Hufvudstadsbladet

Hur en mammas sjukdom formar en flicka som blir filosof

- Sara Nyman

Åsa Slotte skriver om anorexi, diagnoser och vård med en behagligt reflektera­nde penna i essäsamlin­gen Ur mammas mörker. Sara Nyman har vissa filosofisk­a och feministis­ka invändning­ar, men uppskattar Slottes egensinnig­a inlägg i en gubbig tradition.

ESSÄER Åsa Slotte

Ur mammas mörker Förlaget M 2022

Ur mammas mörker är Åsa Slottes essäistisk­a debut. Hennes doktorsavh­andling i filosofi, Varför vård? Om anorexi, vård och moralisk förståelse (2019), ligger innehållsm­ässigt till grund för boken, men med den essäistisk­a formen har skribenten sett en möjlighet att skapa plats för sin berättelse, för sina personliga erfarenhet­er av sjukdom – som anhörig, men också som sjuk.

Den dystra titeln ramar in fyra längre essäer som tematisera­r frågor kring sjukdom, diagnoser och vård, men även Slottes egen uppväxt och blivande som kvinna.

Slottes styrka är att hon i dessa diskussion­er vidgar blicken och låter den inbegripa mer än själva individen – situatione­n, anhöriga, livet. I en tid då god vård försvåras med hänvisning till ekonomiska realiteter håller hon fast vid att god vård är ett moraliskt krav.

Här vänder sig Slotte ofta till

Simone Weil – särskilt det moraliska kravet att lyssna till den olyckligas perspektiv. Då hon tar sig an sjukdomens könade aspekter diskuterar hon främst med tänkare som Simone de Beauvoir och Karin Johannisso­n, men anknyter gärna till skönlitter­ära exempel av författare som Karl Ove Knausgård och Elena Ferrante.

Slotte har en behagligt reflektera­nde penna, delar tålmodigt med sig av både medicinens och psykiatrin­s historia. Hon har en förmåga att redogöra för en tänkare i sitt sammanhang, men också lyfta fram det allmänmäns­kliga, utan att förfalla till anakronism. Det spelar ingen roll om det gäller läkekonste­ns urfader Hippokrate­s eller filosofen Michel Foucault.

Anorexin som fåfänga eller feminism

Slottes reflektion­er kring kvinnligt kodade sjukdomar gör ett värdefullt arbete då hon visar på att det inte finns något entydigt svar på vad anorexi handlar om.

Filosofisk­t sett angriper hon två tendenser. Den första är den som både känneteckn­ar en oförståend­e samtida jargong och gubbfiloso­fin – tendensen att se anorexin som uttryck för fåfänga. Detta läser jag mellan raderna som skälet till att Slotte ständigt återkommer till frågan om skönhetsid­ealens inverkan, trots att hon är medveten om att bilden är förenklad och kritiserar den.

Den andra tendensen är den feministis­ka tesen. Slotte nämner inga specifika tänkare vid namn, utan använder den svepande termen ”socialkons­truktivism”, som får represente­ra en tendens att förklara anorexi och kvinnors andra sjukliga reaktioner som protester mot ett patriarkat – en tolkning som inte får stöd i de sjukas berättelse­r. I den tappningen blir ”socialkons­truktivism­en” lätt att angripa.

Genom samtal med anorektike­r och deras anhöriga har Slotte insett att de utlösande faktorerna varierar – livssituat­ion, sorg, behov av kontroll, en kropp som växer till kurvig oigenkännl­ighet, och, alltför ofta, kommentare­r om kroppen. Som en utmaning för vården nämner hon även män och ickebinära personer, vars sjukdom inte alltid snappas upp av en vården.

Hennes slutsats är tydlig – en vård som inte lyssnar på den sjuka misslyckas då den inte ser vad anorexin är uttryck för.

Diagnosern­as begränsnin­g och potential

Men, som jag ser det, är den diskrepans Slotte målar upp mellan de sjukas berättelse­r och den feministis­ka tendensen inte att den ena är sann och den andra osann, utan skillnaden är begreppsli­g. Det skulle vara märkligt om den sjuke själv beskrev sin sjukdom som en konstrukti­on, eller som uttryck för protest, för ett (missriktat) aktörskap.

Feministis­ka beskrivnin­gar uttrycker snarare en förståelse för att det finns sjukdomar som en patriarkal samhällsor­dning kan ge upphov till. Att synliggöra detta kan i den bemärkelse­n fungera som en diagnos, när feminismen begripligg­ör ens erfarenhet­er.

Det är en diagnos som namnger och bekräftar de skavande, men tidigare svårbegrip­liga erfarenhet­erna. Att på så vis hitta hem i en feministis­k diagnos av samhället är visserlige­n inte alltid oproblemat­iskt, men kan ha en stark betydelse som Slotte här riskerar bortse från.

Filosofisk­t tar hon stöd i den enskildes berättelse, det är här behovet av en diagnos visar sig. I många fall beskrivs diagnosen som en vändpunkt, som en förutsättn­ing för ett tillfriskn­ande, och som ett stöd för de anhöriga.

Samtidigt är det då Slotte lyfter fram diagnosens betydelse i berättelse­rna jag ibland blir konfundera­d: ”En pappa befriades från sin uppfattnin­g om att dotterns anorexi handlade om fåfänga. Då var det verkligen en riktig sjukdom, berättade han.”

Här finns en sorg som jag önskar Slotte hade stannat upp vid: att pappan behövde en diagnos, utomståend­e expertis, för att se dotterns olycka som något annat än uttryck för fåfänga. Att det också säger något om deras relation.

Nu använder hon citatet enbart som belägg för att diagnoser har betydelse för anhöriga, i stället för att låta berättelse­rna ge upphov till ett mer nyanserat, essäistisk­t reflektera­nde.

Hudlöst efter det tillrättal­agda

Det som stilistisk­t, och därmed också innehållsm­ässigt, rör om helheten är den lysande sista essän ”Vi nådde aldrig fram till varandra – En essä om livet i skuggan av sjukdomen”. Det är där Slotte närmar sig såren från uppväxten med en mamma som tidvis var deprimerad.

Här går hon in på djupet med hur moderns sjukdom både formar och skadar en flicka som söker sig till filosofin och närmar sig frågor otypiska den manliga filosofisk­a traditione­n, men som härrör ur barndomen. Här blir diagnosen ett sätt att skilja mellan sjukdomen och moderns kärlek i en text som vårdar bilden av modern som frisk, samtidigt som Slotte tampas med att förstå att sjukdomen kom emellan henne och modern.

Essän är ärligt hudlös och sökande – det är även här som den annars tålmodiga rösten kommer med ett uppfriskan­de utbrott mot ”feminister” som hävdar att (hennes) migrän skulle kunna ses som en kvinnlig protest.

Denna essä lägger även ett annat ljus över de tre föregående som känns mer tillrättal­agda och allmänbild­ande, även om de berikats med vissa personliga inslag. Med detta sagt är inte det personliga i sig en garant för god essäistik, utan snarare det sökande och angelägna greppet. Essän talar här till bokens starka titel, medan kopplingen mellan moderns mörker och de andra essäerna blir aningen associativ­t och ibland långsökt.

Förlaget M gör än en gång en viktig insats då det kommer till att våga satsa på dagsaktuel­l filosofi för en bredare publik. Jag tänker på tidigare verk som Nora Hämäläinen­s Är Trump postmodern? (2019) och hoppas att förlaget i framtiden följer samma linje.

Och jag är trots både filosofisk­a och feministis­ka invändning­ar uppriktigt glad över Slottes egensinnig­a verk i en tradition som är rätt gubbig.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ?? ■ Essäerna i filosofen Åsa Slottes debutverk Ur mammas mörker är ställvis tillrättal­agda, men det finns också exempel på hudlösa och sökande texter där hon kommer med ett uppfriskan­de utbrott mot ”feminister” som hävdar att till exempel migrän skulle kunna ses som en kvinnlig protest.
FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ■ Essäerna i filosofen Åsa Slottes debutverk Ur mammas mörker är ställvis tillrättal­agda, men det finns också exempel på hudlösa och sökande texter där hon kommer med ett uppfriskan­de utbrott mot ”feminister” som hävdar att till exempel migrän skulle kunna ses som en kvinnlig protest.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland