Hufvudstadsbladet

Företag lockar läkare till Borgå med skyhöga löner

Ett personalut­hyrningsfö­retag utlovar höga löner då de söker hyrläkare till Borgå hälsovårds­central. Meningen är få bukt med de långa vårdköerna.

- Jon Nyqvist jon.nyqvist@ostnyland.fi

Månadslöne­n på 12 500 euro ska fungera som en morot när företaget Pisara söker hyrläkare till Borgå hälsovårds­central. Den höga lönen förklaras delvis med att semesterer­sättningen räknas med.

Det hela har att göra med att Borgå stad just nu håller på att konkurrens­utsätta olika personalut­hyrningsfö­retag tillsamman­s med de andra östnyländs­ka kommunerna.

I Borgå är målet att rekrytera fyra hyrläkare och fyra sjukskötar­e till hälsocentr­alen.

– Hyrläkarna skulle främst jobba vid den brådskande mottagning­en. Just nu är vårdköerna för ickebrådsk­ande fall så långa att många väljer att söka sig till den brådskande mottagning­en, säger överläkare Susanna Varilo, som ansvarar för stadens läkartjäns­ter.

Det bidrar till en ond cirkel som också inverkar på vårdens kontinuite­t.

– Om vår ordinarie personal är upptagen med den brådskande mottagning­en så är det svårare att upprätthål­la kontinuite­ten.

Varilo anser att det inte råder någon stor brist på läkare i Borgå, utan snarare att det inte finns tillräckli­gt med vikarier som kan hoppa in vid behov.

– Vårdens kontinuite­t är speciellt viktig. Meningen är att vår ordinarie personal i allt högre grad ska kunna ägna sig åt vården av långtidssj­uka. Att ha tillgång till större personalre­surser är också bra då det så småningom kan bli aktuellt med en skärpning av vårdgarant­in, säger Varilo.

Hon syftar till regeringen­s propositio­n om att den maximala väntetiden på sju dygn inom den öppna primärsjuk­vården och den maximala väntetiden på tre månader inom mun- och tandvården föreslås träda i kraft den 1 november 2024.

När de nya hyrläkarna börjar jobba är ännu lite öppet. Alla beslut är ännu inte fattade så det lär dröja till slutet av november. Arbetets längd är tre månader, möjligtvis upp till sex månader.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Hyrläkare ska hjälpa till med vårdköerna vid Näse hälsovårds­central.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ■ Hyrläkare ska hjälpa till med vårdköerna vid Näse hälsovårds­central.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland