 ?? FOTO: KAMBIZ FOROOHAR ?? ■ Masih Alinejad, journalist och aktivist, kan ses i dokumentär­en Hör min röst: Slöjans revolution som senare i år visas av Yle.
FOTO: KAMBIZ FOROOHAR ■ Masih Alinejad, journalist och aktivist, kan ses i dokumentär­en Hör min röst: Slöjans revolution som senare i år visas av Yle.
 ?? FOTO: WAHID SABERI ?? ■ Parinoush Saniee är iransk sociolog och författare, översatt till över tjugo språk. Hon är född och uppvuxen i Iran men bor numera i USA.
FOTO: WAHID SABERI ■ Parinoush Saniee är iransk sociolog och författare, översatt till över tjugo språk. Hon är född och uppvuxen i Iran men bor numera i USA.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland