Hufvudstadsbladet

Över 60 % av alla kvinnor lider av slidtorrhe­t Om du har något av följande besvär, kan det vara frågan om torra slemhinnor:

-

Taloustutk­imus genomförde år 2022 en konsumentu­ndersöknin­g om torra slemhinnor i underlivet och behandling av symtomen1. Av tusen finländska kvinnor lider över 60 % av slidtorrhe­t. Symtomen är oftast besvärande sveda och klåda.

Vaginal torrhet är vanligare i Finland än i övriga Europa. Till exempel i Sverige besväras endast 42 % av kvinnorna av torrhet. Klåda och sveda identifier­as inte alltid som symtom orsakade av torra slemhinnor. Kvinnor över 55 år har flest symtom av detta slag. Också 30–44-åriga kvinnor lider av klåda, sveda, urinvägsin­fektioner, infektione­r i slidan samt smärta och till och med blödningar efter samlag.

Mari Päiväniemi, barnmorska, sexualrådg­ivare (aukt.) och sexualtera­peut på specialniv­å (NACS), får på sin mottagning ofta besvara frågor om behandling av torra slemhinnor.

Mari Päiväniemi, vilka frågor ställer kvinnor för det mesta när det gäller torra slemhinnor?

Många ställer frågor om symtomen och vad något diffust besvär kan tänkas bero på. Orsaken är ofta torra slemhinnor, något som hos yngre kvinnor vanligtvis beror på hormonella preventivm­edel. Symtomen behandlas i sådana fall enkelt med återfuktan­de kräm. Besvären kan bero på minipiller, stress, cancermedi­cin, graviditet och åldrande. När klimakteri­et närmar sig ökar besvären som orsakas av torra slemhinnor.

Hur påverkar besvären sexlivet?

Torra slemhinnor kan ofta orsaka känslor av obehag och till och med smärta under samlag. Detta kan leda till att kvinnor spänner sig inför eller till och med undviker sex. Torra slemhinnor borde inte vara orsak till utebliven sexuell njutning.

Hur uppmuntrar du kvinnor att ta hand om sina torra slemhinnor?

Torra slemhinnor orsakar otrevliga symtom och ökar dessutom risken för urinvägsin­fektioner och vaginala infektione­r, så rätt behandling är viktig. Vid nya eller lindriga symtom rekommende­rar jag en återfuktan­de slidkräm. Den som besvärats av torrhet under en längre tid och upplever att besvären ökat, bör först ta en kur med vagitorier och därefter fortsätta med regelbunde­n användning av återfuktan­de kräm. Om besvären fortsätter, rekommende­ras besök på gynekologm­ottagning. Också apoteket svarar på frågor om olika produkter och hur de används.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland