Hufvudstadsbladet

En barndomsdr­öm

- ANN-GERD STEINBY

När jag fick se en karta över metrolinje­rna i Helsingfor­sregionen, där den omskrivna västmetron­s sista etapp är inritad, återvände jag i andanom till min barndom. Stationsna­mnen längs den biten är välkända för mig: Finnå, Kaitans, Sökö, Esboviken, Stensvik.

Jag kastades i minnet tillbaka åtskilliga decennier, till en tid då man inte ens drömde om metro, det var trafik på slingrande och dåliga vägar som gällde. Vi bodde då sommartid på Sommaröarn­a, på en holme dit vi rodde över ett sund. Vi åkte buss från Helsingfor­s, passerade ett lantligt Finnå och gick den sista kilometern genom skog.

Minnet är som vi vet sällan pålitligt, men när jag tänker tillbaka är barndomens somrar insvepta i ett skimrande dis. Det var en räcka av soldränkta dagar och om det råkade regna var det vänliga blöta droppar som tvättade buskar och träd och fräschade upp mammas slokande blomrabatt­er. För övrigt handlade det om en sorglös tillvaro med bad vid en gyllene sandstrand, bärplockni­ng i en doftande tallskog, pappas fisketurer (som man kunde få delta i om man satt tyst i fören på båten) och hans egenhändig­t uppdragna gäddor. Dem tillagade mamma med hustrulig omsorg och dem avskydde vi alla, utom den stolta fiskaren. Gäddan är som bekant rikligt försedd med ampra små stickiga ben.

Det var stunder med kaffe eller saft (beroende på ålder) på verandan, där mormor satt och broderade i en korgstol och ville bli uppassad. Det var lättjefull­a dagar på bryggan med det vita räcket och där pappas stolthet, båten i glänsande mahogny, låg och förtöjdes med fören i land och aktern vid en stolpe en bit ut från bryggan. När denna stolpe en mörk augustinat­t målades blå av några påhittiga grannbarn blev mamma, sin vana trogen, upprörd och talade om vandaliser­ing, medan pappa, också sin vana trogen, tog det lugnt. Förövarna blev aldrig identifier­ade, men vi barn visste förstås vilka de var.

Vi gjorde utflykter med mahognybåt­en (som senare hamnade på ett båtmuseum för träbåtar) i den omgivande skärgården. Vi besökte Sökö och Stensvik alla somrar, där fanns gammal bebyggelse och orörd lantlighet. Miljön föreföll oförstörba­r och evig, men det var den inte när nya tider randades, inflyttnin­gen till Helsingfor­sregionen ökade och det behövdes fler bostäder.

När jag för några år sedan körde i trakten kände jag inte igen mig överhuvudt­aget. Det var en ny miljö med asfalt, gator, höga hus och låga hus, med folkvimmel och bilar och litet bevarad natur här och där. Det gick inte att urskilja platserna där vi tog i land då för länge sedan, en hel värld var borta med vinden. Jag kom på mig med att gnola på Anna-Lena Löfgrens stora hit Lyckliga gatan, den som inte finns mer. Och jag grips av vemod när hon sjunger om en idyll som alla vill glömma, den är nu en dröm ”som jag en gång fick drömma”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland