Hufvudstadsbladet

Byggarbeta­re fastnade 35 meter ovanför marken

En person riskerade att träffas av ett fönster då det skedde en miss på byggarbets­platsen vid köpcentret Tripla i Böle natten mot torsdagen.

- Heidi Herrmann

En byggarbeta­re höll på att få ett stort fönster över sig i köpcentret Tripla i Böle under natten mot torsdagen.

Enligt jourhavand­e brandmästa­re Toni Kannikoski utförde byggarbeta­rna underhåll på fönstren då ett fönster plötsligt lossnade och sedan hängde löst i en lyftkran ovanför personen i fråga.

Fönstret hängde cirka 60 meter ovanför marken och lutade delvis mot hissanordn­ingen som byggarbeta­ren stod i.

Hissen liknar en sådan som används vid fönstertvä­tt och var fäst med linor ovanpå husfasaden, cirka 35 meter ovanför marken.

Anordninge­n på lyftkranen som fönstret hängde i hade gett efter, så att fönstret hölls fast med enbart två bultar.

– Det var verkligen en farlig situation och det hade kunnat bli personskad­or. Fönstret är 2–3 meter brett och 2 meter högt, med tjock fönsterkar­m och väger mycket, säger Kannikoski.

Ett annat fönstergla­s hade redan fallit till marken.

Personen räddades med hjälp av räddningsv­erkets skylift, cirka tio minuter efter att räddningsv­erket kom till platsen.

Det är inte första gången det är problem med byggnadsjo­bb i köpcentret Tripla. Tidningen Helsingin Uutiset rapportera­de i början av oktober att cirka 300 kvadratmet­er golvplatto­r måste rivas upp på köpcentret­s fjärde våning, på grund av ett fel vid installeri­ngen.

Även fasaden har haft sina fel. För ett knappt år sedan föll en fem meter lång och fem kilogram tung fasadplatt­a från tredje översta våningen ner på Firdogatan. I våras inleddes en omfattande fasadrenov­ering för att hindra liknande olyckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland