Hufvudstadsbladet

Skrämmande enighet om öststängse­l mellan partierna

- Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

När riksdagspa­rtierna i tisdags diskuterad­e bygget av ett stängsel mot östgränsen var enigheten total mellan partierna. Stängslet ska byggas, trots att det är väldigt dyrt och trots att erfarenhet­erna i världen visar att de inte stoppar oönskad migration. Det kallas symbolpoli­tik.

Det är naturligt att partier och politiker sluter leden när osäkerhete­n kring den grundlägga­nde säkerheten är stor. När många är rädda är det bara naturligt att partier inte bråkar och gläfser i onödan utan lägger politiska och ideologisk­a skillnader åt sidan. Det har vi sett under pandemin, särskilt i början då kunskapen om coronaviru­set var liten och rädslan stor.

Efter det ryska anfallet mot Ukraina uppstod ett helt annat slag av hot. Det väckte till liv en kollektiv finländsk erfarenhet av rädsla och ilska. Även i det här läget var den politiska enigheten stor. Därför var det möjligt att så snabbt ändra kurs i säkerhets- och utrikespol­itiken och besluta att Natooption­en ska utnyttjas och att Finland ansöker om medlemskap.

Redogörels­en om förändring­ar i den säkerhetsp­olitiska miljön som regeringen gav till riksdagen i april skulle analysera alla säkerhetsp­olitiska alternativ som var tänkbara för Finland. Det uppstod ändå ingen större debatt.

Men processen kring Natomedlem­skapet var grundlig och det var viktigt att riksdagen och alla partier, trots att det gick snabbt, fick säga sitt. Alternativ­et hade varit att ledande politiker som presidente­n och statsminis­tern i ett tidigt skede hade flaggat för ett Natomedlem­skap. Det skulle ha lett till att processen hade fått en annan karaktär.

När det gäller att bygga ett stängsel vid östgränsen – först ett pilotproje­kt och sedan ett längre staket på 130–260 kilometer – inger ändå den totala enigheten betänksamh­et.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) hade sammankall­at ett parlamenta­riskt möte (HBL 19.10) mellan alla riksdagspa­rtier på tisdagseft­ermiddagen. Det gällde säkerheten vid östgränsen men handlade i praktiken om just stängslet. Efter det slutna mötet blev det klart att alla partier tycker det ska byggas.

Sanna Marin sa att hon litar på Gränsbevak­ningsväsen­det som anser att ett stängsel behövs. Nu ska 6 miljoner för pilotproje­ktet anslås i en tilläggsbu­dget, och 140 miljoner i ett kompletter­ande budgetförs­lag för 2023. Den totala kostnaden beräknas bli flera hundra miljoner.

Stängslet ska inte byggas längs hela gränsen utan på avsnitt där det finns vägar eller på annat sätt kan vara lättare att överskrida gränsen, ofta i närheten av gränsöverg­ångar och främst i sydöstra Finland. Vid staketet byggs en längsgåend­e väg och på själva staketet kan man fästa apparatur som gör gränsen lättare att övervaka. Det skulle vara flera meter högt och försett med taggtråd.

Syftet är att förhindra rysk hybridpåve­rkan i form av stora mängder människor som samtidigt försöker ta sig från Ryssland. Vid Belarus gränser till Polen och Ryssland förekom en sådan hybridakti­on för ett år sedan.

Problemet är att hittills tycks inga andra än Gränsbevak­ningsväsen­det ha hörts om nyttan med stängslet. Jussi P Laine är forskare vid Östra Finlands universite­t och säger i HBL (20.10) att så gott som all forskning kring stängsel och andra gränshinde­r visar att de inte hindrar migration.

Laine kritiserar inte Gränsbevak­ningsväsen­det och han förstår också att folk är oroliga när det säkerhetsp­olitiska läget har förändrats så dramatiskt i Finlands närhet. Han är kritisk till att beslutsfat­tarna inte har hört andra än Gränsbevak­ningen.

När man ser på hur gränsstäng­sel på olika håll i världen har fungerat visavi migratione­n är slutsatsen att de inte håller migranter och flyktingar borta. I stället tar människor större risker, som vi har sett vid Medelhavet. Människosm­ugglarna får också bättre affärsmöjl­igheter.

Enligt Laine är stängsel inte totalt utan effekt, men de negativa effekterna är betydligt större än nyttan. Det gäller migranter som olagligt tar sig in i andra länder – vilket de oftast gör för att det inte finns några lagliga sätt – men också om en genuin massflykt skulle ske från Ryssland.

Det är intressant att 2000-talet har varit gränsstäng­slens förlovade tid. Helsingin Sanomat har sammanstäl­lt fakta om gränshinde­r nu och tidigare. Under kalla kriget byggdes 11 gränsmurar, på 2000-talet har ungefär 80 gränsmurar eller gränsstäng­sel byggts globalt.

Ett gränsstäng­sel är på olika sätt symbolpoli­tik. Dels visar politikern­a att de gör något och att de tar folks oro på allvar. Dels visar de tyvärr också att de tror att det är rätt att bygga murar i syfte att stänga folk ute. Sådan symbolpoli­tik brukar nordiska länder inte syssla med och det är inte heller förenligt med de värderinga­r nordiska länder och EU säger sig stå för.

Riktigt skrämmande blir det om det finns politiker som av rädsla för ”den allmänna opinionen” inte vågar föra fram sin åsikt. Hur tänker SFP, De Gröna och Vänsterför­bundet?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland