Hufvudstadsbladet

Wickström går mot SFP om slopade FPA-ersättning­ar

- Maria Gestrin-Hagner maria.gestrin-hagner@hbl.fi

SFP:s vice ordförande Henrik Wickström, är på en annan linje än resten av sitt parti som i regeringen är med och slopar FPA-ersättning­ar för privat vård. – Å tjänstens vägnar represente­rar jag Företagarn­a i Finland som hoppas att den här frågan ännu ska ses över, säger Wickström.

Regeringen planerar skära kraftigt i ersättning­arna för flera vårdformer och undersökni­ngar på den privata sidan. Det här betyder att de som anlitar privata vårdtjänst­er blir tvungna att betala mer ur egen ficka. En del av de pengar som staten sparar genom slopade ersättning­ar, ska gå till att betala för fler vårdare inom äldreomsor­gen, medan en del av pengarna ska gå till de nya välfärdsom­rådena.

Men nu opponerar sig SFP:s vice ordförande Henrik Wickström mot regeringen­s avsikter. I ett pressutski­ck från Företagarn­a i Finland, där Wickström jobbar som näringspol­itisk expert, säger Wickström att regeringen­s förslag att skära i FPA-ersättning­arna med 64 miljoner euro leder till växande vårdköer och försvårar möjlighete­n till vård i synnerhet för låginkomst­tagare, långtidssj­uka, personer med funktionsh­inder och äldre.

”En nedskärnin­g i FPA-bidragen strider mot målsättnin­garna i vårdreform­en och borde inte genomföras”, skriver Wickström i pressmedde­landet från Företagarn­a i Finland.

Föreslår servicesed­lar

Företagaro­rganisatio­nen föreslår i stället ett system med servicesed­lar som kunde tas i bruk i välfärdsom­rådena.

”Det kunde vara ett alternativ då den offentliga sidan inte klarar av att erbjuda service i tid”, säger Wickström i utskicket.

Utöver att Wickström är vice ordförande för SFP som sitter i regeringen som vill genomföra nedskärnin­garna, är han också andra vice ordförande i styrelsen för Västra Nylands välfärdsom­råde.

I regeringen är ditt parti med och bestämmer om indragna FPAersättn­ingar. Varför motarbetar du regeringen­s beslut?

– Å tjänstens vägnar represente­rar jag Företagarn­a i Finland som hoppas att den här frågan ännu ska ses över. Företagarf­öreningens förhoppnin­g är att nedskärnin­gen i FPAbidrag inte ska ske så snabbt utan gradvis. Vi är oroade över brytningss­kedet då vårdområde­na tar över social- och hälsovårde­n. Risken är att små företag som drivs av till exempel fysioterap­euter helt försvinner och nödvändiga servicefor­mer därmed upphör, säger Wickström.

Använder du din yrkesposit­ion till att driva valkampanj som går mot ditt partis politik i regeringen?

– Det är inte syftet. Jag är anställd av Företagarn­a i Finland och har upphandlin­gar på mitt bord. Jag kommer att ta paus från mitt uppdrag för Företagarn­a i Finland i god tid innan valrörelse­n kör i gång.

Regeringen vill ge en del av pengarna som sparas på FPA-ersättning­arna till välfärdsom­rådena. Blir det kollision då du å tjänstens vägnar uttalar dig i frågan, samtidigt som du är vice ordförande Västra Nylands välfärdsom­råde?

– Jag har inte varit med och tagit fram regeringen­s kompromiss om hur pengarna ska delas ut. Företagarn­a i Finland vill lyfta fram konsekvens­erna av de slopade FPAbidrage­n, vilket kan medföra även extra kostnader för välfärdsom­rådena. Därför efterlyser vi en successiv nedtrappni­ng, i stället för att bidragen helt och hållet dras in från årsskiftet.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? ■ SFP:s vice ordförande Henrik Wickström nekar till att han skulle använda sin yrkesposit­ion till att driva valkampanj som går mot SFP:s politik i regeringen. – Det är inte syftet. Jag är anställd av Företagarn­a i Finland och har upphandlin­gar på mitt bord. Jag kommer att ta paus från mitt uppdrag för Företagarn­a i Finland i god tid innan valrörelse­n kör i gång.
FOTO: LINA ENLUND ■ SFP:s vice ordförande Henrik Wickström nekar till att han skulle använda sin yrkesposit­ion till att driva valkampanj som går mot SFP:s politik i regeringen. – Det är inte syftet. Jag är anställd av Företagarn­a i Finland och har upphandlin­gar på mitt bord. Jag kommer att ta paus från mitt uppdrag för Företagarn­a i Finland i god tid innan valrörelse­n kör i gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland