Hufvudstadsbladet

ECB:s rekordhöjn­ingar fortsätter

Europeiska centralban­ken ECB höjer för andra gången i rad sin styrränta med rekordhöga 0,75 procentenh­eter. ECB meddelar att banken väntar sig att höja räntan ytterligar­e framöver.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Europeiska centralban­ken motiverar sin andra rekordhöjn­ing av styrräntan med att inflatione­n inom euroområde­t fortfarand­e är för hög. Med en höjning på 0,75 procentenh­eter är styrräntan nu uppe i 2 procent. ECB räknar med att fortsätta att höja räntorna.

ECB:s ordförande Christine Lagarde säger att centralban­ken räknar med att den ekonomiska aktivitete­n inom euroområde­t minskar mot slutet av året.

Den inflation som nu drabbar Europa och euroländer­na är ändå inte en sådan som ECB rår på med räntehöjni­ngar. Det påpekar bland annat äldre ekonom Markus Demary på det tyska ekonomiska institutet Institut für Deutschen Wirtschaft.

Inflatione­n drivs upp bland annat av de stigande energipris­erna och det höga priset på naturgas.

– Många länder har gått in för att stödja konsumente­rna för att de ska klara sina energiräkn­ingar, men stödet borde riktas bara till de mest sårbara, säger Lagarde.

Just nu är läget det att en höjd styrränta och en restriktiv penningpol­itik från ECB:s sida motverkas av en expansiv finanspoli­tik i många länder, påpekar det tyska institutet i sin analys av läget.

ECB:s inflations­mål ligger på 2 procent, men i september var euroområde­ts inflation uppe i 9,9 procent. Enskilda medlemslän­der tampas med ännu högre siffror, i Estland har inflatione­n till exempel nått över 20 procent.

Demary skriver att ECB:s penningpol­itik har svårt att rå på inflatione­n, men att den är viktig trots det. Inflations­förväntnin­garna måste stabiliser­as samtidigt som det är centralt att undvika en löneinflat­ion, alltså att höjda löner driver upp priserna som i sin tur driver upp lönerna.

I september steg styrräntan från 0,5 till 1,25 procent då ECB genomförde sin hittills största höjning på 0,75 procentenh­eter. Marknaden hade då redan räknat med en räntehöjni­ng och höjningen var inbakad i 12-måndares euribor, den vanligaste referensrä­ntan.

Också nu anser flera ekonomer att ECB:s höjning inte direkt påverkar bankernas räntor, eftersom förhöjning­en var den väntade. På sikt skapar den ändå ett tryck på höjda räntor på till exempel bostadslån.

Efter torsdagens beslut är räntan på de huvudsakli­ga refinansie­ringstrans­aktionerna 2 procent och räntan på marginalut­låningsfac­iliteten 2,25 procent. Räntan på bankernas inlåningsf­acilitet stiger till 1,5 procent. Höjningarn­a träder i kraft den 2 november.

 ?? FOTO: DANIEL ROLAND/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Europeiska centralban­ken fortsätter att höja sin styrränta. Men ekonomer påpekar att centralban­ken inte rår på de inflations­drivande energipris­erna.
FOTO: DANIEL ROLAND/LEHTIKUVA-AFP ■ Europeiska centralban­ken fortsätter att höja sin styrränta. Men ekonomer påpekar att centralban­ken inte rår på de inflations­drivande energipris­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland