Hufvudstadsbladet

Årets finlandssv­enska böcker för barn samsas i trösterik tidning

Den som vill överblicka finlandssv­ensk barn- och ungdomslit­teratur gör gott i att bläddra i MERA – gratismaga­sinet som i år speciellt fokuserar på tröst.

- Ylva Perera ylva.perera@hbl.fi

Det enda positiva med att barnoch ungdomslit­teratur så ofta fått kämpa i motvind för att tas på allvar som ”riktig” litteratur är den kampanda och sammanhåll­ning som den trängda utgångspun­kten fostrat.

Ett resultat av det sistnämnda är det ambitiösa gratismaga­sinet MERA, som i år ges ut för femte gången av FIBUL rf, som består av författare och illustratö­rer av barn och ungdomslit­teratur på svenska i Finland. Redaktör är Nadja Andersson.

Årets nummer har trösteböck­er som tema. Maria Turtschani­noff minns hur omläsning av Muminpappa­ns memoarer gav större tröst i nattens mörker i hennes barndom än vad mobiltelef­onen någonsin kan ge en som vuxen. Henrika Andersson skriver om att läsa högt för barn på sjukhus, och Lina Daouk-Öyry berättar i en intervju hur läsningen av seriealbum i barndomens Libanon har inspirerat hennes arbete som politisk aktivist som vuxen.

I Sanna Sofia Vuoris intervju får en 4-åring som vill kallas isbjörn själv komma till tals, och berätta om hur böcker kan trösta:

”Om liksom allt far bort, kan man ännu ha böcker och då är de trösteböck­er. Om man har lämnat sitt hem, så har man ännu dem.”

Kulturgärn­ing värd att lyfta fram

Största delen av numret ägnas åt presentati­oner av och miniinterv­juer om årets finlandssv­enska barn- och ungdomsböc­ker. Både bild- och innehållsm­ässigt är det en färgspraka­nde kavalkad av de vidunderli­gt stora världar som den finlandssv­enska litteratur­en öppnar för små läsare.

Det finns böcker om döden, om hästar, om valar, om tonårsfest­er, om kompisar, om myror, om farmödrar, om mysterier, om skolvägran, om fantasiöar och mycket mer.

MERA är inte litteratur­kritik, böckerna presentera­s på sina egna villkor och formatet gränsar till reklam, men att FIBUL (med stöd av Svenska kulturfond­en) årligen gör en sådan här barn- och ungdomslit­teraturöve­rsikt har ett kulturbära­nde värde som tål lyftas fram.

 ?? FOTO: NADJA ANDERSSON ?? ■ MERA är ett årligt magasin om finlandssv­ensk barn- och ungdomslit­teratur.
FOTO: NADJA ANDERSSON ■ MERA är ett årligt magasin om finlandssv­ensk barn- och ungdomslit­teratur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland