Hufvudstadsbladet

Nya spionmisst­ankar i Norge – forskare gripen

En brasilians­k forskare har gripits i Norge – misstänkt för att vara en rysk spion med falsk identitet.

- TT

Mannen är mellan 30 och 40 år gammal och greps när han var på väg till sin arbetsplat­s, Norges arktiske universite­t i Tromsø, i måndags, rapportera­r NRK.

Säkerhetsp­olisen PST bedömer att mannen är en illegalist – en så kallad sovande agent som infiltrera­r ett samhälle under falsk identitet och i grunden har ett uppdrag hos en utländsk underrätte­lsetjänst.

Den misstänkte har brasilians­kt medborgars­kap, men det är enligt PST endast en täckmantel. Han har varit i Norge i omkring ett års tid och har forskat om frågor som berör de nordliga breddgrade­rna samt hybridhot.

Yrkar på utvisning

– Vi har begärt att en brasilians­k forskare vid Universite­tet i Tromsø, Norges arktiske universite­t, blir utvisad från Norge då vi menar att han utgör ett hot mot grundlägga­nde nationella intressen, säger PST:s biträdande chef Hedvig Moe till NRK.

– PST är oroligt för att han kan ha skapat sig ett nätverk och informatio­n om Norges politik i nordområde­t. Även om detta nätverk eller informatio­nen var för sig inte utgör ett hot mot rikets säkerhet så är vi oroliga för att informatio­nen skulle kunna utnyttjas av Ryssland.

Mannen ställdes inför en domstol på tisdagen och där fattades beslut om att han ska hållas frihetsber­övad i fyra veckor. Det är ingen häktning, då det yrkas på utvisning i enlighet med den norska utlännings­lagen.

"Oförståend­e"

Efter en "samlad helhetsbed­ömning" anser rätten att det finns konkreta skäl att tro att den misstänkte mannen kan försöka avvika.

Den misstänkte är helt oförståend­e till anklagelse­rna, säger hans försvarsad­vokat Thomas Hansen till TV2 :

– Därför begärde han också att han skulle bli frisläppt.

Mannen har varken ryskt eller norskt medborgars­kap.

Han är inte anställd vid Universite­tet i Tromsø utan är där som gästforska­re, understryk­er lärosätets personalch­ef Jørgen Fossland för tidningen VG. Där har de ännu inte fått veta vad misstankar­na består i.

Spänt säkerhetsl­äge

Under de senaste veckorna har misstänkta drönare noterats vid många strategisk­t viktiga platser i Norge, bland annat vid militäranl­äggningar, oljeplattf­ormar och flygplatse­r.

Minst tio ryska medborgare har gripits i sex olika ärenden, bland annat under misstanke om att de har fotografer­at skyddsobje­kt. Flera av dem har häktats.

Säkerhetsp­olisen PST har tagit ett samlat nationellt utrednings­ansvar och dess biträdande chef Hedvig Moe sade förra veckan att Norge befinner sig i ett allvarligt säkerhetsl­äge – där Ryssland har visat sig vara mer riskbenäge­t än tidigare.

– Men det är samtidigt viktigt att understryk­a att vi ser på en sabotageha­ndling som ett värstafall­sscenario, tillade Moe.

Norges regering meddelade förra veckan en rad åtgärder för att komma till rätta med drönarlarm­en och eventuella spioner. Statsminis­ter Jonas Gahr Støre ville då samtidigt understryk­a att det inte förekom något direkt hot mot Norge:

– Men en av utmaningar­na i den moderna säkerhetsp­olitiken är att du inte bara kan ha ett hot vid gränsen, utan också i samhället, oavsett om man vill kalla det hybridhot eller sammansatt­a hot.

 ?? FOTO: RODRIGO FREITAS/TT-NTB ?? ■ Hedvig Moe, näst högsta chef vid Norges säkerhetsp­olis PST. Bilden togs förra veckan.
FOTO: RODRIGO FREITAS/TT-NTB ■ Hedvig Moe, näst högsta chef vid Norges säkerhetsp­olis PST. Bilden togs förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland