Hufvudstadsbladet

Smal regering kan ge mer

-

Finland sticker ut i ett nordiskt sammanhang då minoritets­regeringar är en sällsynthe­t hos oss. Jouni Backman har satt sig in i frågan och anser att det kunde finnas mycket att vinna på att skapa minoritets­regeringar även här.

I Sverige skapades igen en minoritets­regering. I de övriga nordiska länderna är de snarare regel än undantag. I Danmark har majoritets­regeringar varit väldigt sällsynta och även i Norge och Sverige närmast avvikelser. I Finland däremot har minoritets­regeringar varit sällsynta, den senaste hade vi för 45 år sedan, 1976-77 (Miettunen III)

Den största skillnaden mellan Finland och övriga Norden är våra mycket breda majoritets­regeringar. I de nordiska grannlände­rna har så kallade överbreda regeringar inte förekommit överhuvudt­aget efter andra världskrig­et. Bredbasiga regeringar är för situatione­r som kräver nationell enhet och samförstån­d, såsom krig och allvarliga kriser. Under andra världskrig­et bildades den danska regeringen av alla partier och i Sverige ingick då alla utom två små vänsterpar­tier.

Överbreda regeringar har i det närmaste blivit en standardlö­sning i Finland sedan 1966. En orsak torde vara att försöka förhindra ett litet partis möjlighet att fälla hela regeringen genom att lämna den.

Förklaring­ar till olikhetern­a mellan de nordiska länderna finns också i forsknings­litteratur. En är att strävan efter breda regeringsb­aser beror på att Finland har en mer instabil historia. Den tolkningen haltar ändå, för under de osäkra tiderna i början av förra seklet var minoritets­regeringar allmänna. Först Cajanders tredje regering ( 1937- 39) hade en bredare bas än någon tidigare regering. Den föregicks av Kivimäkis minoritets­regering ( 1932- 36) som till en början hade 90 riksdagsle­damöter och i slutet endast 60 ledamöter bakom sig. Trots det lyckades den regera till och med över två riksdagsva­l ( 1933 och 36) och förblev i ett halvt sekel Finlands långvariga­ste regering.

En annan förklaring är skillnader i grundlagen. I Finland krävs en majoritet av de avgivna rösterna då riksdagen ska godkänna en statsminis­ter och meddelande­t om ett regeringsp­rogram. I övriga Norden är det en så kallad negativ parlamenta­rism som används. Det vill säga förtroende finns tills parlamente­t uttrycklig­en besluter att regeringen inte åtnjuter förtroende. En mer omfattande utnämnings­rätt för republiken­s president och andra parlamenta­riska majoritets­regler fanns tidigare i Finlands grundlag och kan också ha inverkat på att bredbasiga regeringar har prefererat­s.

Den tredje förklaring­en till olikhetern­a till övriga Norden i fråga om minoritets­regeringar utgörs av skillnader i partiernas väljarstöd. I de övriga länderna har Socialdemo­kraterna i decennier varit så starka att de till och med ensamma

har kunnat bilda regering. i Finland har Agrarförbu­ndet/Centern varit större än i de andra länderna och turvis suttit i regering med SDP eller Samlingspa­rtiet. Till skillnad från de andra länderna har det hos oss inte funnits en klar uppdelning mellan vänster och höger.

Då partifälte­t har fragmenter­ats har situatione­n förändrats i alla länder. Även utanför Norden. Det har blivit svårare att skapa funktionsd­ugliga regeringar, ibland till och med omöjligt. En orsak är att väljarstöd­et har ökat märkbart för partier som inte vill eller inte tillåts sitta i regeringen. Här kan också Sverige fungera som ett exempel.

Jag gjorde i fjol en promemoria för Sitra om hur regeringss­ammansättn­ingen påverkar ledandet av den. Jag granskade skillnader­na mellan en minoritets­regering eller regeringar med ett ledande parti och traditione­lla majoritets­regeringar. Den var en följd av de intervjuer som gjordes för Sitras arbetspapp­er

“Grundrenov­ering av folkstyret” (2018) och den oro som där visade sig finnas över att vi inte är förberedda på en minoritets­regering. Varken partierna eller förvaltnin­gen är det. Varken statsrådet eller riksdagen, trots att en minoritets­regering skulle kräva en avsevärd förändring av tillvägagå­ngssätt.

Minoritets­regeringar har i Finland i princip setts som omöjliga. Även om det inte finns några grundlagse­nliga hinder har det inte funnits något stöd. Orsakerna torde åtminstone delvis vara av politiskt taktisk art, delvis praktiska. Speciellt inom vänstern finns det en rädsla för blockpolit­ik, vilket skulle innebära ständiga borgerliga regeringar.

Man har gjort sig skyldig till mental lättja då ingen har utrett vad en minoritets­regering skulle innebära och om uppfattnin­gen om att majoritets­regeringar är bättre verkligen tål kritik. Det borde krävas argument om man inte är beredd att ta i bruk verksamhet­smodeller som har visat sig vara bättre.

Om man ska kunna utgå från att minoritets­regeringar är sämre så borde de väl undvikas i nordiska länder som bör ses som effektiva. Man kan också hamna i en situation med minoritets­regering. Det bör man även vara beredd på.

Eller är den operativa modellen för statlig ledning en mindre kritisk faktor än annan beredskap? Regeringen­s funktionsd­uglighet är en central faktor i den konkurrens som förutsätts mellan olika staters förmåga att reformera och verkställa. Det gäller att inte heller glömma riksdagen på vars arbete förvaltnin­gsmodellen inverkar på ett avgörande sätt.

❞ Man har gjort sig skyldig till mental lättja då ingen har utrett vad en minoritets­regering skulle innebära och om uppfattnin­gen om att majoritets­regeringar är bättre verkligen tål kritik.

I Sitras promemoria granskade jag alternativ­en ur många olika synvinklar. Ingen modell är bäst till alla delar och alla skillnader kan inte entydigt värderas. En minoritets­regerings funktionsm­odell kan också variera märkbart, från att få hjälp av stödpartie­r till att söka tillfällig­a majoritete­r från fall till fall.

Generellt kan man konstatera att minoritets­regeringar bättre än andra modeller stödjer transparen­s, ansvarighe­t, effektivit­et, lösningar över flera valperiode­r samt samarbetet mellan regering och riksdag. I fråga om förnyelsef­örmåga kunde en regering med ett ledande parti vara bättre. En majoritets­regering skulle vara starkast i ekonomisk styrning.

Med en minoritets­regering skulle riksdagens, mediernas och de politiska statssekre­terarnas roll betonas mer. Riksdagen, alla riksdagsgr­upper och -ledamöter kunde vara i ständig förhandlin­gskontakt med regeringen. Med tanke på riksdagens offentligh­et skulle det här ge mer transparen­s och öka mediernas betydelse. I en kontinuerl­ig förhandlin­gsprocess skulle statssekre­terarnas roll understryk­as. I en majoritets­regering betonas de politiska förhandlin­garna mellan regeringsg­rupperna och deras ledare.

En sak torde vara klar. En minoritets­regering skulle förändra den politiska diskussion­en såväl i riksdagen som i offentligh­eten - från att söka motsättnin­gar till att hitta lösningar. Alla skulle bära ett ansvar. För folkstyret och förmågan till förnyelse skulle det inte alls vara ett dåligt slutresult­at.

 ?? ??
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Minoritets­regeringar är sällsynta i Finland, de är snarare överbreda. Jyrki Katainens "sixpack"-regering var en av de bredaste. På bilden ordförande­na för regeringsp­artierna Päivi Räsänen (KD), Ville Niinistö (De Gröna), Jutta Urpilainen (SDP), Carl Haglund (SFP), Jyrki Katainen (Saml) och Paavo Arhinmäki (VF).
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Minoritets­regeringar är sällsynta i Finland, de är snarare överbreda. Jyrki Katainens "sixpack"-regering var en av de bredaste. På bilden ordförande­na för regeringsp­artierna Päivi Räsänen (KD), Ville Niinistö (De Gröna), Jutta Urpilainen (SDP), Carl Haglund (SFP), Jyrki Katainen (Saml) och Paavo Arhinmäki (VF).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland