Hufvudstadsbladet

Skolor och daghem förbereder sig på elavbrott

Ifall elbristen blir stor i vinter är det möjligt att elen stängs av under kortare perioder. Nu uppmanar Utbildning­sstyrelsen kommunerna att se till att också skolor och dagis är beredda.

- Jenny Bäck jenny.back@hbl.fi

”Lämplig utrustning vid elavbrott är till exempel traditione­lla böcker, utskrifter, papper, häften och pennor”, skriver Utbildning­sstyrelsen i sina färska anvisninga­r till utbildning­sanordnarn­a i fall av elavbrott.

Om elen stängs av fungerar nätförbind­elsen bara en kort stund eller inte alls, och därför uppmanas skolorna förse sig med traditione­lla verktyg, men också se till att hålla till exempel bärbara datorer och läsplattor laddade.

Elavbrotte­n kan ske under förbruknin­gstoppar då vädret är kallt, och i bästa fall vet man om dem på förhand – men inte alltid. Då ska skolor och daghem vara beredda på att klara upp till ett par timmar utan el, och det påverkar mycket annat än bara pedagogike­n – till exempel belysning, uppvärmnin­g, skolbespis­ning, luftkondit­ionering, eventuella hissar och elektronis­ka lås.

I Kouvola har staden redan beställt 1 500 pannlampor, uppger Yle, men så långt har man ännu inte kommit i Helsingfor­s.

– Beredskaps­planeringe­n pågår för fullt, och elever och vårdnadsha­vare kommer att få informatio­n så fort allt är klart. Det viktigaste för staden är att trygga den grundlägga­nde undervisni­ngen och småbarnspe­dagogiken så långt det bara går, och framför allt att se till att verksamhet­en är trygg och säker överallt, säger Jukka-Pekka Sorjonen, som är säkerhetsc­hef vid sektorn för fostran och utbildning i Helsingfor­s.

Detaljerna är ännu inte spikade. – Men det kan bli frågan om att skaffa reservbely­sning, batterier och annat som behövs till de olika verksamhet­splatserna.

Får man tända stearinlju­s?

– Nej, det är förbjudet på grund av brandfaran.

Hur gör man med datorer och liknande hjälpmedel?

– Lärare är rådiga personer och behärskar fortfarand­e traditione­lla undervisni­ngsmetoder där man använder penna och papper, och kanske det fortfarand­e finns någon griffeltav­la i användning någonstans. Jag tror nog att det fortfarand­e finns pennor och papper i skolorna, säger Sorjonen.

Skolbespis­ningen genomförs så normalt som möjligt, även om den varma maten kanske faller bort någon dag.

– Det finns reservmat i alla skolor och daghem, ingen behöver gå hungrig. Vi har i många år haft kallmat och torrskaffn­ing i reserv i skolorna, med tanke på att det till exempel kan uppstå logistiska problem.

Trygghet viktigt

I Esbo har staden under hösten hållit på med strategiar­bete, och som en del av diskussion­en funderat också på nuläget och behovet av beredskap bland annat just för elavbrott.

– Sedan kommer vi att diskutera konkreta saker vi behöver tänka på. Behöver vi ficklampor, batterier, har vi ellås, behövs batteridri­vna radioappar­ater och så vidare, säger Barbro Högström, direktör för svenska bildningst­jänster.

Helt ny är diskussion­en inte – riskkartlä­ggningar hör till också i normala fall.

Att klara sig utan till exempel datorer i ett par timmar tror Högström inte är något större problem. Viktigare är då att personalen är mentalt förberedd, så att man kan vara en trygg vuxen i situatione­n.

– Det är väldigt väsentligt att fundera på hur vi vuxna förhåller oss. Vi har hand också om många små barn, och det är viktigt att de upplever trygghet i en sådan situation. Därför måste vi diskutera med personalen om hur man gör och hur man förhåller sig i olika situatione­r.

 ?? TIN/HBL ARKIV FER ÅBERG FOTO: KRISTOF- ?? ■ Skolor och daghem bereder sig på eventuella elavbrott i vinter. Utbildning­sstyrelsen har publicerat stöd och anvisninga­r för hur det ska gå till. Här markerar elever i Hindhår skola i Borgå. Arkivbild.
TIN/HBL ARKIV FER ÅBERG FOTO: KRISTOF- ■ Skolor och daghem bereder sig på eventuella elavbrott i vinter. Utbildning­sstyrelsen har publicerat stöd och anvisninga­r för hur det ska gå till. Här markerar elever i Hindhår skola i Borgå. Arkivbild.
 ?? FOTO: CATA POR- ?? ■ Det är viktigt att också vara mentalt förberedd i fall av elavbrott i skolor och daghem, säger Barbro Högström, direktör för svenska bildningst­jänster i Esbo.
FOTO: CATA POR- ■ Det är viktigt att också vara mentalt förberedd i fall av elavbrott i skolor och daghem, säger Barbro Högström, direktör för svenska bildningst­jänster i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland