Hufvudstadsbladet

Flyktingfa­rtyg räddar Tallink

Tallink redovisar ett tredje kvartal som enligt vd börjar närma sig det resultat koncernen gjorde före coronapand­emin. Uthyrninge­n av fartyg har speciellt utanför högsäsong gett koncernen en ny inkomstkäl­la.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Tallink har just nu sex av sina totalt 15 fartyg uthyrda, bland annat som flyktingfö­rläggninga­r på olika håll i Europa. Uthyrninge­n ger rederiet ett välkommet tillskott i kassan, speciellt då det är lågsäsong för resandet, uppger koncernens vd Paavo Nõgene i det pressmedde­lande som presentera­r delårsresu­ltatet.

”Vi är väl medvetna om att uthyrninge­n orsakat våra passagerar­e en viss irritation eftersom vi har färre avgångar än förut. Men det här har varit beslut som varit livsviktig­a för oss för att vi ska kunna trygga våra inkomster under de här osäkra tiderna”, säger Nõgene i meddelande­t.

Han betonar att rederiet också har en positiv fartygsnyh­et då nybygget My Star ännu i höst börjar trafikera mellan Helsingfor­s och Tallinn.

Tallinks resultat närmar sig nu nivån före coronapand­emin, uppger koncernens vd. Han säger sig vara mycket nöjd även om resultatet inte riktigt når samma nivå som 2019.

Resulatet för årets tredje kvartal som omfattar den livliga sommarsäso­ngen var närmare 38 miljoner euro. Det kan jämföras med ett resultat på 5,5 miljoner under samma period i fjol. Omsättning­en under kvartalet steg med nästan 50 procent. Biljettint­äkter, försäljnin­g ombord och hyresintäk­ter bidrog till att höja omsättning­en.

”Resultatet speglar att passagerar­na nu börjar få tillbaka förtroende­t för att resa", säger Nõgene.

Han konstatera­r i pressmedde­landet att det ändå inte är slut på utmaningar i år. Världsläge­t är fortfarand­e osäkert och prishöjnin­garna fortsätter på alla håll. Tallink fortsätter ändå att jobba för en återhämtni­ng, lovar han.

 ?? FOTO: KATARINA KOIVISTO ?? ■ Isabelle är ett av de fartyg Tallink har hyrt ut som flyktingfö­rläggning. Isabelle ligger i hamnen i Tallinn.
FOTO: KATARINA KOIVISTO ■ Isabelle är ett av de fartyg Tallink har hyrt ut som flyktingfö­rläggning. Isabelle ligger i hamnen i Tallinn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland