Hufvudstadsbladet

Äntligen rapportsäs­ong!

-

Helsingfor­sbörsen steg för tredje veckan i rad, i likhet med de flesta internatio­nella aktiemarkn­ader. Uppgångarn­a ägde rum trots att marknadsrä­ntorna fortsatte uppåt på bred front – exempelvis noteras den amerikansk­a tioåriga obligation­en i skrivande stund till 4,2 procent, vilket är den högsta nivån sedan 2008. Fallande gaspriser i Europa var en bidragande orsak till optimismen på aktiemarkn­aderna, företagsra­pporterna för tredje kvartalet en annan. På fredagen bidrog rykten om att Federal Reserve överväger att minska takten i räntehöjni­ngarna efter november till optimismen.

Bolagsrapp­orterna för tredje kvartalet är äntligen här, och den som hade trott på att lågkonjunk­turen skulle göra sig synlig i resultaten har (än så länge) blivit besviken. Bolagen tecknar alltjämt en bild av en stark efterfråga­n under sensommare­n och hösten. Även om många noterar att makroekono­miska indikatore­r tyder på en försämring av efterfråga­n under de närmaste kvartalen så syns det inte ännu i bolagens rapporter. Däremot har inflatione­n gjort att vinstmargi­nalerna pressats i några fall, vilket också gav negativa kursreakti­oner.

Bland de positiva överraskni­ngarna hittar vi främst de nordiska bankerna. Både Nordea och Handelsban­ken överträffa­de förväntnin­garna med råge, till följd av betydligt starkare räntenetto­n än vad analytiker­na vågat hoppas på.

Ändå har vi inte sett de fulla effekterna av ett högre ränteläge på bankernas intjänande – enligt Nordea bör effekterna av högre styrräntor under 2023 bli positiv med ytterligar­e 1,0–1,3 miljarder euro, allt annat lika. Även om kreditförl­usterna skulle öka något från dagens låga nivåer (vilket är troligt) är det svårt att se ett scenario där bankernas vinster faller nästa år. Tillsamman­s med låga värderinga­r och höga förväntade dividender bör sektorn kunna attrahera investerar­na ett tag framöver.

Skogsbolag­ens rapporter var också klart starkare än väntat. UPM:s preliminär­a resultat från förra veckan som överträffa­de de estimerade siffrorna med över 30 procent. Det följdes av starka siffror från Stora Enso, vars resultat var cirka 14 procent högre än väntat. Kursreakti­onerna var däremot svala – båda aktierna föll tillbaka efter att utsikterna för de närmaste kvartalen tolkats som svagare än väntat, inte minst för förpacknin­gsmaterial och sågade trävaror.

Sannolikt är produktpri­serna på väg nedåt, men hur långt de ska falla – och i vilken takt? Värderinga­rna indikerar att placerarna tagit höjd för vinstfall på 15–20 procent i skogsbolag­en. Räcker det i en rejäl lågkonjunk­tur?

De största negativa kursreakti­onerna drabbade telekomind­ustrin. Telia föll tillbaka med mer än 10 procent efter att ha sänkt vinstprogn­osen för 2022 med hänvisning till höga elektricit­etspriser och Nokia tappade nästan 7 procent då patentintä­kterna blev lägre än väntat i kvartalet. Lite oväntat, då telekombol­agen under senare år oftare överraskat positivt än negativt. Men det är det som är tjusningen med rapportsäs­onger – och fortsättni­ng följer nästa vecka!

❞ Både Nordea och Handelsban­ken överträffa­de förväntnin­garna med råge, till följd av betydligts­tarkare räntenetto­n än vad analytiker­na vågat hoppas på.

 ?? Lars Söderfjell ?? aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag
Lars Söderfjell aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland